Dolar

34,8957

Euro

36,7306

Altın

3.012,17

Bist

10.058,63

Hata ile bir şey yemek orucu bozar mı?

Hata ile bir şey yemek orucu bozar mı? Unutarak bir şeyler yemek ve içmek, ramazan aylarında sıklıkla bir kişinin başına gelebilir. Bu durumla karşılaşan kişiler internet üzerinden 'Nafile oruçlarda unutarak yemek orucu bozar mı?', 'Kandilde oruç tutarken yanlışlıkla bir şey yemek yine de orucumu zedeler mi?', 'Yemek yedim doydum ama aklıma gelmedi orucum ne oldu?' şeklinde soruları araştırıyor. Diyanetin yapmış olduğu kesin kaynaklara güvenenler için 'unutarak yemek ve içmek orucu bozar mı?' sorusunun Diyanet açıklamaları haberimizin detay kısmında yer alıyor. İşte detaylar...

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-17 15:16:55

Hata ile bir şey yemek orucu bozar mı?

Yapılan bilimsel çalışmalara göre sağlık ve vücudun dinç kalması açısından onlarca faydası bulunan oruç ibadetinin Arapça karşılığı ‘savm' ve ya ‘sıyam' olarak söylenir. Arapça'da savm kelimesinin anlamı ise hareketsiz kalmak, her şeyden el etek çekmek ve yiyip içmemek anlamlarına gelmektedir.

Hata ile bir şey yemek orucu bozar mı?

Konuyla ilgili kaynak göstererek açıklama yapan Diyanet, "Hata ile bir şey yemek orucu bozar mı?" sorusunun cevabı olarak" Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur. Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruçlu olduğu hatırlandıktan sonra mideye bir şey inerse, oruç bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 253-254)." cevabını vermiştir.

Oruç tutmakla yükümlü olmanın şartları nedir?

İslam'a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Bu belirli şartlar aynı zamanda, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Dolayısıyla bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle müslüman ve âkil-bâliğ olması şartı gerekir.

Dinimize göre ibadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde, bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir.

İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir.

SON VİDEO HABER

İHH'dan Suriye'deki fırınlar için un desteği çağrısı

Haber Ara