Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Başarılı insanların bildiği 'Sokrates sırrı' nedir?

“Filozof Sokrates, genellikle yürümeye başlayan inatçı bir çocuk gibi davranır, her ifadeye veya soruya yanıt olarak ‘neden’ sorusunu sorardı” diyen Pisikolog Gendler, “Başarının anahtarı zenginlik ya da etrafınızdakilerin kabulü değil, özfarkındalıktır” ifadesini kullandı.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-03-02 11:54:25

Başarılı insanların bildiği 'Sokrates sırrı' nedir?

Yale Üniversitesi felsefe ve psikoloji profesörü Tamar Gendler, başarının anahtarını ortaya çıkardı. Psikolog Gendler'e göre, bu zenginlik ya da etrafınızdakilerin kabulü değil, özfarkındalıktır.

İş yerinde özfarkındalık, daha etkili iletişime, daha güçlü ilişkilere ve artan üretkenliğe yol açabilir. Antik Yunan filozoflarının sırlarının modern sorunları nasıl çözebileceğini araştıran Psikolog Gendler, bu özelliğin inşasının herkesin "içinde saklanan Sokrates" ile temas kurmasını içerdiğine inanıyor.

Money Review'ın haberine göre; Psikolog Gendler, "The Happiness Lab" podcast'inin yakın tarihli bir bölümünde "Sokrates her şeyi sorgulamaya istekliydi," dedi.

“MÖ 470 civarında doğan Yunan filozofu Sokrates şüpheciydi” açıklamasında bulunan Gendler, “Sokratik yöntemi, insanların inançlarını ve yeteneklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için soruları doğrudan cevaplamaktan ziyade sorularla yanıtlamayı içeriyordu” dedi.

Gendler, "Bu, insanların daha başarılı ve daha mutlu olmaları için ihtiyaç duydukları türden bir anlayıştır" dedi.

"İçinizdeki Sokrates"i bulun

sokretes

"Sadece Sokrates'in kendisinin ne söyleyeceğini düşünmelisin" diyen Psikolog Gandler, “Filozof Sokrates genellikle yürümeye başlayan inatçı bir çocuk gibi davranır, her ifadeye veya soruya yanıt olarak "neden" sorusunu sorardı. Herkes, unutmaya çalıştığı her inanç için aynısını yapmaya başlamalıdır” hatırlatmasında bulundu.

Gandler, “Paranın mutluluğu satın alabileceği fikrinden kaçmaya çalışıyorsa bir kişi, kendine "Neden paranın beni mutlu edeceğini düşünüyorum?" gibi sorular sormaya başlamalıdır: En son para kazandığımda gerçekten ne hissettim?'

Küçük gerçekleşmelerin büyük bir etkisi olabilir

“Kişi Sokrates'i kolayca gözünde canlandıramıyorsa, aynı konuşmayı onun gerçek arkadaşlarından biriyle de yapabilir” önerisinde bulunan Psikolog Gendler, “Hayali konuşmalar fikri, kişinin favorisi olmasa da, farkındalığı test edebilir” dedi.

Meditasyonun esasen kendinize tekrar tekrar "neden" sorusunu sormanın sözsüz eşdeğeri olduğunu belirten Medler, “Meditasyon dikkat dağıtıcı şeyleri görmezden gelmenize ve gerçekte neler olup bittiğini görmenize yardımcı oluyor” dedi.”

“Hiçbir yöntem mükemmel bir çözüm değildir, çünkü tam bir özfarkındalık neredeyse imkansızdır: Her zaman bazı kör noktalarımız olacaktır” diyen Psikolog Gandler, “Ancak neden böyle düşündüğünü ve hissettiğini sormak, ona hizmet etmeyen inançlardan kurtulma yolunda uzun bir yol kat edebilir" önerisinde bulundu.

Gendler, “Kendine neden hüsrana uğradığını sorduğunda, genellikle bunun bir şeyi ertelediği için olduğunu fark eder. Kendisine neden ertelediğini sormak, bir sonraki adımın ne olduğunu bilmemek gibi neden ertelediğinin nedenlerini ortaya çıkarmasına yardımcı olabilir. Bu küçük kavrayışlar bile kişinin ileriye doğru bir adım atmasına yardımcı olabilir” dedi.

"Asla doğrudan cevaba ulaşmaya çalışmam" diyen Gandler, açıklamalarını şöyle sonlandırdı: "Fakat Sokratik yöntem, bir sonraki adımı atmak için hangi yöne gitmem gerektiğini anlamama yardımcı olabilir."

 

SON VİDEO HABER

Şam'daki saray yakıldı, eşyalar alındı

Haber Ara