Pazartesi günü şirketten yapılan resmi açıklamada yayınlanan raporlar doğrultusunda şiddet yanlısı içerikleri ayıklamak konusunda daha fazla önlem alınacağı ve yeni adımlar atılacağı belirtildi.
Facebook'un gücü ile birliklte sorumlulukları da artıyor
San Francisco merkezli Business for Social Responsibility (BSR) adlı sosyal sorumluluk organizasyonu Facebook'a Myanmar'da içerik konusunda daha keskin ve katı politikalar uygulaması için tavsiyelerde bulundu. BSR ayrıca Myanmar'daki sivil toplum ve emniyet güçleri lie daha yakın bir işbirliği oluşturulması gerektiğinin altını çizerek kaydedilen iyileşmelerin kamuoyuna açıklanmasının önemine dikkat çekti.
Facebook Ürün Politikası Direktörü Alex Warofka raporu incelediklerini ve daha fazla şey yapabileceklerine kanaat getirdiklerini belirterek şunları söyledi:
"Rapor önceki yıllarda yeterli önlemleri almadığımızı gösteriyor. Bu nedenle sosyal ağ platformumuz şiddet çağrıları ve olumsuz yönlendirmeler için kullanılmış. Biz de bu rapordaki verilere hak verdik ve daha fazlasını yapmamız gerektiğini ve yapabileceğimizi anladık."
Myanmarlı siyasetçi, asker ve sivil pek çok kişinin hesabı kaldırıldı
Facebook hali hazırda nefret dili kullanan ve dezenformasyon yayan siyasetçi, asker ve sivil pek çok kişinin hesabını kaldırdı. Şirketten yapılan açıklamaya göre bu şekilde üst düzey siyasetçi veya askeri personele ait hesapların kaldırılması Facebook için de bir ilk.
Facebook başta olmak üzere çeşitli sosyal medya platformlarının ülkede özellikle Arakanlı Müslümanları hedef göstermek için kullanıldığı biliniyor. Ağustos 2017'den bu yana bir milyona yakın Arakanlı Müslüman başta Bangladeş olmak üzere komşu ülkelere göç etmek zorunda kaldı.
Dil uzmanları ve yapay zeka yazılımları birlikte çalışıyor
Bugün Facebook'ta 99 adet Myanmar üzerine uzmanı çalışıyor ve olası nefret paylaşımları yayılmadan kaldırılıyor. Şirket ayrıca yapay zeka yazılımlarını da bu yönde iyileşme sağlamak için kullanmaya başladığını duyurdu.
Sadece 2018'İn üçüncü çeyreğinde 64 bin içeriğin kaldırıldığını ifade eden yetkililer, bunun yüzde 63'ünün otomatik paylaşım yapan sahte hesaplar üzerinden yayıldığını belirtiyor. Myanmar'da 20 milyon Facebook kullanıcısı bulunuyor.