Facebook, koronavirüsle ilgili paylaşılan asılsız haber ve yanlış bilgilerin önüne geçmek adına, Poynter'in Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı (IFCN) ile birlikte bir hibe programı hayata geçirdiğini açıkladı. Program kapsamında, COVID-19 ile ilgili yayılan bilgileri teyit etmek için dünyanın dört bir yanında sürekli olarak çalışan bağımsız üçüncü taraf doğruluk kontrolü kuruluşlarına toplamda 1 milyon dolarlık yardımda bulunulacak.
Program, özellikle virüsten yüksek derecede etkilenmiş bölgelerde çalışan doğruluk kontrolü kuruluşlarının bu kritik dönemde mevcut kapasitelerini sürdürmelerine ya da artırmalarına yardımcı olacak. Facebook, aynı zamanda hibe programı kapsamında bu kuruluşlara doğruluk kontrolü yapılmış metinlerin farklı dillere çevrilmesi, güvenilir bilgilerin daha fazla insana ulaşmasına yardımcı olacak multimedya içeriklerin prodüksiyonu, kanıta dayalı ve bilimsel haberler için sağlık uzmanlarıyla çalışma ve kitle geliştirme girişimleri gibi farklı konularda da fayda sağlayacak.
Aynı zamanda şirketin anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp da IFCN'e 1 milyon dolarlık ek yardımda bulunacak. Yapılan yardım ile, WhatsApp Business içindeki WhatsApp Business API da dahil olmak üzere gelişmiş özelliklerin kullanılmasını içeren eğitimler desteklenecek. WhatsApp, attığı bu adımla IFCN sertifikalı doğruluk kontrolü kuruluşlarının etki alanlarını genişletmeyi ve yerel toplulukların tehlikeli olabilecek söylentiler konusunda bilinçli olmalarını sağlamayı hedefliyor.
Facebook Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölge Başkan Yardımcısı Derya Matraş, sözlerine şöyle devam etti: "İnsanların, bu zor zamanlarda platformlarımız üzerinden aileleriyle, arkadaşlarıyla ve kendileriyle aynı ilgi alanlarına ve amaçlara sahip bireylerden oluşan topluluklarla bir araya gelebildiklerine ve birbirlerine destek olduklarına şahit oluyoruz. Bu, beraberinde oldukça büyük bir sorumluluk da getiriyor. Herkesin internette uzun saatler geçirdiği şu günlerde, insanların platformlarımız üzerinden güvenilir ve doğru bilgilere ulaşmalarını sağlamayı en önemli görevlerimizden biri olarak görüyoruz. Bu doğrultuda, aralarında Türkiye'deki partnerlerimiz teyit.org ve Doğruluk Payı'nın da bulunduğu dünyanın dört bir yanındaki bağımsız doğruluk kontrolü kuruluşlarının bu süreçte COVID-19 ile ilgili zararlı ve yanlış bilgilerin yayılmasını engellemek için yaptıkları çalışmaları destekliyor olmaktan mutluluk duyuyoruz”.