Yemen'de aylar önce başlayan iç savaş Marib ve Taiz gibi şehirlerde bütün hızıyla devam ediyor. Çatışmaların durduğu kentlerde ise halk büyük sıkıntılar yaşıyor. Bu kentlerden birisi de ülkenin en büyük şehirlerinden birisi olan liman kenti Aden.
Aden'de başlayan çatışmalar 4 ay boyunca sürerken Husilerin şehirden çekilmesi ile son 1 aydır sakin bir hal almış. Çatışmaların sona ermesi ile birlikte tam bir ticaret kenti olan Aden büyük bir çıkmaza girmiş. Şehirde alt yapı tamamen çökerken kentte devlet namına hiçbir şey kalmamış.
Devlet kurumları çalışmazken binalar ya atıl durumda kalmış ya da göçmenlere korunaklı bir barınma mekanı olmuş. Aden'de bulunan bazı mahalleler yaşanan çatışmaların etkisi ile nerdeyse yerle bir olmuş. Kentte polis ve asker görev almazken belediye hizmetleri de işlemez olmuş. Şehirde su ve elektrik şebekeleri çalışmazken insanlar temiz içme suyuna bile zor ulaşır duruma gelmiş. Her gün elektrik defalarca kesiliyor. Kentte çöpler toplanmıyor. Kentte güvenliği bölge halkının kurduğu Halk Direniş Güçleri adı verilen yapılar sağlıyor. Bu yapı aynı zamanda işlemeyen belediye faaliyetlerini de yürütmeye çalışıyor.
ADEN'DE SAĞLIK SEKTÖRÜ ÇÖKMÜŞ DURUMDA
Aden kentindeki en büyük sıkıntılardan birisi de sağlık. Yaşanan çatışmalar sonucunda şehirde bulunan tüm hastaneler hasar görürken neredeyse tamamı kullanılamaz hale gelmiş. Sadece bir tane devlet hastanesi ayakta kalırken o da kısmen faaliyet gösteriyor. Devlet hastaneleri kullanılmazken sadece birkaç tane özel hastane insanların ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Onlara da pahalı olduğu için herkes gidemiyor.
Aden'de benzin ve mazot sıkıntısı da baş göstermiş durumda. Benzin ve mazota ulaşabilenler kendilerini şanslı hissediyorlar. Benzin istasyonlarında kilometrelerce kuyruk oluşurken insanlar saatlerce bu kuyrukta bekliyorlar.
Şehirdeki okulların büyük bir kısmı da çatışmalarda hasar almış. Ayakta kalabilen okul binaları da evlerini terk etmek zorunda kalan göçmenlere barınak olmuş. Önümüzdeki haftalarda okulların açılması planlanırken hem binaların kullanılamaz halde olması hem de öğretmen maaşlarının ödenemeyecek olmasından ötürü sıkıntılar şimdiden başlamış.
İHH İnsani Yardım Vakfı bu sıkıntılı ortamda Yemen halkını yalnız bırakmadı. İç savaşın ilk gününden itibaren bölgede yardım çalışmaları gerçekleştiren İHH İnsani Yardım Vakfı yaklaşık 6 bin aileye acil gıda dağıtımında bulunurken bin 720 aileye sağlık hizmetinde bulunmuş, bir cami inşa ederken 2193 yetiminde bakımını üstlenmiş durumda.
İHH ekibi son olarak Cibuti'den deniz yolu ile zor şartlar altında Aden'e ulaşarak acil gıda dağıtımında bulundu. Yaklaşan bayram öncesi İHH ekipleri yaklaşık bin aileye 1 aylık yetebilecek gıda dağıtımında bulundu. Bölgede bulunan İHH ekibi ayrıca farklı projeleri hayata geçirmek için saha taraması gerçekleştiriyor.