Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

'Trump'a dava açılabilir'

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Meksika sınırına duvar inşa edebilmek için Kongre'yi devre dışı bırakarak önceki gece “acil durum” ilan etmesine tepkiler sürüyor. ABD'de düşünce kuruluşu Brennan Center Özgürlük ve Ulusal Güvenlik Programı direktörü Elizabeth Goitein, Trump'ın yetkilileriyle ilgili 'ciddi yasal bir dava açılabilir' dedi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-16 13:50:10

'Trump'a dava açılabilir'

Başkanlık koltuğuna oturduğu günden bu yana uygulamaları ile ülkesinde ve dünyada tartışılan ABD Başkanı Trump'ın başı dertten kurtulmıyor. Trump'ın, “ulusal acil durum” ilan ederek Kongre'yi, Meksika sınırına duvarın inşası konusunda karar alma sürecinin dışında bırakması “yetki tartışması” konusunu alevlendirirken, hakkında yasal bir davanın da açılabileceği ileri sürüldü.

“DAVA AÇILMA İHTİMALİ DOĞDU"

ABD'de düşünce kuruluşu Brennan Center Özgürlük ve Ulusal Güvenlik Programı direktörü Elizabeth Goitein, Trump'ın acil durum yetkilerini bir duvar inşa etmek için kullanmasıyla ciddi yasal bir dava açılma ihtimalinin doğduğunu ileri sürdü.

Brennan Merkezi'nden hukuk uzmanı Andrew Boyle ise, "Bir başkanın Kongre'nin açıkça reddettiği bir inşaat projesine fon oluşturmak için acil durum ilan etmesi son derece ender. Bu diğer başkanların yaptığından çok farklı" dedi.

Ulusal acil durum yasaları, doğal felaketler için kullanılmıyor.

ABD yönetimi ise Kongre'nin mevcut yasalarda orduya uyuşturucu kaçakçılık koridorlarını engellemek için bariyer ve çitler inşa etmesi yetkisi verdiğini savunuyor.

ACİL BAŞKANLIK YETKİLERİ


ABD Başkanı Trump, ulusal acil durum ilan ederek yetkilerini genişletebiliyor. Bu yasalardan biri ordunun acil durum hallerinde "Milli savunma için hayati sivil savunma projeleri, askeri inşaatlar ve izinli sivil çalışmalarda" destek vermesini öngörüyor. Diğer yasa da Savunma Bakanı'na acil durumlarda askeri inşa projelerine başlamasına yetki veriyor. Bu ve buna benzer yasalarda ABD Başkanı'na, kriz durumlarında fonları başka amaçlar için yönlendirme esnekliği sağlanıyor.

YETKİLERİ HANGİ BAŞKANLAR KULLANDI


Öte yandan Başkan Trump'ın selefi Barack Obama ise 13 kez, George W Bush da 12 kez acil durum ilan etti. Trump'ın duvar için acil durum yetkilerini kullanmasıyla, kendi yönetiminde dördüncü kez acil durum ilan edilmiş oldu.
Ancak diğer başkanlar bu yetkileri genelde 'terörle bağlantılı olmakla' suçlanan kişi ve kurumların fonlara ulaşmasını engellemek ya da insan hakları ihlallerinde bulunan ülkelerde yatırımları durdurmak gibi dış politika krizlerinde kullanmıştı.

Haber Ara