Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

İçişleri Bakanı Soylu referandum tedbirlerini açıkladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, referandumun güvenliğiyle ilgili 251 bin 788 emniyet ile 128 bin 445 jandarma personelinin görevlendirildiğini söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-10 17:29:33

İçişleri Bakanı Soylu referandum tedbirlerini açıkladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Pazar günü yapılacak referandumun güvenliğine ilişkin Bakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında, görevlendirmelerin yapıldığını, olası gelişmelere göre strateji̇k planların hazırlandığını açıkladı.

Bakan Soylu, şu açıklamaları yaptı:

"16 Ni̇san Pazar günü 55 milyon 319 bi̇n 222 seçmen, ülke geneli̇nde kurulacak olan 167 bi̇n 140 sandıkta oy kullanacaklardır. Sürecin güvenliğini temi̇n etmek i̇çi̇n 251 bin 788 emniyet personeli, 128 bin 445 jandarma personeli görevlendirilmiştir. Ayrıca 26 ilde 51 bin 148 güvenlik korucusu, 18 bin 675 gönüllü güvenlik korucusu da halk oylaması i̇çi̇n görevlendirilmiştir. Bütün bunlara ilaveten 6 bin Kara Kuvvetleri̇ Komutanlığı personeli ihtiyaç olması hali̇nde takviye kuvvet olarak planlanmıştır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından bildirilecek, enerjiyle ilgili kritik tesislerin, trafo merkezleri̇ni̇n korunması i̇çi̇n 3 bin 476 devriye olmak üzere 9 bin 674 jandarma personeli, 3 bin 260 eki̇p olmak üzere 8 bin Emniyet Genel Müdürlüğü personeli̇ görevlendirilmiştir. Si̇ber saldırılara karşı ilgili bi̇ri̇mler 24 saat esasına göre çalışacaklardır."

Halk oylaması sonrası ve oy sayımı sürecinde alınacak tedbirlere ilişkin de bilgi veren Soylu, "Oy sayımı ve dökümünün gecenin geç saatlerine kadar sürebileceği göz önünde bulundurularak, sandıkların konulacağı yerler ve çevrelerinin iyi aydınlatılması konusunda seçim kurullarıyla iş birliği yapılmış, planlı bir sabotaj veya kendiliğinden gerçekleşebilecek herhangi bi̇r elektrik arızasına karşı gerekli bütün tedbirler önceden alınmıştır" dedi.

"SANDIK NAKİLLERİ İÇİN PLANLAMALAR YAPILDI"

Oyların sayımı ve dökümü sırasında sandık alanında ve etrafında yetkili ve görevli dışında kimsenin bırakılmayacağını dile getiren Bakan Soylu, "Oy torbalarının ilgililer tarafından il ve ilçe seçim kurullarına nakli sırasında emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimlerince koordineli şekilde güzergahta tedbirler alınarak, sandıkların nakilleri̇ i̇çi̇n gerekli güvenlik planlamaları yapılmıştır" diye konuştu.

"KRİZ MERKEZLERİ OLUŞTURULDU"

Enerji, ileti̇şim, ulaşım tedbirlerine ilişkin bakanlıkların, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı temsilcilerinin katılımıyla toplantıların yapıldığını ifade eden Soylu, toplantılarda şu kararların alındığını açıkladı:

"Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca halk oylaması süresince ve oy verme günü kara, deni̇z ve hava ulaşımının kesintisiz sağlanması için gerekli tedbirler alınmıştır. Sabit ve mobil iletişim şebekesinin faal halde bulundurulması sağlanarak, seçim sonuçlarını manipüle etmeye yöneli̇k faaliyetlere karşı yine gerekli tedbirler planlanmıştır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca özellikle oy kullanma günü ve sayım döküm esnasında herhangi bir enerji ve iletişim kesintisi olmaması için gerekli bütün tedbirler alınmıştır. Arızaların anında tespiti ve müdahalesi amacıyla vardiyadaki ekip sayısıyla araç ve gereç sayıları arttırılmıştır. Bütün bunların yanında olası aksaklıklar i̇çi̇n mobil jeneratörler temin edilmiştir. TEDAŞ yetkilileriyle koordinasyon sağlanarak illerde kriz merkezleri̇ oluşturulmuştur. Sahi̇l Güvenlik Komutanlığınca sorumluluk sahasındaki kritik tesislerin korunması i̇çi̇n gerekli tedbirler alınmıştır. Gökçeada ve Bozcaada'ya seçi̇m sandıklarının taşınması hususundaki ulaşım tedbirleri planlanmıştır. İçi̇şleri̇ Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi̇, seçi̇m harekat merkezi̇ olarak görev yapacak olup Enerji ve Tabii̇ Kaynaklar Bakanlığı i̇le Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan birer temsilci de burada görevlendirilmiştir."

 

Haber Ara