Dolar

32,5825

Euro

35,0539

Altın

2.458,73

Bist

9.820,04

'Uygur soykırımını kim durduracak?'

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun Isa’nın, “Uygur soykırımını kim durduracak?” başlıklı makalesinde, Çin'in Uygur halkını yok etmeye yönelik korkunç girişimlerini ve dünyanın görünürdeki kayıtsızlığını kınıyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-16 09:46:46

'Uygur soykırımını kim durduracak?'

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun Isa'nın, ‘Alaraby'de yayınlanan “Uygur soykırımını kim durduracak?” başlıklı makalesinde, Çin'in Uygur halkını yok etmeye yönelik korkunç girişimlerini ve dünyanın görünürdeki kayıtsızlığını kınıyor.

Dolkun Isa'nın makalesinin tam metni şöyle:

Dünya Uygur Kongresi Başkanı ve bir Uygur olarak son üç-dört yıl, inanılmaz derecede trajik ve cesaret kırıcı oldu.

Uygur cemaati derinden acı çekiyor, bu bizi asla terk etmeyecek bir acı. Uygur halkı Çin hükümetinin elinde bir dizi kötüleşen vahşete katlanmak zorunda kaldıkça neredeyse yavaş çekimde izlemek zorunda kaldık.

Son üç yılda, Çin hükümetinin bizi, etnik kimliğimizi ve bizi insan olarak silmeye çalıştığı açık hale geldi. Soykırımlara maruz kalıyoruz, ancak yakın zamana kadar endişe verici sözlerden biraz daha fazlasını aldık. Çin'in Uygurlara yönelik soykırım politikalarını desteklemeyi seçmiş olan çoğu Müslüman çoğunluk ülkesinden bunu almadık.

Uygur halkının varlığı tehlikede olduğu için Çin'i kimin sorumlu tutacağını ve Uygur soykırımını durduracağını soruyoruz?

Uygurlar her zaman Çin hükümetinden baskıya maruz kalırken, Çin hükümetinin politikaları önemli ölçüde değişti. Ayrımcılık ve insan hakları ihlalleri olarak başlayan şey, insanlıktan çıkarma, asimilasyon ve soykırım stratejisine geçti.

2017 yılının başında Çin hükümeti, Uygurları yargısız bir toplama kampı ağına koymaya başladı. Sevdiklerimizle neredeyse tüm iletişim kesildi. Toplamda, bu kamplarda yaklaşık 1-3 milyon Uygur keyfi olarak gözaltına alındı. Korkunç koşullara, işkenceye ve zorbalığa katlandı.

 Dünyanın dört bir yanındaki Uygurlar, sesini yükseltti; ancak seslerimiz ilk başta göz ardı edildi. Çin, artık inkar edene kadar kampların bir yıldan fazla süredir var olduğunu reddetti.

Kamplar, Çin hükümetinin Uygur kimliğini aşındırmak ve Uygur nüfusunu azaltmak için soykırımcı ve asimilatör bir stratejinin en görünür yönü idi. Bizi benzersiz kılan her şey hedeflendi: dilimiz, kültürümüz, tarihimiz, dinimiz ve kimliğimiz. Tarih kitaplarımız yeniden yazıldı.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) varlığımızın izlerini silmeye çalışırken, binlerce cami, türbe, mezarlık ve diğer tarihi, kültürel veya dini öneme sahip alanlar yok edildi. Dilimiz de aşınıyor ve Uygurlar kamplarda sadece Mandarin Çincesi öğrenmeye ve konuşmaya zorlanıyor.

Din özgürlüğü yoktur ve Uygur Müslümanları inançları için korkunç bir zulüm görmektedir. Uzun sakallar yetiştirmek, İslami bir örtü giymek, hatta bir Kuran sahibi olmak sizi tutuklayabilir veya toplama kamplarına gönderebilir. Çinli yetkililer İslam'ı "ortadan kaldırılması" gereken "ideolojik bir hastalık" olarak tanımladılar.

ÇKP Uygur toplumunu sakatlamaya çalışırken, Uygur topluluğundaki liderlerimiz ve önde gelen isimler kamplarda kayboldu veya gözaltına alındı. Şimdi, yüz binlerce Uygur Çin'deki zorla çalıştırma tesislerine transfer edildi ve burada çoğunlukla batılı şirketler için ürün üretmeye zorlandılar.


ÇKP'nin politikaları, özellikle Uygur halkını aşılamak ve azaltmak için yeni nesil Uygurlara odaklanmıştır. 18 yaşın altındaki uygurların camilere girmesine izin verilmez ve ebeveynler çocuklarını İslam hakkında eğitirlerse ciddi cezalandırılırlar.

Uygur çocukların bölgedeki okullarda anadillerini konuşmaları yasaklandı. Ebeveynleri kamplarda gözaltına alınan Uygur çocukları ÇKP'ye “aşılama” yaptıkları yerlerde aşılandılar. ÇKP genç kuşağa odaklanarak Uygur kimliğini gizlemeye çalışıyor.

ÇKP'nin en sinsi politikası Uygurların gelecek nesillerine yönelik kitle sterilizasyonu ve nüfus kontrolüdür. Akademik Adrian Zenz'in yakın tarihli bir raporu, ÇKP belgeleri ve istatistikleri aracılığıyla, Çin hükümetinin Uygur kadınlarını Uygur nüfusunu azaltmak için sterilize etmek veya zorla diğer doğum kontrol önlemlerini dayatmak için büyük bir kampanya yürüttüğüne dair kanıt sağladı.

Rapordaki birçok rahatsız edici bölüm arasında, Çin yetkililerinin 2019 yılına kadar Güney Doğu Türkistan'daki çocuk doğurma çağındaki kadınların en az yüzde 80'ini doğum önleme ameliyatlarına tabi tutmayı planladıklarını belirtiyor. 2018 yılında, Çin'deki tüm yeni RİA (kontraseptif bir cihaz) yerleşimlerinin yüzde 80'i, Çin nüfusunun sadece yüzde 1.8'ini oluşturmasına rağmen, Doğu Türkistan'da gerçekleştirildi.

Toplama kamplarından her kurtulan kadın tutukluların, haplarını veya dönemlerini durduran bir sıvıyı almak zorunda kaldıklarını söyledi. Bu kurtulanlardan ikisinin sterilize edildiği doğrulandı.

Bu kitle sterilizasyonu ve nüfus kontrolü kampanyasının hedeflenen niteliği ve Uygur nüfusunun azaltılması niyeti, BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin 2. (d) maddesi uyarınca kabul edilen bir soykırım tanımına ve 6. maddeye uygundur.

 Uygur halkı uluslararası toplum tarafından hayal kırıklığına uğradı. BM'de bu sürmekte olan soykırım hakkında BM kararları veya BM Genel Sekreteri'nden anlamlı sözler alınmamıştır. Yaptırımları harekete geçiren tek ülke ABD. Diğerleri Uygur halkı silinirken, endişelerini dile getirdi.

Sadece bu destek eksikliğinden değil, aynı zamanda ıstırabımızdaki suçtan da çok üzüldük. Dünyanın dört bir yanındaki uygurlar Müslüman liderlerin konuşmasını beklediler, ancak sessiz kaldılar veya Çin'i desteklediler. 

Geçen hafta, Müslüman çoğunluk devletler de dahil olmak üzere 46 ülke Çin'in BM'deki politikalarını destekleyen bir mektup imzaladı. Müslüman dünyasının milyonlarca Müslümanın soykırımını ve zulmünü desteklediği noktaya nasıl geldik?

Dünyanın insanlığımızı görmesini istiyoruz ve Çin'den Uygur halkının soykırımını durdurmasını istiyoruz. Yaşama ve varolma, temel haklarımızdan yararlanma, kültür ve etnik kimliğimizi kutlama hakkımız var. Şimdi anlamlı bir eylem olması gerekiyor, yoksa Uygur halkının varlığının devam etmesi tehdit altında olacak.

Kaynak: https://www.alaraby.co.uk/english

*İçerik özetlenerek verilmiştir. Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir.

Çeviri: Feyza Akyıl

 

Haber Ara