Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Google ve Youtube'a 'ırkçılık ve terör' yaptırımı

Dünyanın önde gelen markaları ve ajansları ırkçılık, terör ve nefret içerikli saldıran yayınlarla birlikte reklamlarının gösterilmesi üzerine Google ve Youtube'a rest çekti

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-20 15:05:57

Google ve Youtube'a 'ırkçılık ve terör' yaptırımı

Internet devi Google ve Youtube üzerinden sağlanan reklamların terör, ırkçılık ve nefret içerikli yayın yapan radikal site ve kanalların içeriklerinde görüntülenmesi üzerine dünyanın en büyük reklam ajanslarından Havas bu mecraları kullanmayı geçici olarak durdurduğunu açıkladı. 

Senelik dijital reklam harcaması, sadece Büyük Britanya'da 280 milyon $ civarında olan ve Dünya'nın en büyük 6. reklam ajansı olan Havas portföyünde Hyundai, BBC, Dominos, L'Oreal, The Guardian, Kia, Royal Mail, O2 gibi dev markalar bulunuyor.

Kullanıcıların davranışlarını analiz edip sınıflandırarak, belirlenmiş reklamları kitlelere gösterme imkanı sunan reklamcılık teknolojisi olan "programatik reklamcılıkta", Google ve Youtube'da oluşturulan içeriklere doğru filtreleme yapılmadığı belirtilirken, söz konusu firmalardan garanti alınana kadar bu kararlarının değişmeyeceğinde ısrarcı.

Nefret yayınlarında reklamlar

Hyundai, geçtiğimiz ay Super Bowl için verdiği reklamların terör örgütü Hizbullah videolarında görüntülenmesinin son derece endişe verici olduğunu belirterek Google'a resmen hesap sormuştu. Benzer saiklerle Youtube ve Google'da reklam vermeyi durduran medya kuruluşlarından olan The Guardian'ın yaptığı araştırmada çarpıcı iddialar yer almıştı.

Örneğin; Orlando'daki eşcinsel gece kulübü saldırısını "iyi haber" olarak değerlendiren ve pedofillerden 50 kişinin eksildiğini söyleyen Amerikalı Papaz Steven Anderson, Youtube üzerinden 68 bin $ reklam geliri elde etti. Konuşma esnasında L'Oréal, Transport for London, Sainsbury's, Nissan ve The Guardian reklamları gösterilmişti.

Terörist eylemleri yücelttiği, Usame Bin Ladin'i övdüğü gerekçesiyle ABD ve İngiltere'ye girmesi yasaklanan Mısırlı vaiz ve yazar Wagdi Ghoneim'ın kimi nefret içerikli ve kışkırtıcı konuşmalarının yer aldığı 207 bin üyeli Youtube kanalından 78 bin $; Amerikalı ırkçı, antisemitist ve Ku Klux Klan destekçisi David Duke'un da reklamlardan 35 bin $ kazandığı belirtiliyor. 

P&G de durdurdu

Google, geçen sene AdSense reklam platformundan 100 bin yayıncının temizlendiğini ve 300 milyonun üzerindeki Youtube içeriğine reklam vermesinin engellendiğini belirtse de bu çabalar markalar tarafından henüz yeterli görünmüyor. Havas'ın yanı sıra önemli medya ajanslarından AdNews de durumu izlediğini belirtiyor fakat herhangi bir yaptırım kararlı almış değil.

Reklam dünyasının en büyük oyuncusu Amerikalı tüketim malları Procter & Gamble firması ise kriterlerine uymayan dijital mecralarda reklam vermeyeceğini duyurmuştu ve aynı şekilde standartlarının dışındaki reklamlar için hiç bir yayıncı, ajans veya diğer işbirliği yaptıkları kurumlara ödeme yapmayacağını belirtmişti.

Bununla yetinmeyip, diğer firmaların da kendilerine destek vermesini isteyerek Ocak ayındaki Ulusal Reklamcılar Derneği toplantısında duruşunu açıkça göstermişti.

Öte yandan dijital reklam dünyasının tek sorunu bu da değil. Dolandırıcılar, sahte izlenme ve tıklanmalar gibi bir çok farklı sanal yöntem, dijital reklamcılığın güvenilirliğinin sorgulanmasına ve bütçelerin üzerinde tartışmalara neden oluyor.

Rusların dijital reklam dolandırıcılığı

WhiteOps raporuna göre reklam dolandırıcılığından uğranan günlük zarar 200-900 bin $ civarında. 2016 sonunda yarım milyon sahte kullanıcı ve 250 bin sahte web sitesi yaratan bir grup Rus hacker yarattığı dolandırıcılık yöntemiyle günlük 3 milyon $ sınırını aşan gelir elde etmiş ve aralarında Huffington Post, The Economist, Fortune, ESPN, Vogue, CBS Sports ve Fox News gibi kuruluşların da olduğu medya devlerini dolandırmıştı.

İngiliz hükümeti de Google'ı reklamların gösterildiği içerikler konusunda resmen uyararak sorunun en kısa sürede çözülmesini istemişti.

Devletn kamu duyurularına en yüksek standartta garantiyi sağlamanın Google'a ait bir sorumluluk olduğunu belirten hükümet sözcüleri güvenli ve doğru bir şekilde içeriklerle eşleştirilene kadar Google ve Youtube reklamlarına geçici olarak durdurma kararı almıştı. 

Google reklam pastasında yaklaşık % 30 oranında bir paya sahipken tüm gelirlerinin de % 90'lık kısmını reklamlardan elde ediyor. 

Haber Ara