Bir haftada Boğaz'da peş peşe yıkımlar yapıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kepçeleri, önce Reina, ardından Galatasaray Adası ve son olarak da Alman denizcilik şirketine ait binaya girdi, imara aykırı bölümleri yerle bir etti.
Gazete Habertürk'ten Esra Boğazlıyan'ın yazısına göre, kamuoyunda çok yankı uyandıran bu yıkımların ardından da akıllarda ‘Yıkımlar sürecek mi?' ‘Sırada neresi var' gibi sorular belirdi. Yazıda şu ifadeler yer alıyor:
Ben de bu soruyu, konunun muhatabına, yani İBB'ye sordum. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, sadece ‘Yıkımlar sürecek' yanıtını vermekle yetindi, Boğaziçi'nde yıkım kararı alınan kaç bina olduğunu, bundan sonra nerenin yıkılacağını açıklamadı.
1983'TE KORUMA YASASI ÇIKTI
İBB bu bilgileri paylaşmadı ama birkaç yıl önceki Boğaziçi İmar Müdürlüğü verilerine göre; 1983'te Boğaziçi İmar Kanunu çıktıktan sonra ön görünüm bölgesinde 9 bin 616 mevzuata aykırı bina yapıldı. Boğaz ön görünümünde toplam 28 bin 873 bina bulunduğu dikkate alındığında Boğaziçi'ndeki her 3 yapıdan birinin kaçak olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bu yapılardan 6 bini gecekondu, diğerleri eğlence merkezinden restorana, villaya kadar farklı tipte mekânlar. Yine birkaç yıl önceki verilere göre; İBB Encümeni tarafından bu yapıların 3 bini hakkında yıkım kararı alınmıştı. Anlaşılan o ki şimdi bu yıkım kararları art arda uygulanacak.