Dolar

32,4316

Euro

34,8125

Altın

2.441,95

Bist

10.082,77

Karadeniz'de büyüyen tehlike: İtdolanbacı

Doğu Karadeniz'de yayılan 'itdolanbacı' zararlı bitkisine karşı mücadele edilmezse bütün bitkileri etkileyeceği belirtildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-07 23:27:50

Karadeniz'de büyüyen tehlike: İtdolanbacı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürü Ertan Kuduban, yaptığı açıklamada, itdolanbacı bitkisinin, halk arasında "ham bostan" veya "yabani hıyar" diye adlandırılan sürünücü istilacı yabancı bir tür olduğunu ifade etti.

AMERİKA'DAN DÜNYAYA YAYILDI

Kesinlikle süs bitkisi olmadığını belirten Kuduban, "Bu bitki Amerika menşeili, Amerika'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan da Gürcistan'a getirilmiş, buradan da toprak, kereste taşınmasıyla Artvin üzerinden Rize, Trabzon ve Giresun'da kadar gelmiş." dedi.

TEHLİKE YAYILIYOR

2014 yılında itdolanbacı bitkisinin Ordu-Giresun Havalimanı karşısındaki alanlarda olduğunu dile getiren Kuduban, şu an bu bitkinin Melet Irmağını geçerek Ordu'dan Samsun'a doğru yayılımına devam ettiğini vurguladı.

Kuduban, bu bitkinin ağaçta asalak olarak yaşamadığı, sürünücü sülükler olarak adlandırılan sülükleriyle beraber ağacın dallarına tutunarak ilerlediğini aktararak ağacın tüm dallarını istila ettiğini, güneşini kestiğini, kültür bitkilerinde verim düşüklüğüne neden olduğunu, zamanla da bitkiyi kurutarak öldürdüğünü söyledi.

SALATALIK GİBİ GÖRÜYORLAR AMA BÜYÜK TEHLİKE

Nisan ayının sonlarına doğru itdolanbacının çimlendiğine dikkati çeken Kuduban, "Çimlendiği zaman da halkımız bunu salatalık olarak görüyor. Salatalık olarak büyüyor, vatandaşlar bunu salatalık çıkacak diye bekliyor. Ağustos ayı sonunda vatandaş bakıyor ki hiç alakası olmayan bir meyve ortaya çıkıyor. Yaprak salatalık fakat meyve dikensi bir konumda. Bununla ilgili halkımızın kendi bahçesinde çalışma yapması gerekiyor. Eğer müdahale edilmezse Karadeniz Bölgesi'nin tamamına yayılacak. Sulak alanları, nemli alanları, verimli toprağı seviyor. Bu tür bizim kültür bitkilerimizin yaşamış olduğu alanlarda yaşıyor, boşluk bulduğu zaman boşluğu tamamen kaplıyor." dedi.

MEKANİK MÜCADELE ŞART

Giresun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Arif Kahya ise itdolanbacının sarılıcı, yayılıcı bir yabancı ot olduğunu söyledi.

Bu bitkinin kendi lehine rekabet oluşturduğunu, sarıldığı bitkinin besin maddesine ortak olduğunu ve kültür bitkisinin aleyhine bir durum oluşturduğunu anlatan Kahya, "Bizler müdürlük olarak çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantıları yaptık. Rekabetin azaltılıp mücadelenin yapılması gerektiğini ve mücadele sonucunda da rekabetin ortadan kaldırılacağını ve kültür bitkisi lehine bir durum oluşturulacağını anlattık." diye konuştu.

Kahya, itdolanbacının mücadelesi biraz zor bir bitki türü olduğuna dikkati çekerek "Sarılıcı olduğu için kültür bitkisinin her tarafını sarılıyor. Yabancı ot ilacı uygulaması zor, mekanik mücadele yapmak gerekiyor, daha küçükken sökmek gerekiyor. Özellikle bitki tohumlanmadan önceki dönemde mutlaka yapmak gerekiyor." dedi.

Haber Ara