Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Kafası kopsa da yaşayan canlı

Kafası kopsa da belli süre sonra vücutla birleşerek yeni bir yaşama geçen deniz sümüklüböcekleri bilim insanlarının dikkatini çekmeye devam ediyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-14 22:02:45

Kafası kopsa da yaşayan canlı

Doğanın öyle bir dengesi var ki, siz inanmak istemeseniz de o bu dengeyi sağlamak adına beynimizin sınırlarını zorlayan işleyişini sürdürüyor.

Kendini her geçen gün yenileme gayretinde olan tabiatta başı kesilmiş olduğu halde yaşamaya devam eden deniz sümüklü böcekleri daha önce gözlemlenmişti.
Biyologlar bu olaya bir yırtıcı tarafından saldırıya uğradıklarını ve ölmek üzere olduklarını düşünerek çok fazla ilgi göstermemişlerdi.

Yaralar kapandı, kalp yenilendi

Japonya'daki Nara Üniversitesi'nden araştırmacı Sayaka Mitoh, şaşırtıcı bir keşif ortaya koydu. Bir deniz salyangozu türü olan sacoglossus'u incelerken, kafasının hareket ettiğini ve hayatta kaldığını gözlemledi. Ve açıklandığı gibi, vücudu yavaş yavaş kendisini yenileniyordu. Bu kafa, vücudundan ayrıldıktan birkaç saat sonra hareket ediyor ve alglerle besleniyor. Günler içinde ayrılıktan geriye kalan yaraların da kapanmaya başladığına şahitlik edildi. Devamında bir haftalık zaman sonra kalp yenilenmeye başladı ve tüm süreç bir ay içerisinde tamamlandı. İki sümüklüböcek örneğinde, tam rejenerasyon sadece bir haftada gerçekleşmiş oldu

Parazit istilasına uğradığında...

Le Matin'deki değerlendirmeye göre; Bu sümüklü böcekler kendi başlarına kendi kafalarını kesebilecek gibi görünüyor. Vücutları parazit istilasına uğradığında bunu yapabilmeleri mümkün. Vücuttan kurtularak parazitlerden de kurtulmaları sözkonusu. Diğer yandan, bu yenilenmeye hangi süreç izin veriyor? Bu da ayrı bir gizem.

Biyolog ekibiyle çalışma

Biyolog Yoichi Yusa liderliğindeki ekip, daha geniş bir çalışma yürüttü.Hücre ilk vakalar keşfedildikten ve tüm sümüklü böceklerin iyileşemediği görüldükten sonra. Başları kesildikten sonra bazen kendilerini besleyemeyenlerin yaşlılar olduğu görüldü. Diğerleri ise en az iki kez kafalarından ayrı kesilip kendilerini yenileme yetisine sahipler.

Bedende ayrılıktan birkaç saat sonra hala hareket varsa, rejenerasyon sadece kafadan gerçekleşiyor. Ve bilim adamları, boyun tabanında vücudu yenileyebilen kök hücrelerin varlığına dikkati çekiyor.Özellikle de bu sümüklü böceklerin başka bir şaşırtıcı yapıya sahip olduğu biliniyor: kleptoplasti.

Kertenkeleler biliniyordu ama....

Yosun yiyerek kendi organizmalarına entegre ettikleri kloroplastlara sahip oluyorlar. Ancak bitkilerde fotosenteze izin veren bu hücrelerdir. Aniden sümüklü böcek de fotosentez yapabiliyor. Bu, kafaları kesilmiş bir sindirim sistemine sahip olmadıklarında gıdalardan nasıl enerji almayı başardıklarını da ortaya koyuyor.
Eşeysiz bölünme veya kertenkelelerin kuyrukları gibi kısmi rejenerasyonlar hayvanlar dünyasında biliniyor, şimdiye kadar bu büyüklüklerden hiçbiri ise gözlemlenmemişti.

SON VİDEO HABER

Iğdır'da AK Parti İl Başkanlığı binasına molotoflu saldırı

Haber Ara