Dolar

34,8955

Euro

36,5963

Altın

3.011,09

Bist

10.058,63

Kolonya abdesti bozar mı? Koronavirüse karşı kullanılan kolonya caiz mi?

Koronavirüse karşı etkili olduğunun açıklanmasıyla vatandaşlar tarafından büyük rağbet gören kolonya dinimizce caiz mi? Kolonya hemen hemen herkesin evinde bulunan dezenfektanların başında geliyor. Koronavirüse karşı el dezenfektanı olarak kullanılabileceğinin duyurulmasından sonra kolonya karaborsaya düştü. Peki kolonya dinimizce caiz midir? Koronavirüse karşı kolonya kullanmak günah mı? Kolonya abdesti bozar mı?

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-14 18:30:46

Kolonya abdesti bozar mı? Koronavirüse karşı kullanılan kolonya caiz mi?

Kolonya kullanmak dinimizce caiz midir sorusuna Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'ndan şöyle bir cevap geldi: İspirto, kolonya vb. sıvılarla, temizlik amacıyla üretilen alkollü maddelerin içilmesi haram olmakla birlikte (Buhârî, Edep, 80; Müslim, Eşribe, 73), temizlikte kullanılmaları caizdir. Namaz kılmadan önce bu ürünlerin sürüldüğü yerlerin yıkanması da gerekmez. Kolonya abdesti bozar mı? 

Kolonya hemen hemen herkesin evinde bulunan dezenfektanların başında geliyor. Koronavirüse karşı el dezenfektanı olarak kullanılabileceğinin duyurulmasından sonra kolonya karaborsaya düştü. Peki kolonya dinimizce caiz midir? Koronavirüse karşı kolonya kullanmak caiz mi? Kolonya abdesti bozar mı? Kolonya dinimizce caiz mi? 

ALKOL İÇEREN MADDELERİN TEMİZLİKTE KULLANILMASI CAİZ MİDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı Cevabı: İspirto, kolonya vb. sıvılarla, temizlik amacıyla üretilen alkollü maddelerin içilmesi haram olmakla birlikte (Buhârî, Edep, 80; Müslim, Eşribe, 73), temizlikte kullanılmaları caizdir. Namaz kılmadan önce bu ürünlerin sürüldüğü yerlerin yıkanması da gerekmez (Kâsânî, Bedâî', V, 115; Elmalılı, Hak Dini, II, 763-764).

KOLONYA ABDESTİ BOZAR MI?

Nureddin Yıldız, konuya şu şekilde açıklık getirdi: "Kolonya ile abdestin bir ilgisi yoktur. Kolonya ile namazın bir ilgisi bulunabilir. O da şöyledir: Namazın şartlarından biri ‘necasetten taharettir.' Yani, namaz kılan kişinin üstünde ve namaz kılacağı yerde necis bir şeyin bulunmamasıdır. Kolonyada alkol bulunduğundan, alkolün necis olduğunu söylemiş olan fukahaya göre kolonyadaki alkolden ötürü, kullanılan kolonya namaza manidir. Eğer kimyagerler, kolonyanın içindeki alkolün kullanımdan mesela iki üç dakika sonra uçtuğunu söylüyorlarsa ondan sonra kolonyanın namaza mani olması da söz konusu değildir şeklinde diyenler de olmuştur. En iyisi, kolonya kullandıktan sonra elleri yıkayıp namaza durmaktır. Daha huzurlu bir ibadet yapmış oluruz."

SON VİDEO HABER

İHH'dan Suriye'deki fırınlar için un desteği çağrısı

Haber Ara