Dolar

32,5790

Euro

35,0501

Altın

2.457,76

Bist

9.813,25

Türkiye-ABD ortak sınır devriyesi başladı: YPG/DSG, kazdığı mevzileri kapatıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurları, Suriye'de Fırat'ın doğusunda güvenli bölge birinci safha uygulamaları kapsamında ilk ortak kara devriyesine bugün başlamasıyla birlikte, YPG/DSG’nin Türkiye sınırındaki mevzilerini kaldırmaya başladığı görüldü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-08 11:46:23

Türkiye-ABD ortak sınır devriyesi başladı:  YPG/DSG, kazdığı mevzileri kapatıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurları, Suriye'de Fırat'ın doğusunda güvenli bölge birinci safha uygulamaları kapsamında ilk ortak kara devriyesine bugün başlamasıyla birlikte, YPG/DSG'nin Türkiye sınırındaki mevzilerini kaldırmaya başladığı görüldü.

Rojava sınırında oluşturulması planlanan “Güvenli Bölge” temelinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurlarının sınır hattında ilk müşterek kara devriyesi bu sabah başladı.

Öte yandan Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG) de Rojava sınırındaki mevzilerini dozer ve kepçelerle kapattı.

Konu hakkında konuşan Tel Abyad Askeri Meclisi Komutanı Halil Halfo, “DSG ile ABD arasında varılan anlaşma gereği askeri güçler sınır hattından uzaklaştırıldı. Birinci aşama böylelikle sona erdi ve ikinci aşamaya geçildi. Bu mevziler IŞİD savaşı döneminde saldırılardan korunma amaçlı kazılmıştı” dedi.

YPG ve DSG daha önce güçlerini sınır bölgesinden 20 kilometre içeriye çekdiğini açıklamıştı.

YPG güçleri 22 Ağustos'ta Resulayn, 24 Ağustos'ta ise Resulayn'ın batısındaki İdwaniye köyündeki güçlerini 35 kilometre içeri doğru çektiği bildirildi.

Yine 26 Ağustos'ta YPG güçleri Tel Abyad'ın doğusundaki Kuntera'dan 25 kilometre, Heşişe'den 30 kilometre ve Birçıvan'dan ise 40 kilometre içeri doğru çekildiği öğrenildi

Ayrıntıları adım adım netleşen güvenli bölge planı kapsamında YPG ve DSG'nin kent merkezlerinden çekilerek ağır silahlarını sınırdan 20 kilometre uzaklaştırması kararlaştırılmıştı.

Bu kapsamda, derinliği 5 ile 14 kilometre olması öngörülen plan doğrultusunda bu bölgede Türk-ABD ortak devriyeleri denetim yapacak ancak devriyeler kent  merkezlerine girmeyecek. 

Sözkonusu bölgenin güvenliğini ise Tel Abyad ve Resulayn askeri meclisleri devralacak. 88 kilometrelik alanda 6 gözlem noktası kurulacak ve bunlardan 3'ünün denetimini Tel Abyad, 3'ünü ise Resulayn askeri meclisleri üstlenecek. 

 

Haber Ara