Dolar

32,5476

Euro

34,9308

Altın

2.441,29

Bist

9.716,77

Türkiye-Rusya hattında gündem: Erdoğan'ın Kırım açıklamaları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün dün Ukrayna'da verdiği Kırım mesajına Rusya'dan cevap geldi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-10 11:56:56

Türkiye-Rusya hattında gündem: Erdoğan'ın Kırım açıklamaları

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Dünkü ziyareti kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesine tepki göstererek, Rusya'nın bir parçası olmadığını vurugladı.

"İLHAKI TANIMAYACAĞIZ"

Erdoğan şunları söyledi:

Karadeniz havzasının güvenliği dahil olmak üzere, ülkemizi ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konuları enine boyuna mütalaa ettik. Değerli dostumla bu konularda eşgüdüm ve istişare halinde hareket etme halinde mutabık kaldık. Sayın Poroşenko'ya Türkiye'nin Ukrayna'nın egemenliğini, Kırım dahil toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini desteklemeye devam edeceğini bir kez daha ifade ettim.

Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadık ve tanımayacağız. Ukrayna'nın ülkelerine sadakalarını tamamlamış Kırım Tatarlarına verdiği destekten ötürü memnuniyet duyuyoruz. Soydaşlarımızın durumunu yakından takip etmeye ve bu konuyu uluslararası kamuoyunun gündeminde tutmaya devam edeceğiz. Bu konuda Ukrayna ile eşgüdüm halinde çalışmaya devam edeceğiz. Tabii Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalarında bir an önce sona ermesi en büyük dileğimizdir. Sorunun ancak uluslararası hukuk ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözüme kavuşabileceğine inanıyoruz.

RUSYA'DAN CEVAP GELDİ

Rus senatör Aleksey Puşkov, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kırım'ı Rusya'nın bir parçası olarak tanımamasının, yarımadanın statüsünü değiştirmeyeceğini belirtti. Puşkov, Erdoğan'ın Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko'yla ortak basın toplantısında, Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadıkları yönündeki açıklamasını değerlendirdi.

​Puşkov, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Erdoğan, Kırım'ın Rusya aidiyetini tanısa da tanımasa da Kırım'ın statüsü değişmeyecek. Erdoğan bunu biliyor ve sadece Poroşenko'yı memnun ediyor" dedi.

"ERDOĞAN KIRIM'A HEYET GÖNDERSİN"

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma vekili Ruslan Balbek, Erdoğan'ın Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko'dan Kırım'la ilgili 'dehşet verici hikayeler' dinlediğini belirterek, "Şimdiyse Erdoğan, en azından resmi bir heyet aracılığıyla Kırımlıların görüşlerini öğrenmeli. Ancak o zaman Kırım'daki resmin tamamını görebilir" dedi.

(İlgili habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

472114

Haber Ara