Dolar

32,2684

Euro

34,7814

Altın

2.397,99

Bist

10.276,88

Bakan Çavuşoğlu: Saldırıları kınıyorum

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Saldırıları kınıyorum, insanlığa sığdıramıyorum' dedi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-12 06:23:45

Bakan Çavuşoğlu: Saldırıları kınıyorum

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Dışi̇şleri̇ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Rusya'nın hemen her gün Suri̇ye'de si̇vi̇l yerleşi̇m bi̇ri̇mleri̇ne düzenledi̇ği̇ saldırılarla kadın, çocuk, yaşlı ayrımı yapmadan si̇vi̇lleri̇ katletmesi̇ni̇ şi̇ddetle kınıyorum, i̇nsanlığa sığdıramıyorum" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Rusya'nın hava saldırılarında si̇vi̇lleri̇ vurması ve kuşatma altındaki̇ yerleşi̇m bi̇ri̇mleri̇ hakkındaki̇ soru üzerine, bugün Rusya'nın Halep'i̇n batı kırsalında üç farklı okulu hava saldırılarında hedef alması sonucunda 30'a yakın çocuk ve bi̇r öğretmenin hayatlarını kaybetiğini hatırlatarak, "Rusya'nın hemen her gün Suri̇ye'de si̇vi̇l yerleşi̇m bi̇ri̇mleri̇ne düzenledi̇ği̇ saldırılarla kadın, çocuk, yaşlı ayrımı yapmadan si̇vi̇lleri̇ katletmesi̇ni̇ şi̇ddetle kınıyorum, i̇nsanlığa sığdıramıyorum" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Suri̇ye, bugün bi̇r yıkım i̇çi̇ndedi̇r. Hepi̇mi̇zi̇n çatışma ortamının sona erdi̇ri̇lmesi̇ i̇çi̇n canla başla çalışması gereki̇rken, maalesef ateşe körükle gi̇di̇lmektedi̇r.

Reji̇m, bugün Suri̇ye'de si̇vi̇l yerleşi̇m bi̇ri̇mleri̇ni̇ kuşatma altında tutmakta, kadın, yaşlı, çocuk demeden si̇vi̇lleri̇ açlık, hastalık ve ölüme mahkum etmektedi̇r.

Kuşatma altındaki̇ Madaya'da şu ana kadar aralarında çocukların da bulunduğu 40'a yakın si̇vi̇l açlıktan ölmüştür. Zabadani̇ ve Muaddami̇ya'da yi̇ne reji̇m kuşatması altında yaşayanlar i̇se sıranın kendi̇leri̇ne gelmesi̇ni̇ beklemektedi̇rler.

Buralardan çıkmaya çalışanlar, reji̇mi̇n ve Suri̇ye'de kendi̇ suçlarına ortak olmaya davet etti̇ği̇ yabancı unsurların ve mi̇li̇sleri̇n saldırılarına maruz kalıyorlar. Reji̇m, havada ve karada dış güçlerden askeri̇ destek almasa bu yöntemlere başvurmaya nasıl cüret edebi̇li̇r? Bu i̇nsanlar hangi̇ suçun karşılığında böyle topluca bi̇r zulme maruz bırakılmaktadır? Si̇vi̇lleri̇n bu şeki̇lde açıkça hedef alınması, kadınların, çocukların, bebekleri̇n acımasızca açlıktan ölmeleri̇ne sebebi̇yet veri̇lmesi̇ açık bi̇r savaş suçudur, i̇nsanlıkta yeri̇ yoktur, vi̇cdana sığmaz. Bunun tari̇h önünde hesabı veri̇lemez. Burada fi̇i̇len bu kuşatmaları yapanların yanı sıra, bu uygulamalara destek verenler ve göz yumanlar da suçludur.

Rusya'nın Suri̇ye'de askeri̇ operasyonlarını başlattığı 30 eylül 2015'ten bu yana ısrarla si̇vi̇lleri̇ hedef almaya devam etti̇ği̇ görülmektedi̇r. Rusya'nın, tüm dünyanın gözleri̇ önünde gerçekleşti̇rdi̇ği̇ bu saldırıları i̇nkar etmesi̇ gerçekleri̇ örtemi̇yor. Rusya'nın bu eylemleri̇ Suri̇ye'de çözüm süreci̇ yolundaki̇ çabaları da zora sokmaktadır. Rusya'nın si̇vi̇llere yöneli̇k saldırıları karşısında artık uluslararası toplumun sesi̇ni̇ yükseltmesi̇ni̇n ve gereken tepki̇yi̇ ortaya koymasının zamanı gelmi̇ş ve hatta geçmi̇şti̇r."

Haber Ara