Mısır, fasulye, karalahana ve hamsi dendiği zaman aklımıza Karadeniz ve bu bölgenin tatları gelir.
Her bölgenin olduğu gibi Karadeniz'e de has yemekler var. Türkiye'nin gastronomisine önemli bir katkı sunan Karadeniz yemeklerine göz atmaya ne dersiniz?
Hınkal
Sivas, Kars, Çorum gibi şehirlerde yapılsa da aslında geçmişi 8000 yıl öncesine dayanan Kafkasların, bir mantı çeşididir
Görüntü olarak iri mantıları andıran hınkal, peynirli, patatesli veya kıymalı olarak hazırlanır. Mantıyı andırmasına rağmen yoğurtsuz tüketilen hınkalı yerinde tatmanız önemli.
Kuru Fasulye
Milli yemeğimiz olan kuru fasulye, ülkenin başka bölgelerinde de yetiştirilse de Karadeniz'in yağışlı ikliminde lezzetini bulur, pilav ve turşuyla beraber Türkiye'nin en sevilen menülerinden birini oluşturur.
Öncelikle fasulyeleri akşamdan güzelce ılık suyla yıkayıp süzdükten sonra yarım litre sütü fasulyelere çektirilir.Bir- iki saat içinde fasulye sütü çekip şişer. Sütü çektirdikten sonra fasulyelerin üstünü bir miktar geçecek kadar ılık su koyulur ve sabaha kadar bırakılır.Etler küçük bir tencere alıp kısık ateşte suyunu salıp çekene kadar pişirilir.Soğanlarımızı yemeklik doğruyoruz ve tenceremize alıyoruz sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavurup salçayı eklenir.Etleri ve süzdürülen fasulyeleri de ekleyip bir süre karıştırılır.Daha sonra sıcak su ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakılır.Ara ara karıştırıp dibinin tutmasını önleyebilirsiniz kısık ateşte sabırlı bir şekilde 2-3 saat kadar pişirilir
Laz Böreği
İlk önce şerbet yapılır ve soğumaya bırakılır.Muhallebiyi yapmak için ilk önce yumurtaları çırpıyoruz.
Sonra yavaş yavaş sütü ve diğer malzemeleri ekliyoruz. Çırpma işlemine ocakta devam ediyoruz.
Muhallebi pişene kadar karıştırmaya devam ediyoruz.Kıvamı koyulaşınca altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.
Yufkaları yarıya ayırıyoruz 20-20 gibi.Yağladığımız borcama yufkaları ikişerli ya da üçerli halde diziyoruz ve tereyağıyla yağlıyoruz.Yufkaların yarısı bu şekilde borcama yerleştirildikten sonra hazırladığımız koyu muhallebiyi sürüyoruz.Sonra kalan yufkalar da aynı şekilde yağlanıp muhallebinin üstünde katlar oluşturulur.
En son kat da yağlandıktan sonra tatlı küçük olmayacak şekilde eşit parçalar halinde kesilir.
180 derece ısıtılmış fırında kizarana kadar pişiriyoruz.Pişen tatlının ilk sıcağı çıkınca soğumuş şerbetimiz tatlıya dökülür
Mısır Ekmeği
Karadeniz'de bol bol yetişen mısır bölgenin çoğu yemeğine lezzet katar; çorbalarda, ana yemeklerde olduğu gibi sıcacık ekmekte de yerini bulur. Kahvaltıdan akşam yemeğine her öğünde sevilerek tüketilen mısır ekmeği, Karadeniz mutfağının temel taşları arasında bulunur.
Mıhlama (Kuymak)
Kaymağı tavaya koyup eritin.İçine mısır unu ya da unu ekleyip sürekli karıştırın.
Biraz su ilave edip karıştırmaya devam edin.Kaymağın yağı üste çıktığında tuzunu ilave edin.
Ardından ocaktan alıp servis edebilirsiniz.
Turşu Kavurması
Bir kabın içerisinde suyla bekletip fazla tuzundan arındırdığınız fasulye turşularını süzün ve verev bir şekilde iri iri doğrayın.Soğanları ince ince yarım halka şeklinde doğrayın ve derince bir tavada ısıttığınız zeytinyağı ve tereyağında, soğanlar pembeleşene dek güzelce kavurun.Pul biberi ekleyin ve birkaç kez karştırdıktan sonra doğradığınız fasulyeleri ilave edip kavurmaya devam edin.Sarımsakları bir havanda ezin ve üstüne ekleyin. Birkaç dakika daha kavurduktan sonra gerekiyorsa tuz da ekleyin ve altını kapatın.
Hamsili Pilav
Hamsileri iyice temizleyip yıkadıktan sonra bir kevgirde mısır unuyla harmanlayın. 15 dakika bu şekilde bekletin.Pirinci birer tatlı kaşığı tuz ve limon suyu ilave edilmiş sıcak suda yarım saat beklettikten sonra süzün.Soğanları temizleyip ince kıyın. Pilav tenceresinde zeytinyağını ısıtıp soğanı kavurun.Dolmalık fıstıkları ilave edip birkaç dakika daha kavurun. Pirinç ve sıcak suyu ekleyin.Bir taşım kaynatıp kısık ateşe alın ve pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
Ocaktan alıp tuz, şeker, kıyılmış taze soğan ve baharatı ekleyip iyice harmanlayın. Tencerenin kapağını sıkıca kapatıp 15 dakika dinlenmeye bırakın.Isıya dayanıklı yuvarlak ve derin kaseleri yağlayın. İçlerini ikiye ayrılmış hamsi filetolarıyla kaplayın.Üzerine pilavı yayın. Kalan filetoları da aynı şekilde sıralayın. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
Hoşkıran Kavurması
Ayıklanan hoşkıranlar ıspanak şeklinde doğranır. Yumuşayıncaya kadar haşlanır. Yıkandıktan sonra süzgece alınır ve suyunun süzülmesi beklenir. Ayrı bir kapta ince doğranmış soğanlar sıvı yağ ile birlikte penbeleşinceye kadar kavrulur. Süzgeçte ki hoşkıranlar el yardımıyla suyu iyice sıkılır,kavrulan soğanların üzerine ilave edilir. Sırasıyla tuz ve karabiber de ilave edilerek iyice karıştırılır. Servis tabağına alındıktan sonra üzerine pul biber dökülerek servis yapılır.
Karalahana Çorbası
Karadeniz'de en çok tüketilen yiyeceklerden biridir. Ayıklanan hoşkıranlar ıspanak şeklinde doğranır. Yumuşayıncaya kadar haşlanır. Yıkandıktan sonra süzgece alınır ve suyunun süzülmesi beklenir. Ayrı bir kapta ince doğranmış soğanlar sıvı yağ ile birlikte penbeleşinceye kadar kavrulur. Süzgeçte ki hoşkıranlar el yardımıyla suyu iyice sıkılır,kavrulan soğanların üzerine ilave edilir. Sırasıyla tuz ve karabiber de ilave edilerek iyice karıştırılır. Servis tabağına alındıktan sonra üzerine pul biber dökülerek servis yapılır.
Karalahana Sarması
Kara lahanaları kaynar suda haşlayıp(fazla yumuşatmadan) soğuk sudan geçirin.Damarlı kısımlarını keserek alın.
1 su bardağı pirinci yıkayıp süzün.2 adet kuru soğanı küp küp doğrayın.Yarım su bardağı zeytinyağı,2 yemek kaşığı salçayı da katın.Tuzunu ayarlayın.Karabiber ve kuru naneyi de ekleyince sarma içiniz hazır demektir.
Uygun şekilde keserek parçalara ayırdığınız lahana yaprağını tezgaha alarak bir kenarına iç koyun.
Kalem gibi sarın.Tencerenin dibine kara lahana yaprağı döşeyin.Üzerine kara lahana sarmalarını dizin.2 su bardağı suyu tencereye ilave edin.Önce hızlı ateşte kaynatın .Sonra ocağı kısık ateşe ayarlayıp sarmalar yumuşayana kadar pişirin.
Piştikten sonra yarım limon suyunu tencereye sıkarak gezdirin.Kapağını kapatıp yarım saat demlendirin.
Kaygana
Bol tereyağlı bir omleti andıran kaygana, hamsiyle, sebzelerle, yeşilliklerle hazırlanabilir.Öncelikle unu, sütü ve tuzu karıştırın.Sonra yumurtaları ekleyin.En son yeşillikleri ekleyip çırpın.
Yanmaz tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ alıp kızdırın.Ardından hamuru döküp arkalı önlü kızartın.
Hamur bitene kadar aynı işlemi yapın.Hamuru ister ince isterseniz kalın döküp pişirebilirsiniz (ben ince döktüm hamuru).