Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Düşük riski ile hassas süreç

Özellikle 35 yaş sonrası gebeliklerde düşük riski daha fazla oluyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-07 18:22:27

Düşük riski ile hassas süreç

Her kadın sorunsuz bir gebelik geçirmeyi tercih eder. Ama bazı şartlar vardır ki çok hassas davranış gerektirebilmektedir.

Bunların başında ise düşük riski geliyor.

Düşük yani tıptaki adıyla abortus, hamileliğin 20. haftası tamamlanmadan ya da bebek 500 gram ağırlığa ulaşmadan önce farklı nedenlerden dolayı gebeliğin sonlanması durumu.

Düşüğe sebep olan faktörler değişiklik gösterebilir ve çoğunlukla düşüklere neden olan durumlar tam olarak tespit edilemeyebilir.

Gebeliğin ilk 3 ayında veya bir defaya mahsus görülen düşüklerin sık görülmesinin sebebi, kromozom bozukluklarıdır. Bu bozukluklar döllenme aşamasında gelişir. Kromozomların fazla olması ya da eksik genler bebeğin gelişimini durdurabilir. Özellikle 35 yaş sonrası gebeliklerde düşük riski daha fazladır.

Engelenebilir mi?

Düşüğü engellemek ya da tekrar yaşanmasını önleyebilmek için düşük riskini artıran faktörlerden uzak durulmalıdır. Düşük tehdidi olan ya da hamileliğinin ilk haftalarında kanama şikayetleri olan kadınların özellikle sosyal yaşantılarını, eğer çalışıyorlarsa da iş tempolarını mutlaka yavaşlatmaları gerekir. Vücudu aşırı zorlamak anneyi yoracağından, bebeğin beslenme düzeninde de bozulmalar olabilir.Bu sebeple hamile kadınların kendilerine çok dikkat etmeleri ve gebelik süresince yaşantılarını yavaşlatmaları oldukça önemlidir. Kafein içeren içecekler tüketilmemeli, beslenme ve uyku düzenine de dikkat edilmeli.

Hangi yöntem ve davranışlar yapılmalı?

Düşükte görülen ilk belirtiler genellikle lekelenme ve vajinal kanamadır. Ancak her lekelenme ve kanama düşüğe sebep olmayabilir. Burada önemli olan nokta kanamanın miktarıdır. Lekelenme ya da kanama damla damla ise risk daha azdır. Eğer kanama aşırıysa düşük riski yüksektir. Kanama aniden başlayabileceği gibi öncesinde kahverengi bir akıntı da görülebilir. Kanama ile birlikte pıhtı ya da parça da düşebilir. Kanamanın şiddetli olduğu durumlarda anne adayına hastanede yatak istirahatı verilir ve tüm ihtiyaçlarını yatağında gidermesi sağlanır. Kanama azalana kadar da yatak istirahatına devam edilir.

Benzer ağrılar

Bunların haricinde kasık bölgesinde kramp şeklinde veya regl sancısına benzer ağrılar da yaşanabilir. Ayrıca kanama yaşanmadığı halde bebeğin canlılığını yitirmesi de başka bir olasılıktır. Bu duruma missed abortus denilmektedir. Gebeliğinin 4. ya da 5. ayında olan gebelerde düşük belirtisi su gelmesidir. Ancak bu durum çok nadir görülür. İlk 3 ay içerisindeki gebeliklerde ise akıntı olabilir, su gelmesine rastlanmaz. Hamilelik sürecinde anne adayında görülen uyku hali, yorgunluk, bulantı, kusma, halsizlik gibi belirtilerin düşük riski ile ilgisi yoktur. Bu durumlar gebelikte yaygın olarak görülen şikayetler

Peki ilaç kullanımı? 

Düşük tehlikesi durumunda en çok başvurulan tedavi yöntemi ilaç kullanımıdır. Nedeni tam olarak bilinemeyen düşük risklerinde ağızdan, vajinadan ya da iğne ile verilen ilaç takviyesi yapılır. Kanama durdurulsa bile hamileliğin 12 ile16. haftasına kadar tedaviye devam edilir. İlaçların dozu ve kullanılacağı süre ise uzman hekim tarafından belirlenir.

 

Haber Ara