Dolar

34,8660

Euro

36,7937

Altın

3.049,56

Bist

10.118,10

'Küresel ısınmayla mücadele dini görev'

İstanbul'da bir araya gelen, dini liderler iklim değişikliğiyle mücadelenin dünyadaki Müslümanlar için dinen farz olduğunu söylediler.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-19 12:35:11

'Küresel ısınmayla mücadele dini görev'

Konferansın ardından yayımlanan "İslami İklim Bildirisi"nde fosil yakıtlardan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılması ve enerjinin yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesi çağrısında bulundu.

Bildiride, küresel ısınmanın tercihen 1,5, mümkün değilse 2 dereceyle sınırlandırılması çağrısı da yer aldı.

İslami İklim Bidirisi'nde Kuran'dan alıntı yapılarak Müslümanlara "Yeryüzünde kibirlenerek yürüme. Çünkü sen yeri asla yaramazsın, boyca da dağlara asla erişemezsin" deniyor.

Dini liderler ayrıca "Tüm insanları, liderleri ve iş adamlarını ... yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanmaya" davet ediyor.

Ayrıca iklim değişikliğinden etkilenen toplumlara da finansal destek verilmesi gerektiği belirtiliyor.

Cami ve medreselere dağıtılacak bildiride gelişmiş toplumlara ve petrol üreten ülkelere, en geç 2050'ye fosil yakıtları kullanımına son vermeleri tavsiye ediliyor.

Zengin ülkelere ise "tüketimi azaltma yönündeki ahlaki sorumlulukları" hatırlatılıyor ve böylelikle kalan ve yenilenemeyen kaynaklardan fakirlerin de yararlanabileceği belirtiliyor.

'Siyasiler yanlış yönlendirmeyi bırakmalı'

BBC'ye konuşan İslami çevrecilerden ve bildiride imzası olan isimlerden Fazlun Halid, "Siyasetçilerin de insanlara sürekli yaşam standartlarını yükseltebileceklerini söyleyerek yanlış yönlendirmeyi bırakması gerekiyor" değerlendirmesinde bulunuyor.

Halid "Birilerinin bunları kaleme alması gerekiyor çünkü bunu yapamazlar. Bunun sonu yok. Ve bu sadece Müslüman ülkeleri ilgilendirmiyor" diyor.

Bildiri Uganda ve Lübnan'daki baş müftüler, Endonezya'daki önemli dini liderler ile Türkiye ve Fas'tan çevreci gruplar ve hükümet yetkilileri tarafından destekleniyor.

Ancak bazı büyük İslami ülkelerin bildiride temsil edilmemesi eleştiriliyor ve bu nedenle "Tüm Müslümanları kapsamadığı" yorumu yapılıyor. Fazlun Halid de bu yorumun doğru olduğunu söylüyor ve "İslam dünyası diğer dinler gibi örgütlenmiş değil, bizim bir İslami papamız yok" diyor.

Bildirinin Paris'te yapılacak iklim değişikliği ile ilgili sözleşme görüşmelerine daha fazla Müslüman ülkenin katılmasını teşvik etmesi bekleniyor.

Haber Ara