Dolar

34,9444

Euro

36,5959

Altın

3.019,05

Bist

10.058,63

Dip dalga nedir? Koronavirüs salgınında 'dip dalga' mı geliyor?

Türkiye kontrollü normalleşme ile birlikte bazı kısıtlamaları kaldırdı. Kalkan kısıtlamalarla birlikte vaka sayılarında da her geçen gün artış görülmeye başlandı. Dip dalga nedir? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın ise dip dalganın devam ettiğini söyledi. Peki dip dalga nedir Koronavirüs salgınında 'dip dalga' mı geliyor? Dip dalga ile vaka sayıları artacak mı? Aydın açıklamasında vaka sayılarının dip dalga ile 22 binlere kadar çıkabileceğini söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-18 17:39:32

Dip dalga nedir? Koronavirüs salgınında 'dip dalga' mı geliyor?

Koronavirüs pandemisi ile birlikte tüm ülkede çeşitli kısıtlamalara gidilmişti. Vaka sayılarının düşmesiyle kontrollü normalleieşme çerçevesinde iller bazında kısıtlamaların gevşetilmesi kararı alındı. Ancak kısıtlamaların gevşetilmesi ile yeniden vaka sayılarında artış oldu. Uzmanlar ise bu artış konusunda endişeli.  Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın 'dip dalga' etkisine dikkat çekti. Peki dip dalga nedir? 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, dip dalganın devam ettiğine vurgu yaparak, "Önümüzdeki günlerde vakaların 20-22 bin bandına kadar artabileceğini öngörüyorum" dedi. Aydın, hastaneye yatışlarda ise önceki dalgaya göre düşüş olduğunu belirtti.

DİP DALGA NEDİR?

Dip dalga özetle koronavirüs bulaşma oranının derinden ve sessizce devam etmesi anlamına gelir. Dip dalga ile vaka sayıları yavaşça ve sinsice yükselişe geçebilir. Dip dalga 3. dalga olarak yorumlanamaz belki ama 3. dalgayı destekleyici etkisi kaçınılmazdır. 

Türkiye'de yerinde normalleşme kararı ile vaka sayılarında ciddi bir artış gözşlemlendi.1 Mart'ta 9 bin 891 olan vaka sayısı, dün 18 bin 912 seviyesine yükseldi. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, ntv.com.tr'in sorularını yanıtladı.

'DERİN DİP DALGA' OLARAK BİR BULAŞIN OLDUĞUNU ANLIYORUZ

Toplumda corona virüsün tespit edilenden daha fazla olduğuna dikkat çeken Aydın, bu durumu şöyle açıkladı:

''Geçtiğimiz temmuz ayındaki normalleşmede günlük 800-900 arasında vaka tespit ediliyordu. Ancak yine bu tarihlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, rastgele PCR çalışması yaptıklarına dair bir açıklamada bulundu. Bu çalışma 130 bin kişiyle yapıldı ve toplumda hiçbir belirti, bulgusu olmayan insanlardan binde 2,6'sında corona virüs tespit edildi. Yani tesadüfen yaptığın bir PCR çalışmasında bin kişide 2,6'sında pozitiflik buluyorsan Türkiye nüfusunda o günün rakamıyla günlük 215 bin kişi pozitif dolanıyor demektir. Burada 'derin dip dalga' olarak bir bulaşın olduğunu anlıyoruz. Virüs gördüğümüzden daha fazla''

'SALGININ YAILMA HIZI ARTMIŞ OLABİLİR'

Salgının yayılma hızının daha da artmış olabileceğine dikkat çeken Aydın'a göre Türkiye şimdilik geçmişe kıyasla hastalardan ağır ve ciddi bir klinik tabloyla karşı karşıya değil.

Öte yandan Aydın, ''Eğer bu artış da böyle devam edip vaka sayısı 30 binlere yaklaşırsa ve bu olası seyir 20-30 gün devam ederse biz yine hastanemizde ve yoğun bakımlarda doluluğu yaşarız'' açıklamasında bulundu.

Bugün yaşanan derin dip dalgasının geçtiğimiz aylardaki gibi olmadığını ifade eden Aydın sözlerine şu şekilde son verdi:

''Bir yılı aşkın bir sürede enfeksiyon geçiren insan sayının bu noktada çok önemli olduğunu görüyoruz. Bu durum sürü bağışıklığı olarak adlandırılıyor ve büyükşehirlerde yüzde 50'ye yakın bir sürü bağışıklığı olduğunu düşünüyorum. Bu da salgını yayılım hızını düşük tutacak etkenlerden biri. Diğer taraftan da 10 milyonu geçkin kişi aşılandı bu da önemli bir oranda ağır hasta oluşmasını engelleyecektir.''

Haber Ara