Dolar

32,4643

Euro

34,6970

Altın

2.435,69

Bist

9.915,62

Yararlı kimyasallar içeren domates yetiştirildi

Yararlı kimyasallar içeren domates yetiştirildi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-27 19:26:09

Yararlı kimyasallar içeren domates yetiştirildi
İngiliz bilim adamları, hastalıklarla mücadele ettiği iddia edilen antioksidanlar içeren genetiği değiştirilmiş domatesler yetiştirmeyi başardı.

Independent gazetesinin haberine göre, bilim adamları tarafından yetiştirilen bir domates, başta üzüm olmak üzere pek çok bitkide bulunan ve kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve alzaymır ile mücadelede etkili olduğu belirtilen "resveratrol" maddesini yüksek miktarda içerirken, diğer domates de bolca "jenistein" ihtiva ediyor. Soyada bulunan jenistein maddesinin meme kanserini engellemede yardımcı olduğu ifade ediliyor.

Domatesleri yetiştiren ekipten Prof. Dr. Cathie Martin, çalışmalarının endüstriyel ölçekte yararlı kimyasallar ve hatta aromatik aminoasitlerden elde edilen başka ürünler içeren bitkiler üretme imkanı sağladığını belirtti.

Martin, "Çalışmamız, bitki araştırmaları, bitki mühendisliği, tıbbi bitki doğal ürünleri, diyet ve sağlık araştırmalarına katkıda bulunacak" dedi.

Domateslerin doğal ilaç depolarına dönüştürülmesi, bahçe terelerinde bulunan AtMYB2 ile mümkün oluyor.

Bu proteinin domateslere verilmesi, sebzedeki "fenilpropanoid" oranlarının artmasına, bu da bitkilerde bulunan organik kimyasalların artışına neden oluyor.

"Resveratrol" ve "jenistein" üretimi için de belli enzimler üreten genler de domateslere eklendi.

Aynı tekniğin, birçok ilacın temelini oluşturan kimyasalların üretiminde kullanılabileceğini belirten bilim adamları, araştırmalarının "değerli bitkisel bileşiklerin" üretilmesinde daha uygun maliyetli bir yöntem sağlamasını umut ediyor.

Araştırmayı yürüten ekipten Dr. Yang Zhang, değerli tıbbi bitkilerin üretiminin genelde zor olduğunu ve bunlardan yeterli miktarda bileşik elde etmek için uzun yetiştirme zamanına ihtiyaç duyulduğunu hatırlatarak, "Araştırmamız, bu 'değerli tıbbi bileşiklerin' domateslerde kolayca üretilmesini sağlayacak bir platform sağlıyor. İstenen içerikler, doğrudan domateslerden arıtılabilir" ifadelerini kullandı.

Haber Ara