Dolar

34,8956

Euro

36,6715

Altın

3.013,01

Bist

10.058,63

Kanser olan eşlerini terkeden erkekler çoğunlukta

Yazar, siyaset bilimci Yaşar Çabuklu, sosyal medya hesabından Batı'daki evliliklere dair dikkat çekici paylaşımlarda bulundu. Çabuklu, Batılı ailelerde ‘vefa’ değerinin sık sık hiçe sayıldığını belirtti. ‘Batıda, kocaların, kanser vb. ağır bir hastalığa yakalanmış eşlerini terk etmesi sıkça rastlanan bir durumdur.’ Diyen Çabuklu, kanser olan eşlerini terkeden erkeklerin çoğunlukta olduğunu ve bunun nedenlerini kaydetti.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-15 23:22:36

Kanser olan eşlerini terkeden erkekler çoğunlukta

Bakım emeği erkekler için zor

Batıda, kocaların, kanser vb. ağır bir hastalığa yakalanmış eşlerini terk etmesi sıkça rastlanan bir durumdur. Beyin kanseri vakalarında erkeklerin karılarını terk etme oranı tersi durumdan 7 kat daha fazladır. Bunun en önemli nedeni kadın işi olarak görülen bakım emeğinin erkeklere zor gelmesidir.

Bakım için genç kadınlarla evlenirler

Birçok erkek-örneğin-meme kanseri ameliyatını yeni geçirmiş eşlerinden ev işlerini yapmasını bekler. Erkekler kendilerine baktırmak için kadınlarla evlenirler ve bu bedava bakım hizmetini ölene kadar alabilmek için kendilerinden daha genç kadınlarla evlenirler.(kadınların erkeklerden uzun yaşaması da bunu "garantileyen" ikinci bir faktördür!).

 ‘Evlilik yemini'ni çiğneyen erkekler çoğunlukta

Karısının ciddi/ölümcül bir hastalığa yakalanması erkeğin bu planını bozar. Erkek, evlilik yeminini unutur! ("Hastalıkta ve sağlıkta, iyi günde ve kötü günde, yoksullukta ve bollukta, ölüm bizi ayırana kadar seni seveceğime yemin ederim."). Karısı evde ağır hasta yatıyorken dışarıda çapkınlık peşinde koşan ya da karısı hastanede yoğun bakım servisindeyken onu terk eden koca sayısı az değildir.

Hastalık semptomları gözardı ediliyor

Ağır hasta olan karılarının yaşları ileri olduğu ölçüde kocalarının onları terk etme oranı artar. Bazı durumlarda erkekler, hasta karılarına -cinsel ilişki istemedikleri için- tepki gösterir ve bazı kadınlar ağrı kesici alarak cinsel ilişkiye girmek zorunda kalır. Çoğu erkek karılarının hastalık semptomlarını göz ardı etme eğilimindedir (erkek egemen tıp da kadınların ağrılarını yeterince önemsemez), bencilliklerinden, hasta karılarının kendi kendilerine yeterli olduğunu varsayıp ev işlerini üstlenmezler.

Evlilik ‘yük' sayılıyor

Birçok hasta kadın ölene kadar ev işlerini yapmak zorunda kalır; çoğu koca, karıları hasta olduktan sonra da, ev işleri konusunda eski statükonun sürmesini ister. Duygusal emek ve ev içi emek bir cinsiyet rolü olarak kadınla ilişkilendirildiği için karısı ağır hastalanan erkek ev işlerini ve duygusal emeği üstlenmek istemez, evlilik onun gözünde avantajını kaybeder, yüke dönüşür ve bir çok erkek, bu durumda kolay olanı, terk etmeyi seçer.

Yaşar Çabuklu Kimdir?

1955'te İstanbul'da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi'nden siyaset bilimi yüksek lisans derecesi aldı (1983). Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi'nde metin yazarlığı (1983-1984) yaptı. Akıntıya Karşı, Defter, Beyaz, İskenderiye Yazıları, Ütopiya, Virgül ve Varlık dergilerinde yazıları çıktı. Kovulanın İzi ve Özgürlükçü Düşüncenin Peşinde adlı kitapları Metis Yayınları'ndan çıktı.

SON VİDEO HABER

İHH'dan Suriye'deki fırınlar için un desteği çağrısı

Haber Ara