Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Türkiye-Libya mutabakatı Rum medyasında: Ok yaydan çıktı

Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat imzalanması Güney Kıbrıs medyasında tepkiyle karşılandı. Bir haberde 'Ok yaydan çıktı' başlığı kullanıldı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-29 20:02:04

Türkiye-Libya mutabakatı Rum medyasında: Ok yaydan çıktı

Yunanistan, Güney Kıbrıs, İsrail, Mısır ve Türkiye arasında yaşanan Doğu Akdeniz gerilimi sürerken, Libya ve Türkiye arasında önemli bir adım atıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj, 27 Kasım Çarşamba günü Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası imzaladı. Anlaşma Güney Kıbrıs medyasında bir numaralı gündem haline geldi.

"OK YAYDAN ÇIKTI"

Rum medyasının en büyük gazetesi Fileleftheros, imzalanan mutabakat muhtırası ile Türkiye'nin bölgedeki gücünün giderek arttığına işaret ederek, “Ok yaydan çıktı. Yunanistan'ın münhasır ekonomik bölgesini yiyorlar. Türkiye, Libya ile Girit'ten Kıbrıs'ın etrafına kadar Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşması imzaladı" yorumu yaptı.

ÇAVUŞOĞLU'NUN "GÜNEY KIBRIS İLE GÖRÜŞMEYİZ" AÇIKLAMASI

Gazete, Türkiye'nin bu anlaşmayı imzalayarak Doğu Akdeniz'de enerji konularında yeni anlaşmazlıklara ve gerginliklere yol açacak bir adım attığını öne sürdü. Haberde Yunanistan'dan gelen tepkilere ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuya ilişkin açıklamasına yer verildi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin konuyla ilgili Akdeniz'de deniz yetki alanları konusunda Kıbrıs Cumhuriyeti yönetimi hariç her ülkeyle görüşmeler yapabileceğini belirtmişti.

GİRİT VURGUSU

Haravgi gazetesi ise, “Deniz sınırlarının belirlenmesi konusunda Türkiye-Libya anlaşması: İlgili anlaşma Girit'in bir bölümünü de içeriyor" başlığını kullandı.

DENİZ GRİLEŞİYOR

Politis gazetesi, “Türkiye ve Libya Yunan MEB'ini (münhasır ekonomik bölge) yiyorlar. Denizi grileştiriyorlar” başlığını tercih etti.

Alithia gazetesiyse, haberi “Libya ile deniz sınırı anlaşması” diye verdi.

YUNANİSTAN, TÜRKİYE'NİN ELÇİSİNİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞIRDI

Öte yandan konuyla ilgili ilk hamle Yunanistan'dan gelmişti. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat muhtırası imzalanması nedeniyle Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin'i bakanlığa çağırmıştı.

Atina-Makedonya Haber Ajansı'nın diplomatik kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, bakanlığa çağırdığı Atina Büyükelçisi Burak Özügergin'den Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat muhtırası hakkında açıklama istedi.

Libya'nın da Yunanistan'a nota verdiği belirtilmişti.

(Habere gitmek için fotoğrafa tılayınız)

1309182_2

Haber Ara