Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) her iki yılda bir gerçekleştirdiği Yaşayan Gezegen başlıklı araştırmasına göre, gidişat böyle devam ederse 2020'ye kadar doğal ortamındaki hayvanların sayısı her yıl yüzde 2 azalarak nüfusları üçte ikiye düşecek. İnsan nüfusunun 1960'tan bu yana ikiye katlanıp 7,4 milyara ulaştığına dikkat çeken rapor için, 14 bin farklı doğal yaşam ortamında ve 3 bin 700 tür üzerinde araştırma yapıldı.
"KENDİMİZİ KANDIRMAYALIM"
Al Jazeera'nın haberine göre, vakfın yöneticisi Marco Lambertini, “Doğal yaşam gözlerimizin önünde, görülmedik bir hızla yok oluyor. İnsanlığın bu türler olmadan var olabileceğine inanıp kendimizi kandırmayalım” diyor.
Biyolojik çeşitliliğin sağlıklı ormanlar, ırmaklar ve okyanusların oluşumunda anahtar olduğunu belirten Lambertini, “Bir canlı türünü denklemden çıkarırsanız ekosistem çökebilir. Beraberinde temiz hava, su ve yiyeceği de götürebilir” diye konuştu.
NÜFUSLARI YÜZDE 81 AZALDI
Rapora göre en büyük darbeyi tatlı su kaynakları ve göller alıyor. 1970'ten 2012'e kadar incelenen 881 canlı türünde nüfus ortalama yüzde 81 oranında azaldı. Denizde ve karada yaşayan omurgalı canlılarda bu oran sırasıyla yüzde 36 ve 38.
Tatlı su kaynakları Dünya'nın yüzde 1'inden az yer kaplarken, canlı türlerinin yüzde 10'u bu alanlarda yaşamak zorunda.
Balık şirketlerinin toplu avlanma yöntemleri, denizlerdeki canlıların yüzde 40'ını yok etti. Kirlilik ve iklim değişikliği de kıyıları yavaşça yok ediyor. Karada ise tarım arazileri ve kentleşme, kontrolsüz avcılık ile beraber canlı türlerinin sonunu getiriyor.
5 TEMEL SORUN
Vahşi hayatın yok olmasının beş temel gerekçesi, rapora göre şöyle: doğal yaşam alanlarının kaybı, aşırı tüketim, kirlilik, işgalci türler ve salgın hastalıklar.
İklim değişikliğine bağlı küresel ısınma ise birçok türün yok olma tehdidiyle karşı karşıya olmasının başlıca sebebi.
Bilim insanları, 1,8 milyon bilinen canlı türü arasından 83 binini izliyor. Bu bitki ve hayvanların 24 bini yok olma tehlikesiyle yüzleşiyor.