Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Köylüler hukuk savaşını kazandı

İzmir 5. İdare Mahkemesi, Akalan köyüne kurulmak istenen taş ocağı için verilen 'ÇED kapsamında değildir' kararını iptal etti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-13 05:42:01

Köylüler hukuk savaşını kazandı

İzmir-İstanbul arasında yapımı devam eden otoyol inşaatı için dolgu malzemesi çıkartılması amacıyla Kemalpaşa'ya bağlı Akalan'da taş ocağı açılmasına karar verilmişti. Karara tepki gösteren köylüler, yürütmenin durdurulması için hukuk mücadelesi başlatmıştı.

'ÇED kapsam dışı' kararının iptali için dava açan köylüler ilk zaferlerini elde etti. İzmir 5'inci İdare Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin, otoyolun İzmir-Gebze bölümü için ‘ÇED kapsam dışı' kararının verilmesine neden olan Çevre Kanunu'na eklenen geçici 3'üncü maddeyi iptal etmesini göz önünde bulundurdu. Anayasa Mahkemesi'nin kararını dikkate alan mahkeme, "ÇED kapsam dışı" kararını iptal etti.

24 SAAT NÖBET TUTTULAR

Bunun köylüler adına zafer olduğunu söyleyen davanın avukatlarından Şehrazat Mercan, "Kararla artık sadece Akalan köyü değil, bu otoyol üzerinde zorunlu olarak yapılması gereken bu tür taş ocaklarının hepsi için emsal durumunda" dedi

Köylüler, daha önce de şantiye binasına gidip, şantiyenin karşı bölgesine çadır kurup 24 saat nöbet tutmuştu. Köylerini savunan yurttaşlara, direniş sırasında şantiyede bulunan iş makinelerine ve prefabrik yapılara zara verdikleri gerekçesiyle dava açılmıştı.

Haber Ara