Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Otomatik aracı 'vurdurmayın'

Otomatik arabada akü biterse aracı halk arasındaki tabiriyle “vurdurarak”, yani ittirerek çalıştırmak araca oldukça zarar verir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-18 23:51:31

Otomatik aracı 'vurdurmayın'

Otomobil kullanan insanların olur olmaz yerde karşılaşabilecekleri sorunlardan birisi de araçlarının aküsünün bitmiş olması.

Şehir içinde ya da şehir dışında karşılaştığınız bu sorun karşısında yapmanız gerekenler elbette var.

Bilhassa kış aylarında kalorifer ve ayna rezistansları gibi aracın elektrikle çalışan kısımları daha çok kullanıldığı için akü bitimiyle karşılaşabilmeniz sürpriz olmaz. Araç çalışmıyorken havalandırma, radyo ve araç içi lambaların açık bırakılması da bu süreci hızlandıran diğer faktör.

Aracın uzun süre kullanılmaması, aküyü şarj etmekle görevli alternatörün yetersiz olması, akünün olması gerektiğinden küçük yani araç ile uyumsuz olması da akünün daha hızlı boşalmasına sebep olur.Bir akünün ortalama ömrünün beş sene olduğunu ve beş sene sonunda deşarj olabileceği de gerçek.

Bitince ne olacak?

Akü ile ilgili en merak edilen soruların başında “Akü biterse ne olur?” geliyor. Akü bitince aracınızın marş motorunu ateşleyemez, yani aracınızı çalıştıramazsınız. Ve aracınızın diğer elektronik aksamları da çalışmaz.

Nasıl anlarsınız?

Akünün üzerindeki işaretler akünün durumu hakkında bilgi verebilir. Bazı akülerin üzerinde bulunan uyarı ışığı, yaşadığınız sorunun kaynağının aküde olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir. Akü dolu olduğunda akünün üzerindeki uyarı ışığı yeşil, boş olduğunda ise siyah olarak yanabilir.

Takviye almalısınız

Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız lazım. Eğer bu kabloya sahipseniz aşağıda sıraladığımız adımları takip ederek aracınızı tekrar çalıştırabilirsiniz.
Öncelikle başka bir araç ile yanınıza gelebilecek kişi veya yoldan geçen bir araçtan yardım talebinde bulunun.İki aracı kafa kafaya gelecek şekilde konumlandırarak akülerin birbirlerine yakın olmasını sağlayın.İki aracın da kaputunu açın.
Takviye kablosunun artı ucu ile akülerin artı kutbunu, kablonun eksi ucu ile de akülerin eksi kutbunu bağlayın.

Bir süre rölantide bekletin

Kabloları taktıktan sonra ilk olarak akım çekilecek olan aracı çalıştırın. Aracı bir süre rölantide bekletin ve daha sonra ara ara gaza basarak aracın devrini yükseltin.
Daha sonra kendi aracınızı çalıştırmayı deneyin. Aracınız çalışırsa akım gelmeye başlamış demektir. Eğer aracınız çalışmazsa bir süre daha şarj olmasını bekleyin.
Takviye işlemi tamamlandıktan sonra aracınızı kesinlikle stop ettirmeyin. Akülerin kendi kendini şarj edebildiğini belirtmiştik. Bu sebeple en azından yirmi dakika kadar aracınızı sürerek akünüzün dolmasını sağlayabilirsiniz.

Otomatik arabayı "vurdurmayın"

Takviye sırasında kabloların bir dereceye kadar ısınması normaldir. Ancak bazen plastikler erimeye başlayabilir ve yangın riski ortaya çıkabilir. Bu gibi tehlike arz eden durumların önüne geçmek amacıyla ucuz kablo almaktan kaçının ve takviye işlemi sırasında mutlaka bir yangın söndürme tüpünü hazır bulundurun. Özellikle otomatik arabada akü biterse aracı halk arasındaki tabiriyle “vurdurarak”, yani ittirerek çalıştırmak araca oldukça zarar verir. Bu yöntemi uygulamaktan kaçının.

Akü testi yaptırın

Yılda azından iki defa akü testi yaparak akünün beklenmedik bir anda bitmesi gibi sürprizlerin önüne geçebilirsiniz. Bir voltaj ölçüm cihazı yardımıyla akünün voltaj değerini ölçerek şarj durumu hakkında fikir edinebilirsiniz. Şarjı tam olan bir akünün voltaj değeri 12,6 volt veya üzeri olarak ölçülmelidir. Ölçümleriniz bundan daha düşük bir değeri gösteriyorsa akünüzü şarj etmeniz daha iyi olabilir.

 

Haber Ara