Yeni Şafak Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü "Hangi isimlere bakanlık teklifi götürüldü" başlıklı yazısında erken seçim hükümeti için Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kabine için kimlere teklif götüreceğini kaleme aldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, 63. hükümette bakan olarak yer almasını istediği isimlere yazılı olarak bakanlık teklifini iletecek, ifadesini kullanan Selvi, "Hükümette 4 Başbakan Yardımcısı yer alıyor. İkisi AK Parti'ye kaldı, ikisi muhalefete ayrıldı. Biri CHP'ye diğeri MHP'ye teklif edildi. HDP'den ise ” Türkiye ortalaması”nı yansıtan isimler tercih edildi. Onlar bu teklifi reddederse ne yapılacak? Başbakan açıkladı. “Önce muhalif partililere teklif yaparım, sonra bağımsızlara giderim” dedi.
İşte Abdülkadir Selvi'nin yazısından bir bölüm:
Baş döndürücü bir gündü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim hükümetini kurmak üzere Başbakan Davutoğlu'nu görevlendirmesiyle birlikte Ankara'da hızlı bir trafik işlemeye başladı.
Başbakan'ın başvurusu üzerine Meclis Başkanlığı partilerin temsil oranlarını bildirdi. Öncelikli olarak Başbakan'ın kaç bakandan oluşan bir kabine kurmak istediği önemliydi.
Başbakanlık'tan Meclis Başkanlığı'na gönderilen yazıda Başbakan dahil, 26 bakandan oluşan bir hükümetin kurulacağı belirtildi. Başbakan dahil ibaresi önemli. Başbakan dahil olunca CHP'ye 5 bakanlık düştü. Başbakan hariç olsa 6 bakanlık düşecekti.
Hesap şu: 63.hükümet Başbakan dahil 26 üyeden oluşacak. Bu durumda Başbakan ve yasa nedeniyle bağımsız 3 bakanı çıkardığınızda geriye 22 bakan kalıyor. 11 bakan AK Parti'ye verildiğinde kalan 11 üyenin CHP, MHP ve HDP arasındaki dağılımı 5 artı 3 artı 3 şeklinde oluyor.
Meclis Başkanlığı'nın oranları bildirmesinin ardından dün akşam itibariyle Başbakan Ahmet Davutoğlu, 63. hükümette bakan olarak yer almasını istediği isimlere yazılı olarak bakanlık teklifini iletecek.
Gün boyu tartışılan bir konu vardı. CHP ve MHP hükümete girmeyeceğini ilan ettiğine göre, bu partilere bakanlık önerisi neden yapıldı? Bunu CHP ve MHP'nin içişlerine müdahale olarak görenler de çıktı, partilerin içini karıştırmaya yönelik bir manevra olarak değerlendirenler de. Başbakan Davutoğlu bunun yanıtını verdi.
“Milletvekillerine teklif yapmazsam, Anayasa Mahkemesi'ne gideceği kanaatindeyim”
O nedenle muhalefet milletvekillerine teklif “Yazılı” olarak yapılacak. Resmi kayıtlara girmesi açısından. Anayasa gereği seçim hükümetinin 5 günde kurulabilmesi için, bakanlık teklif edilecek isimlere cevaplarını vermesi için, 24-36 saat arasında bir süre tanınacak.
Muhalefet milletvekillerine bakanlık teklifi yazılı olarak iletilecek. CHP ve MHP'den kimlere iletilecek? AK Parti, MHP ile ya da CHP ile koalisyon yapsa kimlerin bakan olma ihtimali varsa onlara yapılacak. CHP ve MHP'nin Genel Başkan Yardımcıları ve Grup Başkanvekillerinden isimlerin yer aldığı kişilere bakanlık teklifi iletilecek. Hükümette 4 Başbakan Yardımcısı yer alıyor. İkisi AK Parti'ye kaldı, ikisi muhalefete ayrıldı. Biri CHP'ye diğeri MHP'ye teklif edildi. HDP'den ise ” Türkiye ortalaması”nı yansıtan isimler tercih edildi. Onlar bu teklifi reddederse ne yapılacak? Başbakan açıkladı. “Önce muhalif partililere teklif yaparım, sonra bağımsızlara giderim”
CHP ve MHP'den boşalan yerlere Bakanlıkların müsteşarları ile bakan yardımcılarının atanması bekleniyor. 7 Haziran'dan bu yana tam 80 gün geçti. Siyaset 79 günde ne hükümet kurmayı başardı ne de seçim karara alabildi. Ama Anayasa gereği 5 günde seçim hükümetinin kurulması gerekiyor. Başbakan'ın Perşembe günü öğleden sonra ya da en geç Cuma günü hükümeti kurması bekleniyor.
Ondan sonra rota tamamen seçimlere çevrilmiş olacak.
Başbakan Davutoğlu'nun, 4 alternatifli koalisyon önerisini, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun azınlık hükümeti Başbakanlığı teklifini reddeden Bahçeli, sonunda muradına erdi.
YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!