Dolar

34,8810

Euro

36,6999

Altın

3.008,29

Bist

10.058,63

Kanser tedavisinde umut ışığı

Prof. Dr. Nizami Duran ve ekibinin geliştirdiği ’Anti Kanserojen Etkili Yeni İlaç Araştırmaları’ isimli çalışma, kanser hastaları için umut ışığı oldu.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-17 15:59:09

Kanser tedavisinde umut ışığı

Projenin yöneticisi Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nizami Duran, tedavisinde son yıllarda büyük gelişmeler yaşanmasına rağmen hala ölüm riski en yüksek hastalığın kanser olduğunu belirterek, kanser tedavisinde kullanılan ilaçların tüm vücudu etkilediğini, ancak kendi projeleriyle sadece kanserli hücrenin tedavi edilmesini amaçladıklarını söyledi. Günümüzde kanser tedavisinde kullanılan ilaçların hepsinde vücut yapısını olumsuz etkileyen yan etkiler olduğunu, bunu gören bilim adamlarının da yeni kanser tedavi ilacı geliştirmek için çalıştığını belirterek, kendisinin kurduğu 5 kişilik bir ekibin de Mustafa Kemal Üniversitesi bünyesinde araştırmalar yaptığını açıkladı. Prof. Dr. Nizami Duran 5 kişilik ekibinin yaptığı çalışmalarla özel geliştirdikleri bir sentezi hazırladıklarını belirterek, bu sentezi laboratuar ortamında ve deney hayvanları üzerinde deneyerek test ettiklerini, bunun sonucunda da yüzlerce sentez arasından bazılarının kanser hücresi dizisi üzerinde etkili olduğunu gördüklerini aktardı.

"ÖNEMLİ BULGULARA ERİŞTİK"

Kanser hücreleri üzerinde etkili olduğunu gördükleri sentezlerin testlerini bir ileri aşamaya geçerek hayvan modelleri üzerinde araştırdıklarını ifade eden Duran, "Sağlıklı insan hücrelerini etkilemeyen yeni aktif maddelerin, farelerde deneysel olarak oluşturulan tümörlerde, tümör hücrelerinin büyümesine ve dokusunun diğer doku ve organlara yayılmasına etkilerini araştırdık. Fare deneylerinde hem tümör dokusunda hem de kanser hücrelerinin yayılmasını önlemede etkili önemli bulgulara eriştik. Kemoterapide bu son derece önemlidir. Kanser tedavisinde en büyük hedef sağlıklı hücrelerin etkilenmeden hedef hücre veya dokuya (kanserli doku) etkili yeni sentezler üretmek. Çalışmamızı rahim ağzı, akciğer, karaciğer ve meme kanseri gibi kanser türleri üzerinde yaptık ve çok önemli bulgulara ulaştık. Hedef doku veya organlarda etkili, spesifik kanser ilaçlarının üretilmesinin dünyanın en büyük sağlık sorunu olan kanser için çare olacağına inanıyoruz. İnşallah bundan sonraki hedefimiz etkinliğini saptadığımız bu sentezlerin patentini alarak hem üniversitemiz hem de ülkemiz adına katkılar sağlamak" dedi.

"DÜNYADA BİR İLK"

Prof. Dr. Duran çalışmalarına Hatay'ın yanı sıra Adana ve Mersin'den de araştırmacıların katıldığını söyledi. Projede kullanılan kanser tedavi sentezlerinin orijinal olduğunu ve dünyada bir ilk olduğunu aktaran Duran, 3 yıl sürecek çalışmanın 1.5 yılını geride bıraktıklarını kaydederek, bu alanda geliştirilen iki projeye TÜBİTAK'ın toplam 1 milyon lira destek verdiğini sözlerine ekledi.

SON VİDEO HABER

İHH'dan Suriye'deki fırınlar için un desteği çağrısı

Haber Ara