Dolar

32,4643

Euro

34,8262

Altın

2.445,43

Bist

9.909,62

Türkiye’den Avustralya’ya nasıl gidilir?

Avustralya’ya nasıl gidilir diye düşünenler için hiç beklemedim, araştırdım ve gönlü Güney Yarım Küre’de olanlar için yazdım.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-05 09:41:29

Türkiye’den Avustralya’ya nasıl gidilir?

Avustralya'ya nasıl gidilir diye oturup enine boyuna düşünmekte haklısınız. Kolay değil; resmen dünyanın diğer yarım küresine gitmekten bahsediyorum. Bu iş öyle esaslı bir sırt çantası veya tek başına ucuz uçak bileti bulmakla çözülecek bir şey değil. Eh, bunu da yapanlar yok demiyoruz ve onlarla onur duyuyoruz tabii ama kimi zaman daha fazla bilgi, daha az cesaret de gerekebiliyor. O yüzden “aklımda deli sorular” diyenler için anlattım. :) 

Avustralya Nerede?

Her şeyden önce gideceğiniz yer nerde bunu bilmek gerekmektedir. Resmi adı Avustralya Milletler Topluluğu olan bu devasa kıta Hint Okyanusu ile Büyük Okyanus arasında kalıyor. Okyanusya Kıtası'nın büyük bir bölümünü kaplıyor. Avustralya dünyanın en büyük 6. ülkesi olma özelliğine de sahip bulunuyor.

Büyük bir ada ülkesi olan bu Avustralya, hemde da bir kıta ülkesi. Etrafında kendi kadar büyük olmayan ama sayıca çok olan adalar da bulunuyor. Etrafında 8.000 tane ada bulunan ülkenin başka hiçbir ülke ile kara sınırı olmadığını da söylemeye gerek yok. Güney Yarım Küre'nin en bilinen ülkelerinden olan Avustralya'ya gitmek isteyenler için bu kısa ön bilgiden sonra devam edeyim.

Avustralya'ya Nasıl Gidilir?

Eğer Türkiye'den direkt uçuş düşünüyorsanız sadece İstanbul ve Ankara'dan Avustralya'ya direkt uçuş olduğunu hemen söyleyeyim. İstanbul veya Ankara'dan, Avustralya'nın en bilinen şehirleri olan Sdyney ve Melbourne dışında Adelaide, Brisbane ve Perth şehirlerine de uçak bulabilmeniz mümkün. Tabii, bunun için tahmin edersiniz ki iyi bir bütçe ayırmanız gerekmektedir.

Türk Havayolları, Oman Air, Etihad Airways, Emirates gibi en bilinen ve en çok tercih edilen havayolu şirketlerinin dışında çok fazla bir seçeneğiniz olmadığını belirteyim. Hangi havayolu şirketini tercih ederseniz edin, en 1 aktarma yapmanız da kaçınılmaz olabilir.Yazın gitmeyi düşünenlerin Avustralya'ya uçak bileti fiyatlarına şimdiden bakmasında fayda var. Uzun süre önce alacağınız uçak biletlerinde yakalayacağınız fırsatı daha sonra bulamama ihtimaliniz yüksek.

avustralyada_yasamak

Diğer yandan Endonezyo, Papupa Yeni Gine, Solomon Adaları gibi komşu ülkelere doğru bir rota çizip oradan Avustralya'ya geçmeyi düşünebilirsiniz. Ancak bu durumda da şu an için alacağınız Avustralya biletinizden çok da çok büyük bir maliyet avantajı elde etmiş olmayacaksınız. Üstelik, aktarmalı olduğu takdirde, ortalama 30 saati bulabilen uçuşların sizi biraz yoracağı da kesin. O yüzden bu zahmeti direkt uçuş için çekmeniz daha mantıklı olabilir.

Avustralya Vizesi Nasıl Alınır?

Avustralya'ya gitme yolları gidiş amacınıza göre değişkenlik gösterebilir. Oraya gezmek için gitmek dışında göç etmeyi de düşünebilir, eğitim amaçlı bir plan yapabilirsiniz. Ancak hepsi için size gerekli olan ilk şart Avustralya vizesi almak oluyor.

Avustralya'ya turist olarak gitmek için vizeye başvurmadan önce ilk yapmanız gerekli olan Avustralya Konsolosluğunu Pazartesi ile Perşembe günleri, saat 08:00 - 12:00 saatleri arasında arayarak randevu almanız. Sonra maddi tarafı da göz önüne almalısınız; banka hesabınızda en 3000TL'lik bir bakiye bulunması gerekmektedir. Bunun dışında eğer üzerinize kayıtlı olan bir emlak var ise Avustralya Konsolosluğu sizden bunları da isteyebiliyor. Ayrıca müracaatyu en az 1 - 2 ay öncesinden yapmanın da yararlı olacağını hemen belirteyim.

Turist olarak hangi bölgeye gidecek olursanız olun Ankara Avustralya Büyükelçiliği konsolosluk bölümüne müracaat yapmanız gerekmektedir. Parmak izi alınacağı için de sadece online müracaat yeterli olmuyor. Zaten artık hepimizin bildiği gibi bir de mülakat sürecinin olması nerde olursanız olun Ankara'ya gitmeyi mecburi kılıyor.

Avustralya Vizesi İçin Gereken Evraklar Nelerdir?

Avustralya'ya en kolay nasıl gidilir, bahsettim. Vizeye nasıl başvuracağınızı da anlattık. Sıra geldi evraklara:

Vize etiketi ücretini nakit veya kredi kartı ile ödeyebilirsiniz.

Pasaportunuz 10 seneden eski olmamalı. Geçerlilik süresi Avustralya'dan dönüş tarihinizden sonraki en az 6 ayı kapsamalı. En az 2 sayfası boş olmalı ve müracaat sırasında aslı ile beraber kimlik sayfasının da fotokopisini çekmelisiniz.

2 adet biometrik fotoğraf

Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği. Orijinal ve noter tasdikli.

USD karşılığı görünür şekilde Avustralya seyahat masraflarının teminatı

Hesapta bir miktar para olmalı ( Döneme göre değişebilir)

Son 3 aylık aktif banka özeti

Son 3 aylık maaş bordroları

SGK İşe Giriş Bildirgesi, SGK Hizmet Dökümü

Tabii bütün bu müracaat şartları ve gerekli evraklar sizin mesleki durumunuza ve statünüze göre değişiklik gösterebiliyor. Yani, turist olarak Avustralya'ya gidip gezmeyi düşündüğünüzde bile durum çalışan, öğrenci, devlet memuru, işveren vs. Olmanıza göre değişiklik gösterebiliyor. Bu yüzden en daha sağlıklı bilgiyi ve ihtiyaçlarınız çerçevesinde yapacağınız vize başvurunun detaylarını daima konsoloslukların sitesinden kapsamlı bir biçimde okuyarak öğrenmenizi öneri ederiz. :)

Sevgili Timetürk okuyucuları, aklınızdaki soruları biraz aydınlatıp gidiş hazırlıkları ile ilgili düşüncelere dalmanıza sebep olabildiysem ne mutlu bana... Uzunca yolunuz ve gezilecek çok yeriniz var.

İyi yolculuklar... :)

Özlem Akçin (Özlem Keşifte)

Haber Ara