Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Trump, serbest bırakılan Amerikalı Taliban’ı uyardı!

2001 yılında Afganistan'da yakalanan ve ‘Amerikalı Taliban’ olarak bilinen Taliban militanlarından John Walker Lindh, ABD’de 20 yıllık hapis cezasının bitimine 3 yıl kala tahliye edildi. Trump, Lindh’in serbest bırakılmasını istemediğini fakat yasal sürenin tamamlanmasının ardından serbest bırakıldığını ifade etti. Trump, hükümetinin, Lindh’in davranışlarını ve hareketlerini izleyeceğini söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-25 13:40:34

Trump, serbest bırakılan Amerikalı Taliban’ı uyardı!

orta

‘Amerikalı Taliban' olarak bilinen John Walker Lindh'in serbest bırakılmasının ardından açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, Lindh'in serbest bırakılmasını istemediğini fakat yasal sürenin tamamlanmasının ardından serbest bırakıldığını ifade etti. Trump, hükümetinin, Lindh'in davranışlarını ve hareketlerini izleyeceğini söyledi.

TRUMP: ONU YAKINDAN İZLEYECEĞİZ

Trump, Perşembe günün Çin ile ekonomik savaştan etkilenen çiftçilere hükümet yardımı konulu konferansta yaptığı konuşmada, “Bundan memnun muyum? Asla. Bir zerre dahi değil” dedi. Beyaz Saray'daki hukuk danışmanları ile Lindh'in serbest bırakılması hakkında konuştuğunu belirten Trump, “Gittim onlara sordum. Yasal olarak serbest bırakılmasını önleyecek hiçbir şey olmadığını öğrendim. Ancak tekrar tutuklanması için bir durum olursa hemen emir vereceğim. Onu izleyeceğiz. Onu yakinen izleyeceğiz… Bu adamın teröre verdiği desteğinden vazgeçmemesi beni çok rahatsız ediyor ve burada onun hapisten çıkmasına izin veriyoruz” ifadelerini kullandı.

20 YILLIK HAPİS CEZASI BİTİNCE TAHLİYE EDİLDİ

2001 yılında Afganistan'da yakalanan ve ‘Amerikalı Taliban' olarak bilinen Taliban militanlarından John Walker Lindh, ABD'de 20 yıllık hapis cezasının bitimine 3 yıl kala tahliye edildi.

ABD Cezaevleri Bürosu Perşembe sabahı yaptığı açıklamada, Lindh'in artık hapishanede tutulmadığını duyurdu. 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Lindh, erken tahliyesinin ardından 3 yıl gözetim altında tutulacak. İyi davranış gerekçesiyle 3 yıl erken tahliye edilen Lindh'in onay almadan internete bağlanmasına ve radikal sitelere giriş yapmasına izin verilmeyecek. ABD Merkezî İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) milis operasyonları yetkilisi Mike Spann'ın öldürüldüğü terör olayına karışan Lindh, 2001 yılında Afganistan'da tutuklanmıştı. O zamanlar 17 yaşında olan Lindh'e 20 yıl hapis cezası verilmişti. Lindh cezasının çoğunu Indiana eyaletinde bulunan federal cezaevinde geçirdi.

Şu anda 38 yaşında olan ABD vatandaşı John Walker Lindh önce İslam'ı kabul ettikten sonra önce Yemen'e sonra da Afganistan'a giderek, El Kaide eğitim kamplarına katıldı. Lindh, suçunun azaltılması karşılığında federal soruşturmacılara bilgi vermeyi kabul etmişti.

POMPEO'DAN TEPKİ

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Lindh'in serbest bırakılmasıyla ilgili rahatsızlığını dile getirdi. Pompeo yaptığı basın açıklamasında, “Açıklanması imkânsız vicdansızlık. Beni derinden rahatsız eden, yanlış bir şey var. CIA'yi seviyorum. Mike Spann bizden biriydi. O dürüst ve cesaretli bir adam. Şimdi ölümüne dâhil olan bir kişinin erkenden hapisten çıkmasına izin veriyoruz. İşlemlerimizin gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bence her şeyi gözden geçirmemiz gerekiyor. Anladığım kadarıyla Lindh hala ABD için bir tehdit oluşturuyor. Spann'ın öldürülmesine neden olan cihat ideolojisine hala bağlı. Bu konuda rahatsız edici birçok şey var” dedi.

Lindh'in serbest bırakılması cezaları bitmek üzere olan diğer teröristlerle nasıl başa çıkılacağı sorusunu gündeme getirdi. Cezaevi yetkilileri, Lindh'ın serbest bırakılmasının ardından uygulanacak planlarının ayrıntılarını açıklamayı reddetti. Cezaevleri Ofisi, yüksek riskli mahkûmları serbest bırakmaları konusundaki endişelerin farkında olduklarını ifade ederek, bilgi alışverişini koordine edebilmek için ABD İzleme Servisi ile yakinen çalıştıklarını duyurdu.

Kaynak: https://aawsat.com

Haber Ara