Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.975,32

Bist

10.125,46

Çocuğunuz sizin 'oyuncağınız' değil

Anne ve babalar gerek oyuncak seçiminde gerekse toplumsal davranış kalıplarında çocuklarına yönlendirici davranabiliyorlar. Çocukları kendinize değil onlara göre kurgulamanız gerekiyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-25 23:46:14

Çocuğunuz sizin 'oyuncağınız' değil

Ebeveynler çocuklarının gelişim sürecinde çok farklı metodlar uygulayarak onların psikolojik ve biyolojik gelişimini desteklemekteler ama bunu yaparken çok farklı toplumsal baskı ve pisikolojit tesire de mahal veriyorlar.

Bunun için çocukların daha seçici ve daha kendilerinden bir yöntemle büyütülmeleri önem arz ediyor.Bilhassa gelişim sürecinde oyuncak seçiminden meslek edinimine kadar çocuklara karşı yoğun bir anne baba yönlendirmesi mevcut.

Oyuncağı kim seçmeli?

Oyuncak seçiminde en önemli şey oyuncağın çocuğa yönelik bir oyuncak olması,ailelerin kendi isteklerine değil. Bir çocuk için oyuncağa kaç para verildiği ya da nereden alındığı ve markası hiçbir şey ifade etmez.Önemli olanın çocuğun onunla severek oynaması. Eğer istenirse her şey oyuncak olabilir, hatta satın alınan diğerlerine göre daha yararlı bile olabilir.Bütün gereken biraz yaratıcılık ve dikkat.

Oyuncak ne zaman alınmalı

Çocuk 1 yaşına gelene kadarki süreçte ses çıkaran çıngıraklar, diş çıkarma kaşıntısını azaltacak hijyenik plastik kaşıyıcılar tercih edilebilir. Emekleme sürecinde bez oyuncaklar, arabalar ve hayvanlar daha çok ilgisini çeker. Resimlerlerden oluşan hikaye kitapları anne ve babalar tarafından anlatılması oldukça önemli. Yürümeye başladıktan sonra kolaylıkla iteceği ve çekeceği aynı zamanda ses çıkarabilen (otomobiller, küçük çaplı bebek arabaları) tercih edilebilir.

Yaşa göre şekilleniyor

2-3 yaş arası; mini oda takımları, tamir aletleri, 4-6 yaş arası; Özellikle bu yaşlarda dışarı oyun oynamak sosyalleşmesi, arkadaşlık edinmeleri için ideal yaşlar. Aynı zamanda boyama, karton mukavva gibi zeka gelişimlerini destekleyici faaliyetlerde bulunmasına oldukça faydalı olabilir. 6 yaş sonrası; Artık okul dönemi başlamıştır ve oyuncak seçimleri oyun alanları farklılıklar gösterecektir. Ağırlıklı olarak futbol, basketbol, Tv izlemek, bisiklet binmek ve resimli kitaplar daha çok ilgisini çekecektir.

Çok fazla oyuncak alınmalı mı?

Her çocuk aynı değil.Bazı çocuklar sadece önemsedikleri birkaç oyuncakla oynar ve uzun yıllar bu oyuncaklarını saklar. Bazı çocuklar ise oyuncaklarına daha agresif davranıp kırıp parçalayarak sürekli yeni oyuncaklar isteyip, ebeveynlerinin yeni oyuncak almasına neden olur. Anne baba değil akrabalar da hediye alabilir. Çocuğa çok fazla oyuncak almak ileride çocuğunuzun doyumsuz olmasına ve daha fazlasını istemesine neden olabilir. Kendi oyuncaklarını beğenmeyen çocuk arkadaşlarında gördüğü oyuncaklara da sahip olmak ister. Çocuklarınız için onların yaş gruplarına göre uygun olabilecek ve zihinsel gelişimlerini de olumlu etkileyecek belirli oyuncakları almanız önemli

Oyunlar meslek siçimini etkiler mi?

Çocukların oynadıkları oyunlar ve seçtikleri oyuncaklar ileride seçecekleri meslekleri hakkında ipuçları verdiği yönünde düşünceler var. Bir müzik aletiyle oynayan bir çocuğun duygusal özellikler taşıdığı, bedensel, mantıksal, matematiksel zeka ile müzik zekasının daha fazla geliştiği, bu nedenle meslek olarak müzisyenlik, yazarlık ya da matematik bilimleri alanlarında çalışacağı yönünde düşünceler var.

Bedensel ve fiziki aktiviteler

Küp bloklar ve oyun hamuruyla oynamaktan hoşlanan bir çocuğun; görsel, mantıksal, matematiksel ve bedensel zeka gelişimi açısından ileride seçeceği meslek dalları mimarlık, ressam, heykeltıraş gibi sanatsal ve çizimsel kabiliyete dayanan iş bölümleri olabilir. Buna göre; topla oynayan bir çocuk için de bedensel, sosyal-iletişim ve görsel zekasının gelişmiş olduğunu, hareketle ilgili mesleklerde başarılı olabileceğini ve sporun değişik dalları, organizasyon ya da mimarlık gibi mesleklere yönelebiceğinden söz edilmektedir.

Oyuncaklarda cinsiyet olur mu?

Cinsiyet kodlarının temel parçası olan renkler çocukların toplumsal cinsiyet algısını etkiliyor. Kızlar için pembe, erkekler için mavinin uygun görünmesi cinsiyetçi bir tutum. Kız çocuklarına daima pembe, erkek çocuklarına mavi kıyafetlerin giydirilmesi çocuklar için de çeşitli anlamlar ifade ediyor. Renkler söz konusu olduğunda dahi birbirinden ayrıştırılan çocuklar, kız ve erkek çocuklarının birbirinden bambaşka varlıklar olduğu algısına neden oluyor.

Ayrımcı tutum olmamalı

"Erkek çocuklarının sık sık uçaklarla ve arabalarla oynaması onları teknolojiye yönlendirirken, kız çocuklarının bu oyuncaklardan mahrum bırakılarak evcilik seti gibi bakım hizmetiyle ilişkili olan oyuncaklara yönlendirilmesi mühendislik alanından uzaklaşmalarına sebep oluyor." değerlendirmeleri de mevcut. Aynı zamanda bir cinsiyete uygun görülen oyuncağın diğer cinsiyet için uygun olmayacağı görüşü, çocukların hayatı bütüncül olarak kucaklayamamasına sebep olmakla birlikte kız ve erkek çocuklar arasında ayrım yapılmasının normal olduğu algısını güçlendirir.

Haber Ara