Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Çocuğunuzu kışın nasıl korursunuz?

Evin havalandırmasından el ve yüz temizliğine, beslenmeden uyku düzenine kadar uygulayacağınız yöntemler çocuğunuzun kış sürecinde hastalanıp hastalanmamasında etkili olmaktadır

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-11 09:48:11

Çocuğunuzu kışın nasıl korursunuz?

Toplumumuzun genelinde yaygın olan "Üşütünce hasta olursun" inanışın yanlış olduğu dile getiriliyor. Ancak üşütmekten ziyade çocukların aşırı kalın giydirilmesi ve havasız ortamlarda uzun süre vakit geçirmelerinin hastalıklara zemin oluşturduğu kaydediliyor. Uzmanlar üst üste giyinmenin faydası olmayacağına aksine çocuklar için risk taşıdığına vurgu yapılıyor.

Peki tüm bunların ötesinde yaklaşmakta olduğumuz kış aylarında çocuklarımıza hastalanmamaları için neler tatbik etmeliyiz

İşte yapılması gerekenlerden bazıları:

Bebekleriniz söz konusu ise emzirmeye devam etmek faydalı bir yol. Anne sütü enfeksiyonlara karşı koruyuculuğu ispatlanmış tek besindir. Anne sütü içerisindeki mikrop öldürücü ve bağışıklığı güçlendirici maddeler bebeği enfeksiyonlardan korur. Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütüyle besleyiniz. İki yaşına kadar da emzirmeye devam edin. Emzirme bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyen en önemli etken.

Olmazsa olmaz aşı; Çocuğunuzun aşılarını Sağlık Bakanlığının önerdiği program çerçevesinde yaptırın. Risk grubundaki çocuklar için doktorunuza danışarak grip aşısını yaptırmayı unutmayın.

Beslenme ihmale gelmez; Çocuğunuzun her besin grubundan uygun miktarlarda almasını sağlayın. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyen bir vücut hastalıklara daha açık hale gelir. Omega 3, omega 6, A ve C vitamini, çinko bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde işlev görmesini sağlayan maddelerdir. Çocuklarınızı bu besinlerden zengin beslemeye özen gösterin. Balık, kırmızı et, kefir, yoğurt, yumurta günlük beslenmesinde mutlaka olsun. 

Çocuklarınızın bünyesini kuvvetlendirmeniz önemli; Sofranızdan kefir, turşu, yoğurt, şalgam gibi doğal probiyotikleri eksik etmeyin. Tabii tuzlu ürünleri bir yaş sonrası kullandığımız unutmayarak…

Abartılı ve gereksiz kalın giydirmeyi bırakın; Çocuklarınızı mevsim normallerine göre giydirin. Aşırı üşütmekten, terletmek ve kalın giysiler giydirmekten kaçının. Çok kalın giydirmek terlemeye bu da sonrasında vücudun soğumasına neden olur. En iyisi çocuğu kat kat giydirip hava ve ortam ısısına göre giysi sayısını artırıp azaltmaktır.

Uyku düzeni önemli etken;  Uyku zihinsel ve bedensel dinlenme için olmazsa olmaz bir faaliyettir. Yaş grubuna uygun uyku düzenini ve uygun miktarda uyumasını sağlayın. Uyku düzenine önem gösterilen bebekler hastalıklara karşı daha dirençli hale gelir.

Temizlik vazgeçilmez önceliklerden;  Kış hastalıklarından korunma yolları arasında en önemlilerinden biri temizlik kurallarına dikkat etmektir. Çocuklara en az 20 saniye sabun ve su ile ellerini yıkaması gerektiği öğretin ve gün içinde sıkça yıkamasını sağlayın. Eller yıkanmadan göz, ağız ve burun ile temastan kaçınılması gerektiğini anlayabileceği bir dille öğretin.

Yaşadığınız ortamın nemine dikkat;  Yaşanan ortamın nemi iyi ayarlanmalı. Kuru hava solunum yollarında bulunan ve mikropları yakalama fonksiyonu olan, silia adı verilen tüycüklerin işlevini azaltır. Çocuğunuzun odasında kaloriferin üzerine su dolu kaplar koyabilirsiniz.

Hastalık sürecinde evde kalma imkanlarını çoğaltın;  Hasta çocukları okula/kreşe göndermeyin. Öğretmen, idareci ve diğer velilerle konuşarak tüm ailelerin aynı yöntemi izlemesini sağlayın.

Hava şartlarına karşın havalandırma önemli; Çocuklarınızın kirli, kapalı, soğuk ortamlarda uzun süre kalmamasını sağlayın. Odasını sık sık havalandırın. Hasta olduğu bilinen veya öksürük, hapşırık gibi belirtileri olan kişilerle çocuğunuzun mümkün olduğunca temas etmesini önleyin. 

 

 

Haber Ara