Dolar

32,3400

Euro

34,7966

Altın

2.390,50

Bist

10.223,37

Ahmet Taşgetiren: Çorap söküğü gibi...

Star Gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren bugünkü yazısında Ortadoğu ve İslam coğrafyasında 'olan biten her şeyin bölgenin kalbi olan Türkiye'ye yansıması' olduğunu belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-08 06:51:52

Ahmet Taşgetiren: Çorap söküğü gibi...

Star Gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren bugünkü yazısında Ortadoğu ve İslam coğrafyası üzerinden denge ve güç ilişkilerini ele aldı. Taşgetiren, "Türkiye bu coğrafyanın kalbi ve olan biten her şeyin Türkiye'ye bir yansıması var, Türkiye'nin tavırlarının da bölgede oyun oynamak isteyen her güç için dikkat çekici bir özgül ağırlığı mevcut" olduğunu belirtti. Taşgetiren: Yaşadığımız coğrafyada ortak iradenin mevcut olmadığını ve bu iradenin tasarruf edebileceği ve her şeyi belirleyecek bir kuvveti bulunmadığını aktardı. Bundan dolayı, İslam ülkeleri arasında, “Bu coğrafya bizim coğrafyamız, burada en belirleyici irade bize ait olmalı” gibi bir çıkış yapma imkanımız da bulunmuyor, dedi.

İslam dünyasının kendi göbeğini kesecek güç ve irade bütünlüğünden yoksun kalmasının altını çizen Taşgetiren, stratejik konum sebebiyle bu coğrafyada etkinlik kurma çabasında olan güçlerin var olduğunu aktardı.

Ahmet Taşgetiren'in bugünkü yazısı:

Ortadoğu... İslam coğrafyası. Her şey çorap söküğü gibi.. Bir ip çekiyorsunuz ve her şeyin yeni baştan kurgulanması gerekiyor.

Türkiye'de yaşıyoruz. Türkiye bu coğrafyanın kalbi ve olan biten her şeyin Türkiye'ye bir yansıması var, Türkiye'nin tavırlarının da bölgede oyun oynamak isteyen her güç için dikkat çekici bir özgül ağırlığı mevcut.

Türkiye olarak belki en ağırlıklı Müslüman ülkeyiz ama buna rağmen her şeyi belirleme gücünden mahrumuz, bizim dışımızdaki herhangi bir İslam ülkesinin de olayları bir istikamete akıtma gücü bulunmuyor.

İslam ülkeleri arasında, “Bu coğrafya bizim coğrafyamız, burada en belirleyici irade bize ait olmalı” gibi bir çıkış yapma imkanımız da bulunmuyor, çünkü öncelikle böyle bir ortak irade mevcut değil, sonra da bu iradenin tasarruf edebileceği ve her şeyi belirleyecek bir kuvvet bulunmuyor.

Bir mesele daha, “Hangi İslam?” etrafında oluşan, her türlü “İslam karşıtı provokasyon”a açık ve ucu kitlesel ölümlerle sonuçlanan “İslam içi savaş” İslam dünyasının gücünü darmadağın ediyor.

İslam dünyasının kendi göbeğini kesecek güç ve irade bütünlüğünden yoksun olmasının yanında, dünyada bu coğrafyayı tek başına tanzim edecek başka güç de yok. Bu coğrafya ile ilgilenen, burada hayati çıkarlarının var olduğuna inanan, hatta ekonomik çıkarlardan öte, küresel hesapları sebebiyle, sadece yerkürede sahip olduğu stratejik konum sebebiyle bu coğrafyada etkinlik kurma çabasında olan güçler var.

Türkiye'yi bugün yöneten kadronun İslam dünyasındaki yapılanmayı tabii bulmadığı açık. İslam dünyasından öte, bu yapılanma içinde Türkiye'nin konumunun bile kendi özgün çıkarları ekseninde belirlenmediğine inandıklarını düşünebiliriz. İstenen şu: Türkiye de bu çemberi kırsın, İslam dünyası da.

Bunu dediğinizde ve herhangi bir yerde başlayan kıvılcımın bu istikamette bir yeniden yapılanmayı sağlamasını arzu ettiğinizde, akışı bu yöne çevirecek bir gücün devreye girmesi gerekiyor, o gücü bulamıyorsunuz.

Söz gelimi Arap Baharı'ndan bu yana devreye giren umutlar, yıkımlar ve bugünkü kaos her şeyi apaçık ortaya koyuyor.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Haber Ara