Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

'Adet gecikmesi' için uzman şart mı?

Adet gecikmesine neden olabilecek pek çok farklı sebep bulunuyor. Uzmanına danışmak önemli ama bu bilgileri de atlamamak gerek....

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-09 16:29:12

'Adet gecikmesi' için uzman şart mı?

Kadınlarda adet gecikmeleri ile ilgili çoğu zaman kafa karışıklığı yaşanıyor. Bunun nedenleri ve hangi durumlarda ortaya çıktığı veya nasıl giderilebileceği konusunda da sıkça sorular yöneltiliyor. Özellikle uzmanlar bu konuda sağlık kurumlarına ya da uzmanlara danışmak gerektiği hususunda yönlendirmede bulunsalar da bu tarz durumlarda bilinmesi gereken temel değerlendirmeler de var ....Nasıl mı?

Adet gecikmesine neden olabilecek pek çok farklı sebep bulunurken bunları sıralamak da mümkün.

Hamilelik: Adet gecikmesine neden olan sebeplerin başında gelir. Korunmasız şekilde aktif cinsel hayatı olan kadınlarda gebeliğe bağlı olarak adet gecikmesiyle karşı karşıya kalınabilir.
Yoğun Egzersiz Programları: Egzersizlerini arttırdığın ve buna rağmen günlük tükettiğin kalori miktarını azalttığın durumda adet gecikmesi sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Kronik Hastalıklar: Adet düzensizliği üzerinde bir yıldan daha fazla süren ya da ömür boyu etkisi baki olan kronik hastalıklar da doğrudan etkilidir.
Polikistik Over Sendromu: Yumurtaların üzerinde yer alan kistlerin erkeklik hormonlarını fazla üretmesi adet gecikmesine neden olabilir.
Kilo Kaybı veya Aşırı Kilo Alma: Eğer kilonuz normal kilonuzun %10 altında seyrediyorsa vücudunuzun çalışma prensibi değişir ve bu da yumurtalamayı olumsuz yönde etkiler. Fazla kilolu ve hatta obezite ayarında olan kadınlarda da adet gecikmesi sorunu baş göstermektedir.
Emzirme, Lohusalık Dönemi: Emzirme ve lohusalık dönemi boyunca kişi adet görmeyebilir ya da çeşitli adet gecikmeleri yaşayabilir. Emzirme döneminin nihayete ermesiyle kişinin adet döngüsü normal düzenine geri döner.
Doğum Kontrol İlaçları: Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar adet düzensizliği ile sık sık karşı karşıya kalır. Belirli aralıklarla alınan doğum kontrol ilaçlarının bırakılmasının ardından adet düzensizliğinin toparlanması 6 ay gibi bir süreyi bulabilir.
Stres Faktörü: Beynin hipotalamus bölgesi adet dönemini düzenler. Stres dönemi esnasında yaşanan durumlar beyni etkiler ve adet gecikmesine sebebiyet verir.
Tiroid Bozuklukları (Guatr): Kişinin Hipertroidi ya da Hipotroidi olması da adet geciktirici etkiye sebebiyet verebilir.

SON VİDEO HABER

Iğdır'da AK Parti İl Başkanlığı binasına molotoflu saldırı

Haber Ara