Dolar

34,8728

Euro

36,7477

Altın

3.040,75

Bist

10.058,47

Batı Nil Virüsü Alarmı: İki Şehirde Yoğunlaştı, Yaşlılar İçin Ölümcül Tehdit

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, sivrisineklerden bulaşan ve Batı Nil ateşine yol açan salgının, Türkiye’de yayılmaya başladığını açıkladı.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-08-23 16:34:02

Batı Nil Virüsü Alarmı: İki Şehirde Yoğunlaştı, Yaşlılar İçin Ölümcül Tehdit

Prof. Dr. Şimşek Yavuz, Marmara Bölgesi'nde yoğunlaşan vakaların yaşlılarda beyne yerleşme riski taşıdığına dikkat çekti ve şu an maymun çiçeği virüsünden daha büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

BATI NİL VİRÜSÜ TÜRKİYE'DE YAYILIYOR

Prof. Dr. Yavuz, Batı Nil virüsünün ilk olarak 2010 yılında Türkiye'de görüldüğünü ve 2019'da bir salgın yaptığını hatırlatarak, Marmara Bölgesi'nde özellikle baraj gölleri ve durgun su kaynaklarının bulunduğu alanlarda yeniden vakaların ortaya çıktığını belirtti. Yavuz, "Bursa ve İstanbul gibi illerden vakalar bildiriliyor" diyerek virüsün, Culex türü sivrisinekler aracılığıyla kuşlardan insanlara bulaştığını vurguladı.

YAŞLILARDA BEYNE YERLEŞİP ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR

Virüsün özellikle yaşlı bireylerde merkezi sinir sistemini etkileyerek menenjite yol açabildiğini belirten Prof. Dr. Şimşek Yavuz, bildirilen vakaların hastaneye yatış gerektiren ağır olgular olduğunu ifade etti. Yavuz, "Yüzde 80, hastalığı hafif geçiriyor. Ancak yaşlılar ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde ağır ve ölümcül olabiliyor" dedi.

"MAYMUN ÇİÇEĞİNDEN DAHA ÖNEMLİ BİR TEHDİT"

Prof. Dr. Yavuz, Batı Nil ateşinin şu an toplum açısından maymun çiçeği virüsünden daha büyük bir tehlike olduğunu belirtti. Virüsün genellikle semptomsuz seyrettiğini, ancak beyin ve omuriliği etkileyebilen ağır vakaların ölümcül olabileceğini vurguladı.

SU KAPLARINA VE SİVRİSİNEKLERİN ÜREME ALANLARINA DİKKAT!

Yavuz, virüsle mücadelede yerel yönetimlerin ve ilgili bakanlıkların sivrisinekle mücadeleye ağırlık vermesi gerektiğini belirterek, vatandaşların sivrisinek koruyucu spreyler, uzun kollu giysiler ve cibinlik gibi önlemler alması gerektiğini söyledi. Ayrıca, su birikintilerinin sivrisineklerin üremesi için ideal alanlar olduğunu vurguladı.

KOORDİNELİ BİR MÜCADELE ŞART

Prof. Dr. Yavuz, son olarak sivrisineklerle mücadelede tüm paydaşların ortak çalışmasının önemine değinerek, "Havuzlar, su doldurulmuş bidonlar, lastikler, içinde su olan her şey sivrisineklerin üremesi için ideal ortamlardır. Bu nedenle bu alanların düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor" dedi.

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara