Dolar

34,8713

Euro

36,6128

Altın

3.007,09

Bist

10.058,63

15 haftalık gebelikte anne ve bebekteki gelişimler

15 haftalık gebelikte anne ve bebekte yaşanan değişimleri derledik. Beslenme, cinsiyet, annenin durumu ve bebeğin gelişimi hakkındaki detaylar...

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-23 13:23:55

15 haftalık gebelikte anne ve bebekteki gelişimler

Gebelikte her hafta annede ve bebekte yeni gelişmeler ve değişimler olur. Artık yavaş yavaş toparlamaya başlayan annedeki değişimler nelerdir, anne bebeğin tekmesini hissedebilir mi? Bu hafta gebelikte beslenme nasıl olmalı? Anne adayının lekelenmesi, akıntısı veya çatlağı olur mu? İşte merak edilen detaylar 15 hafta anne ve bebekteki gelişimler...

15 hafta gebelikte bebeğin kilosu ve boyu

Her hafta gelişen ve değişen bir bebek bu hafta 9-10 santim uzunluğunda ve ortalama 70 gram ağırlığındadır.

15 hafta gebelikte annedeki değişimler

Hamileliğin 15.haftasında artan kan miktarını nedeniyle vücudun su tutması ve dolayısıyla el ve ayakların şişmesi gözlemlenir. Bu hafta vücut zararlı UV ışınlarından korunmak için daha fazla çalışır ve melanin depolar. Cilt ve saç pigmenti olan melanin, vücutta arttığında gebelik lekeleri meydana gelebilir.

Anne adayları bu dönemlerde östrojen hormonunun dalgalanması nedeniyle unutkanlık yaşayabilir, o dönem geçicidir.

15 hafta gebelikte bebekteki değişimler

Her hafta hızla büyüyen bebek 15. haftada artık başını kaldırabilir ve çevirebilir. Bu hafta boyun ve sırt kaslarını gerer çalıştırır kol ve bacaklarını fazlasıyla hareket ettirir. İç kulağın kemikleri oluşmuştur kaburga ve omurgalarda açıkça görülebilmektedir. Oluşumunu ve gelişimini tamamlayan kalbi normal ritmindedir.

Bu hafta cinsel organları da gelişmiştir ve teorik olarak bebek doğru pozisyondaysa cinsiyeti görülebilir. Dış seslerden fazlasıyla etkilenir.

15.haftalık gebelikte bebeğin tekmesi hissedilir mi?

Birçok anne adayı bebeğin hareketlerini hissettiğini düşünerek "15.haftada bebeğin tekmesi hissedilir mi?" sorusuna yanıt arar. Bebeğin hareketleri mideye etki edebilir ve annede kelebek yutmuş gibi bir tür kanat çırpması olarak tanımlanabilir. Bunun yanı sıra bazen anne adayları karın duvarlarına karşı hafif bir çarpma kabarcık ya da kalp atışına benzer bir tekme hissedebilir.

15.hafta gebelik beslenmesi nasıl olmalı?

Gebelikte beslenmenin önemi yadsınamaz. Mide bulantılarının geçtiği bu dönemde daha sağlıklı ve dengeli beslenmek için çaba sarf edilmelidir. Taze meyveler sebzeler vitamin ve mineral açısından zengin besinler tüketmek gerekir.

Annenin kemik ve diş sağlığını koruması için; süt peynir yoğurt tüketmesi kalsiyum eksiğini tamamlaması gerekir. Bunun yarısı sıra demir ihtiyacını karşılamak için et ve tam tahıl ürünlerini de eksik etmemesi önemlidir. Tabii bunlarla birlikte bol sıvı tüketimi hamilelik boyunca önemlidir.

15 haftada gebelikte çatlak olur mu?

Hamilelik ve doğum serüveni her anne adayı için farklı geçmektedir. Fakat hızlı büyümeden dolayı gebelikte çatlak görülebilir, kişiden kişiye göre bunun görülme haftası değişkenlik gösterebilir. Bunun önüne geçmek için bol sıvı tüketimi bitkisel yağ kullanımı ve nemlendirici kullanımı önemlidir.

15 hafta femur uzunluğu nedir, ne kadar olmalıdır?

Femur uzunluğu (FL), bebeğin kalça ile diz arasındaki uyluk (femur) adı verilen kemiğin ölçülmesiyle ortaya çıkar. Femur kemiği vücudumuzdaki en uzun kemiktir ve bebeğin uzunlamasına olan gelişimini yansıtan değerdir. Normal değeri 15.hafta içerisinde 17 milimetredir. Alt sınır 12 milimetre üst sınır ise 21 milimetredir.

15. hafta gebelikte leke, akıntı ve idrar

Gebelikte hassas olan anne adayı Bu dönemlerde idrar yolu enfeksiyonuna yakalanabilir. Bu yüzden çok dikkat etmesi gerekir. Sürekli tuvalete gitme isteği idrarda yanma gibi şikayetler görüldüğünde bir uzmana görünmesi gerekir.

Leke ve akıntı da bu dönemlerde gebeden gebeye değişiklik gösterebileceği gibi görülebilir. Genelde kokusuz, renksiz ve şeffaf akıntı görünür. Bu dönemde salgılanan hormonlar nedeniyle vajinal ortamın PH değeri değişiklik gösterir, akıntı ve lekelenmelerde de farklılıklar görülebilir.

14 haftalık gebelikte anne ve bebek gelişimi
12 haftalık gebelikte bebek ve anne gelişimi

SON VİDEO HABER

İHH'dan Suriye'deki fırınlar için un desteği çağrısı

Haber Ara