Dolar

34,9280

Euro

36,5963

Altın

3.011,60

Bist

10.058,63

152 bin Suriyeli bebek Türkiye'de doğdu

Araştırmalara göre, 152 bin Suriyeli bebek gözlerini Türk topraklarında açtı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-22 15:41:11

152 bin Suriyeli bebek Türkiye'de doğdu

Araştırmalara göre, 152 bin Suriyeli bebek gözlerini Türk topraklarında açtı.

Tarihte ilk kez Türkiye'de düzenlenecek olan ve küresel insani yardım politikalarının belirleneceği Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi için geri sayım başladı. Türkiye, 3 milyona yakın sığınmacıyı barındırması, dünyanın 3'üncü büyük insani yardım donörü ve yardımların milli gelire oranı itibarıyla "en cömert donör" ülkesi oldu.

AFAD barınma merkezlerinde 80 bin çocuk eğitime kazandırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle atılan adımlar neticesinde anaokulundan lise son sınıfa kadar toplam 330 bin çocuk sokaklardan alınarak okula devam etmeleri sağlandı. Türkiye'nin 3 milyona yakın sığınmacıyı barındırması, dünyanın 3'üncü büyük insani yardım donörü ve yardımların milli gelire oranı itibarıyla "en cömert donör" ülkesi olması nedeniyle BM Dünya İnsani Zirvesi'nin İstanbul'da gerçekleşmesine karar verildi. Dünya İnsani Zirvesi 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Küresel insani yardım politikalarının belirleneceği tarihi zirveye için geri sayım başladı. Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştireceği zirveye 23 devlet başkanı, 23 başbakan ve 50'nin üzerinde bakan katılması bekleniyor. Zirveye, BM üyesi ülkelerden resmi heyetlerin yanı sıra uluslararası ve bölgesel örgüt yetkilileri, parlamenterler, sivil toplum mensupları, akademisyenler, medya mensupları, özel sektör, gençlik ve krizden etkilenen kesimleri de kapsayan çok paydaşlı katılım sağlanacak.

273 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Başbakanlık AFAD koordinasyonunda, din, dil, ırk ayrımı yapmadan, krizin ilk gününden beri "Açık Kapı Politikası" uygulayan Türkiye, Suriyelilere yaptığı insani yardımlar ile dünyaya örnek oldu. Suriye'de 15 Mart 2011 yılında başlayan iç karışıklıklarda, aralarında sivillerin de bulunduğu, en az 273 bin insan hayatını kaybetti. Bu süreçte nüfusu 20 milyon olan Suriye'de 13 buçuk milyon insan, yardıma muhtaç hale geldi. 6.6 milyon insan yerinden edilirken, 4.6 milyon insan ise kurtuluşu komşu ülkelere sığınmakta buldu.

OKTAY: "TÜRKİYE EN CÖMERT ÜLKE"

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, 23 ve 24 Mayıs'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek "Dünya İnsani Zirvesi"ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Son dönemde sel, kıtlık, kuraklık, yangın, iç karışıklık gibi nedenlerle 5 kıtadaki 51 ülkeye insani yardım yaptıklarını belirten Oktay, "Türkiye insani yardım konusunda dünyada en başarılı ülkeler arasına girdi. Türkiye 2012, 2013 ve 2014'te en fazla insani yardım yapan üçüncü ülke durumunda. Gayrisafi milli hasıla bazında ise 2013'te yüzde 0.21'lik payla en cömert ülke konumunda" dedi.

Oktay, uluslararası işbirlikleri ve yardım faaliyetlerinin, Birleşmiş Milletler tarafından bu yıl ilki düzenlenecek "Dünya İnsani Zirvesi" organizasyonuna İstanbul'un ev sahipliği yapması sonucunu doğurduğuna işaret etti. Dünyada ilk kez gerçekleştirilecek zirvenin önemine değinen Oktay, "Dünyanın bundan sonraki insani yardım stratejilerinin ve politikalarının belirleneceği zirvede, Suriye krizinde uluslararası yük paylaşımı yapılması, sürdürülebilir uluslararası yardım sistemi kurulması ve açık kapı politikamızın tüm ülkelerce benimsenmesi konularını gündeme taşıyacağız" diye konuştu.

ERKEN YAŞTA EVLİLİK

Başbakanlık AFAD'ın Suriyeli sığınmacılar için kurduğu 26 barınma merkezinde, bir şehirde bulunan tüm fiziksel, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlar karşılanıyor. AFAD barınma merkezlerinde, barınma ve sağlık gibi temel ihtiyaçların de ötesinde; demokratik seçimler yapılıyor, meslek kursları veriliyor, erken yaşta evlilik ile ilgili farkındalık kampanyaları yürütülüyor.

SOKAKTAN YÜZ BİNLERCE ÇOCUK ALINDI

Türkiye'ye sığınan Suriyeli çocukların okullarına devam etmeleri ise AFAD'ın en önemli önceliklerinden. AFAD barınma merkezlerinde 80 bin çocuk eğitime kazandırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle atılan adımlar neticesinde anaokulundan lise son sınıfa kadar toplam 330 bin çocuk sokaklardan alınarak okula devam etmeleri sağlandı. 2016 sonuna kadar 460 bin Suriyeli çocuğun okula kazandırılması hedefleniyor. Okul çağındaki tüm Suriyeli çocuklara ulaşılması için çalışmalar aralıksız devam ediyor.

130 BİN KİŞİ MESLEK SAHİBİ OLDU

AFAD barınma merkezlerinde yabancı dil, bilgisayar okuryazarlığı, halı dokuma gibi çeşitli sertifika programlarında 130 bin Suriyeli yetişkin meslek sahibi oldu.

152 BİN BEBEK DOĞDU

Geçici barınma merkezlerimizde sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığı işbirliği ile ücretsiz olarak sunuluyor. Bugüne dek Suriye ve Iraklı sığınmacıların tedavileri kapsamında 640 bin ameliyat gerçekleştirildi; 750 bin yatan hasta ve 16 milyon poliklinik hizmeti verildi. 152 bin Suriyeli bebek de gözlerini Türk topraklarında açtı.

KADINLAR SEÇİMLERDE YARIŞTI

Barınma merkezleri, birçok Suriyeli sığınmacı için demokrasinin beşiği haline getirildi. Mahallelere ayrılan merkezlerde düzenlenen muhtarlık seçimlerinde oy kullanan ve aday olan Suriyeliler, hoşgörü ve demokrasi kültürünü bizzat tecrübe etti. Bu süreçte birçok Suriyeli kadın da seçimlerde yarışarak kamp yönetiminde söz sahibi oldu. Yine barınma merkezlerimizde, Kadın Komiteleri aracılığı ile genç kızlara, erken yaşta evlilik ve çok eşlilik ile ilgili farkındalık eğitimleri veriliyor.

DÜNYADA EN İYİ KAMU HİZMETİ

Geçici barınma merkezlerinde binlerce kişiye verilen hizmetleri Türk mühendisleri tarafından geliştirilen Afet Geçici Kent Yönetim Sistemi (AFKEN) yazılımı ile koordine etti. Afetlerde ve acil durumlarda sağlanan geçici barınma hizmetlerinde yeni bir standart oluşturan AFKEN, 2015 yılında Birleşmiş Milletler tarafından En İyi Kamu Hizmet Ödülü'ne layık görüldü.

KİMSE ELİNİ CEBİNE ATMADI

Türkiye, Suriyeli sığınmacıların yaralarının sarılması ve yeniden hayata tutunmaları için BM standartlarında 10 milyar ABD dolarının üzerinde bir kaynak harcadı. Uluslararası toplumun, Türkiye'nin bu fedakarlığına katkısı ise yalnızca 462 milyon ABD doları oldu. Bir başka deyişle dünyanın mazlumlara verdiği her 1 liraya karşılık Türkiye, yaklaşık 20 lira yardımda bulundu.

DÜNYANIN GÖZÜ BU ZİRVEDE

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile birlikte ev sahipliği yapılacak zirve, dünya liderlerini ilk kez krizden etkilenen kesimlerle bir araya getirecek; insani sistemde etkin rol oynayan sivil toplum, özel sektör ve diğer kesimlerin temsilcileriyle, sistemin geleceğine ilişkin acil sorulara yanıt arayacak. Türkiye, bu alandaki tecrübelerini ve dünyaya örnek teşkil eden uygulamalarını Zirve'de uluslararası toplumla paylaşacak.

2016 Dünya İnsani Zirvesi; daha önce gerçekleşen, 1993 Dünya İnsan Hakları Konferansı gibi önemli küresel toplantılar düzeyinde, uluslararası toplumun ortak kaygıları ve hedefleri için tarihsel öneme sahip bir adım oluşturacak.

SON VİDEO HABER

Polis memuru, ölümüne neden olduğu gencin ailesinden af diledi

Haber Ara