Türk Havacılık ve Uzay Sanayii iştiraki CTech, radyolink üretimi ve testlerinin yapılacağı yüksek teknolojiye dayalı tesis kurdu, radyolinklerin kontrol edilebilmeleri için gerekli yazılımı da yerli olarak geliştirdi.
KULLANIMA SUNULDU
İletişim teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak önemi giderek artan radyolink sistemleri ve yazılımları CTech tarafından yerlileştirildi ve operatörlerin kullanımına sunuldu.Veri aktarımları için (analog ses) kablolu yeraltı şebekesi kurulumları yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahip bulunuyor. Kablo teknolojisindeki gelişim, fiber kablolamayla oldukça yüksek veri iletim hızlarının sağlandığı bir seviyeye geldi ve ışık hızında geniş kapasiteli veri iletimleri fiber kablolarla mümkün oldu.
ULUSAL GÜVENLİK İÇİN VAZGEÇİLMEZ
Bugün için baz istasyonu başına transmisyon kapasitesi ihtiyacı 2 Gbps iken, yakın zamanda 10 Gbps ve 2025'te 20 Gbps seviyelerine çıkacak. 6G'de 2030 yılında 1000 Gbps transmisyon kapasiteleri gündeme gelecek. Gittikçe daha da kritik önem kazanacak veri transferi işleminin güvenli, tüm detayları bilinen kanallar üzerinden gerçekleştirilmesi ulusal güvenlik açısından vazgeçilmez önem taşıyor. 2025 yılı sonuna kadar Türkiye'de yaklaşık 60 bin radyolink kurulması öngörülüyor.
KİMLER İSTİFADE EDECEK?
Yerli radyolink sistemleri telekom operatörleri, internet servis sağlayıcıları, televizyon yayıncıları tarafından kullanılabilecek. Savunma sanayisi ürünleri ve güvenlik birimlerinin ihtiyaçlarını da karşılayacak yerli radyolink sistemleri, gaz, petrol, enerji, su, bankacılık gibi kritik altyapıların hızlı, kesintisiz ve güvenli şekilde görev yapmasını sağlayacak