Dolar

34,8656

Euro

36,6144

Altın

3.045,12

Bist

10.058,47

Kaza sonrası hastane seçmeyin!

Geçen yıl trafik kazalarında günlük 7 vatandaşımız trafik kazasında hayatını kaybetti. Hastaneler ise tedavi sürecinde yoğun bir mesai harcadı. Peki her hastane her kazaya bakıyor mu?

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-28 20:09:45

Kaza sonrası hastane seçmeyin!

Ülkemizde son bir yıllık süreçte 17 milyon 580 bin 551 trafik cezası uygulanırken, 1 milyon 262 bin 886 araç ise trafikten menedildi. Bu veriler ülkemizin trafik sicilini de kabarttı.

2020'de 2 bin 197 vatandaşımız hayatını kaybetti

Türkiye trafik kazalarında ne yazık ki dünya genelinde başı çeken ülkeler arasında yer alıyor. 2020 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı verilerine göre 365 bin 5 trafik kazasında 2 bin 197 vatandaşımız hayatını kaybetti.

Hıza da yola da uymuyoruz

Ülke genelinde meydana gelen trafik kazalarında en sık görülen sürücü hatalarını ise şöyle:

"Araç hızını yol, hava ve trafiğine uydurmamak,kavşak geçit ve kaplamanın dar olduğu yerlerde geçiş önceliğine uymamak, şerit izleme ve değiştirme kuralına uymamak, arkadan çarpma, dönüş kurallarına uymamak, kırmızı ışık veya görevlinin dur işaretinde durmamak, taşıt giremez trafik işareti bulunan yerlere girmek, yaya ve okul geçitlerinde yavaşlamamak, yayalara geçiş hakkı vermemek, alkollü olarak araç kullanmak, aşırı hızla araç kullanmak, geçme yasağı olan yerlerden geçmek ve hatalı şekilde veya yasak olan yerlere park etmek"

Hastaneler kazalara nasıl yaklaşıyor?

Trafik hata ve kazalarında durum böyle. Peki bu kazalar esnasında hastanelere başvurulduğunda bizleri neler bekliyor.
İşte Sosyal Güvenlik Kurumu'nun "Trafik kazaları"nda vatandaşlara sunduğu olanaklar:

Trafik kazası geçiren hastalar özel hastanede tedavi olabilir mi?

Trafik kazası sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşları tarafından sunulan sağlık hizmet bedelleri Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan hükümler çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanmaktadır. Acil hallerde Kurum ile sözleşmeli olmayan sağlık hizmet sunucuların da başvurulabilir.


Trafik kazası nedeniyle Kurumla sözleşmesiz bir hastaneden sağlık hizmeti alınabilir mi? Kurum bu bedelleri öder mi?

cil hallerde Kurumumuzla sözleşmesiz de olsa tüm sağlık hizmet sunucularınca verilen sağlık hizmet bedelleri kurumca karşılanır. Trafik kazasına bağlı ilk başvuru sözleşmesiz bir sağlık hizmet sunucusuna oldu ise burada devam eden tedaviler SUT ve ekleri esas alınarak Kurumca karşılanacaktır. Ancak bu süre 6 ayı geçemez.

Trafik kazası nedeniyle yoğun bakıma yatırılan kişiden, yoğun bakımda kaldığı süre için ilave ücret alınır mı? Yoğun bakımdan çıktıktan sonra normal odaya geçirilirse kazazede herhangi bir ücret öder mi?

Trafik kazası nedeniyle ilk müdahalenin sözleşmesiz SHS'de sağlanması halinde, SUT hükümlerine göre yoğun bakım hizmetlerinden ilave ücret alınmamaktadır. Trafik kazasına bağlı acil hal durumu sona erdikten sonra Kurumla sözleşmeli, vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum kuruluşlarınca Kurum tarafından belirlenen oranı geçmemek kaydıyla ilave ücret alınabilmektedir. Sağlık Uygulama Tebliğinde ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri haller ve kişiler tanımlanmıştır.

Kazada yüzde 100 suçlu olan kazazedenin tedavi masrafları SGK tarafından karşılanır mı?

Trafik kazası nedeniyle verilen sağlık hizmetleri kazadaki kusur oranına bakılmaksızın Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan hükümler doğrultusunda Kurumca karşılanmaktadır. Kusur oranı kazazedeye sağlık hizmeti sunulmasını etkileyen bir husus olmayıp, gerektiğinde hukuki süreçlerde kullanılacak bir kriterdir.

Yabancı plakalı araçların ülkemizde karıştığı kazalar nedeniyle sunulan sağlık hizmet bedelleri SGK tarafından karşılanır mı?

Yabancı plakalı araçların karıştığı ülkemizde meydana gelen trafik kazalarından kaynaklanan sağlık hizmet bedelleri kurumca karşılanmaktadır.

Trafik kazası sonrası gerek duyulan fizik tedavi hizmetleri SGK tarafından karşılanır mı?

Trafik kazası nedeniyle sunulan sağlık hizmetlerine ait bedeller, kazazedenin genel sağlık sigortalısı olup olmadığına bakılmaksızın Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan hükümler çerçevesinde kurumca karşılanmaktadır. Trafik kazası ile ilgili beyan ve ilgili belgeler ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hizmeti sunan Kurum ile sözleşmeli birimlere başvurulabilrir. İstisnai olarak trafik kazası sonrası gerekli görülen fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının süre, seans ve bölge kontrollerinde, trafik kazası ile ilişkili olmayan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları dikkate alınmaz.

Trafik kazası sonrası yüz kemiklerimde kırık oluştu. Estetik ameliyat oldum SGK tarafından karşılanır mı?

Estetik amaçlı yapıldığı tespit edilen sağlık hizmetlerine ilişkin giderler Kurumca karşılanmaz. Ancak, kaza nedeniyle vücut bütünlüğünü sağlamak amacıyla yapılan müdahaleler ve ameliyatlar Kurumumuzca karşılanmaktadır.

Trafik kazalarına bağlı sağlık hizmeti bedelleri SGK tarafından karşılanmakta mıdır?

Şubat2011 tarihinde yayımlanan 6111 sayılı Kanun ile trafik kazalarına bağlı sağlık hizmet bedellerinin karşılanması görevi kuruma verilmiştir. Bahse konu yasanın 98 inci maddesinde; "Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.” ifadesi yer almaktadır.

Trafik kazası nedeniyle hastanelerden sağlık hizmeti alabilmek için genel sağlık sigortalısı olmak gerekir mi?

Trafik kazası nedeniyle sunulan sağlık hizmetlerine ait bedeller, kazazedenin genel sağlık sigortalısı olup olmadığına bakılmaksızın Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan hükümler çerçevesinde Kurumumuzca karşılanmaktadır.

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara