Dolar

32,5825

Euro

35,0539

Altın

2.458,73

Bist

9.820,04

Trump’tan İsrail-Lübnan arasında Akdeniz doğalgazı için arabuluculuk

Jerusalem Post’dan Tobias Siegal’in Axios.com’a dayanarak paylaştığı habere göre, Akdeniz gaz sahalarındaki İsrail-Lübnan anlaşmazlığı, Trump yönetiminin taraflar arasında müzakereleri yeniden başlatmasıyla yeniden gündeme geldi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-19 17:16:29

Trump’tan İsrail-Lübnan arasında Akdeniz doğalgazı için arabuluculuk

Trump'tan İsrail-Lübnan arasında Akdeniz doğalgazı için arabuluculuk

Jerusalem Post'dan Tobias Siegal'in Axios.com'a dayanarak paylaştığı habere göre, Akdeniz gaz sahalarındaki İsrail-Lübnan anlaşmazlığı, Trump yönetiminin taraflar arasında müzakereleri yeniden başlatmasıyla yeniden gündeme geldi.

Trump yönetiminin, iki taraf arasında yaşanan Doğu Akdeniz'deki doğal gaz aramaları konusundaki anlaşmazlığa çözüm getirebilecek olan deniz sınırlarını nihayet çözmeyi hedeflediği bildiriliyor.

İsrail ve Lübnan'ın 860 km'lik bir alanda anlaşmazlığı var. Doğu Akdeniz'de, her iki tarafın kıyılarında doğal gaz yönünden zengin birkaç alan sözkonusu.

İsrailli ve ABD'li yetkililerin Axios'a verdiği demeçlerde, Trump'ın Kasım ayında yapılacak genel seçimlerden önce diplomatik görüşmeleri yeniden başlatmayı umduklarını söylediği belirtilen haberde, on yıllardır bu alanda yapılmayan görüşmelerin tekrar başlatılmasının Beyaz Saray için büyük bir başarı olarak algılanacağı vurgulanıyor.

Axios'a göre sınır anlaşmazlığı, ABD'nin bölgedeki doğal gaz arama planlarını durdurmasının da nedeni.

2019'da, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Vekili David M. Satterfield tarafından ABD ve BM arabuluculuğuyla İsrail-Lübnan arasındaki müzakereleri yenileme planının sunulduğu hatırlatılan haberde, bu girişimin İsrail'in BM arabuluculuğunu reddetmesi ve Hizbullah'ın Lübnan hükümetine uyguladığı baskı nedeniyle sonuçsuz kaldığına dikkat çekiliyor.

Lübnan, büyüyen ekonomik kriz, Hizbullah'ın ülkedeki rolüne yönelik kamuoyu tepkileri ve Beyrut patlamasının yıkıcı sonuçlarının ardından, Trump yönetiminin müzakereleri başlatma çabaları için fırsat olarak değerlendiriliyor.

Axios'a göre, Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Schenker, geçtiğimiz hafta İsrail'i ziyaret ederek Enerji Bakanı Yuval Steinitz ve Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi'ye yeni bir müzakere turu başlatmak için güncellenmiş bir anlaşma taslağı sundu.

Halihazırda müzakerelerin yapılmasını engelleyen en büyük engel, İsrail-Lübnan arasında arabuluculuk hususundaki anlaşmazlık gösteriliyor. Lübnan hem ABD'yi hem de BM'yi arabulucu olarak isterken, İsrail ABD'nin müzakerelerde tek arabulucu olmasını istiyor.

Kaynak: The Jerusalem Post

Haber Ara