Ordu 'da 140 yıl önce Abdulaziz döneminde Karadeniz 'i İç Anadolu Bölgesi 'ne bağlayacak yol olarak projelendirilen, ancak maliyetinin yüksek olması, hemen hemen kesintisiz devam eden savaşlar gibi bir dizi sebeplerden dolayı bir türlü yaptırılamayan tarihi Dereyolu'nun bazı bölümlerinin asfaltlanmasına başlandı.
Türk mühendisleri tarafından adeta Ferhat gibi dağları delerek inşa edilen ' Karadeniz - Akdeniz Yolu'nun coğrafi yönden en zorlu bölümü olan Ordu - Sivas arasındaki etabının tamamlanması için büyük gayret sarf ediliyor. Ordu - Sivas etabı bitirildiğinde, Karadeniz İç Anadolu, oradan da Akdeniz otoyoluna bağlanacak.
TÜNEL SAYISI 24 OLDU
Karadeniz 'i İç Anadolu'ya bağlayacak en kısa yol olan, halen 112 kilometre olan ve tehlikeli virajlarla dolu Ordu - Mesudiye yolunu 52 kilometre kısaltarak 60 kilometreye, ulaşım süresini 3.5 saatten 1.5 saate düşürecek olan tarihi Dereyolu'nda, daha önce projelendirilen 22 adet olan tünel sayısı kamulaştırma sorunu sebebiyle 24'e çıkarıldı. İlk projelendirmede Topçam - Mesudiye arasında bir tünel bulunurken, son projelendirme ile iki adet tünel daha eklendi.
28 KM'Sİ TRAFİĞE AÇILIYOR
Dereyolu'nun 1. etabı olan Ordu -Uzunisa arasındaki 13 km'lik bölümün 2010 yılında tamamlanarak hizmete açılmasının ardından 2.etap olan Uzunisa-Çavuşoğlu Boğazı mevkiinden başlayarak sırasıyla Aydınlar, Eymür, Karaağaç, Kuyulu ve Gümüşköy Mahallesi'ne kadar olan 15 km'lik güzergahta sıcak asfalt çalışmaları aralıksız sürüyor. HES 'lere ulaşım yolu olarak bilinen bu güzergahta 6 adet toplam 2 bin 259 metre tünel, 370 metre uzunluğunda viyadük bulunuyor. Asfaltlama çalışmalarının yıl sonuna kadar bitirileceği bu etap 2015 yıl sonuna kadar trafiğe hazır hale getirilecek.
Projenin 3. etabı olan 13 km uzunluğunda olan güzergahta toplam uzunluğu 2 bin 608 metreyi bulan 2 adet tünel bulunuyor. Bu kesimde tüneller bölgesine kadar olan 8 km'lik yol sathi kaplama yapılarak yıl sonuna kadar trafiğe açılacak. Geri kalan 4 km'lik bölümde çalışmalar halen sürüyor.
MESUDİYE'YE TÜNELLER GEÇİDİ
Topçam - Gölköy sapağından başlayarak sırasıyla Arıcılar, Güzle, Alan, Çaltepe ve Müslüm Sarıca Mahallesi'nden geçerek Mesudiye ilçe merkezine kadar olan 20 km uzunluğundaki yolda kamulaştırma sorunundan dolayı daha önce bir adet projelendirilen tünel sayısı 3'e çıktı. Halen tüneller bölgesine kadar olan 6.5 km'lik bölüm sathi kaplama yapıldı. Bu kısmın bir ay içinde trafiğe açılacağı kaydedildi.
SAVAŞLAR YÜZÜNDEN 140 YILDIR YAPILAMADI
Ordu - Sivas yolunda ulaşımın güç şartlar altında yapılması ve yüksek rakımlı dağların zirvesinden geçmesi, kışın ise sık sık kapanması üzerine ilk olarak 1873 yılından Dereyolu planlanmasına rağmen çok masraf gerektirdiği için yapılamadı. Ardından 1885-1890 yılları arasında mühendis Çıngıryan Efendi tarafından yeniden projelendirilen yol, bir ön incelemeden öteye gidemedi. 1908 yılında Erkan-ı Harp Yüzbaşısı Şevki Efendi tarafından bir kez daha gündeme getirilerek başlatılan yol, araya giren Trablus, Balkan, 1. Dünya ve Kurtuluş Savaşı yıllarında arka planda kaldı.
Dereyolu, Cumhuriyet'in kurulmasından sonra 1926-1928 yıllarında yeniden projelendirildi. Dönemin Ordu Valisi Ali Kemal Aksüt tarafından 1929 yılının aralık ayında güzergahın Ordu tarafından başlayan kısmı Çavuşoğlu boğazında düzenlenen bir törenle temeli atıldı. Ancak çalışmalar güzergah tartışmaları sebebiyle 1933 yılından itibaren durduruldu. Bundan sonra yol uzun bir süre gündeme gelmedi. Yol, 1950'li yıllarda Adnan Menderes hükümetinin yatırım hamleleri döneminde yeniden gündeme getirildiyse de, acil bir yatırım olarak görülmediği için üzerinde durulmadı.
NATO'NUN KOMÜNİZM KORKUSU (!)
1970'li yıllarda yeniden gündeme gelen Dereyolu'na bu kez NATO karşı çıktı. Amerika ile Sovyet Rusya arasında dünyaya paylaşmak için cereyan eden soğuk savaş döneminde NATO 'bir Sovyet işgalinde tankların Karadeniz 'den İç Anadolu'ya kolayca ulaşmasını sağlar.' diye gündemden çıkmasını sağladı. Aradan geçen yaklaşık 45 yıllık bir süre sonucu 1992 yılında dönemin Ordu Valisi Sami Seçkin zamanında düzenlenen törenle temeli atılan yol, grup köy yolu kapsamından ileri gidemedi. Yol, 2003 yılında tamamı 500 milyon dolar ve içinde 5 barajın yapımının öngörüldüğü Ordu projesi kapsamında barajların ulaşımını sağlamak için Eski Enerji Bakanı Hilmi Güler 'in çabaları ile yeniden ele alındı. Aradan geçen yaklaşık 12 yıllık bir sürede yol Topçam - Mesudiye arasındaki güzergah haricinde büyük ölçüde bitirilme aşamasına geldi.