Dolar

32,4626

Euro

34,7223

Altın

2.436,48

Bist

9.894,93

Türkiye, İsrail'in 2020 askeri istihbarat raporunda: 'Tehdit oluşturabilecek ülke'

İsrail Askeri İstihbaratı (AMAN) 2020 tahminleri raporunda Türkiye'yi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “agresif dış politika' yürüttüğü gerekçesiyle tehdit oluşturabilecek ülkeler listesine aldı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-17 00:37:31

Türkiye, İsrail'in 2020 askeri istihbarat raporunda: 'Tehdit oluşturabilecek ülke'

İsrail Askeri İstihbaratı'nın her yıl İsrail hükümetine sunulan raporda, 2020'deki olaylarda Türkiye ile doğrudan bir çatışma öngörülmese de, "Bu ülkenin bölgede giderek artan savaş eylemlerinin" tehlike oluşturabileceği ifadeleri yer aldı.

ÖZEL TEHDİT YER ALMADI

Times of Israil'de yer alan habere göre Raporda, Türkiye'den İsrail'e yönelik herhangi bir özel tehdit belirtilmedi.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER AYRINTISI

AK Parti'nin, Müslüman Kardeşler ile ‘ittifakı' halinde olduğu bunun da endişe sebebi olduğu kaydedildi.

İSRAİL, LİBYA MUTABAKATINA KARŞI

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, geçen ay bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, Türkiye-Libya anlaşmasını yasadışı gördüklerini söylemiş, "Yine de bu Türkiye'ye karşı Akdeniz sularına savaş gemisi göndereceğimiz anlamına gelmiyor" demişti.

HAMAS

İsrail istihbaratının raporunda, Filistin'de seçimlerin yapılması durumunda Hamas'ın lehine sonuçlanma ihtimali olduğu aktarıldı. Raporda, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın görevden ayrılmasından endişe edildiği ifade edildi.

KASIM SÜLEYMANİ

Raporda, ABD'nin Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürmesinin İsrail lehine sonuçlarına da değinildi.

NÜKLEER BOMBA

ABD'nin Süleymani'yi öldürmesinin, İsrail için Suriye'deki İran hedeflerini daha yoğun vurmak adına fırsat yarattığı ifade edilen raporda, İran'ın nükleer programında yavaş bir şekilde ilerlemeyi sürdüreceği kaydedildi.

Raporda, İran'ın bir yıl içinde tek bir nükleer bomba üretecek yeterli malzemeye ulaşabileceği ve onu taşıyacak füzeyi iki yıl sonra üretebileceği öngörüsünde bulunuldu.

 

Haber Ara