Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Dedicated Server Hosting

İnternet siteleri sayesinde birçok bilgiye, ürüne ulaşmak oldukça kolay. Bunda gelişen teknolojilerin etkisi oldukça fazla bir şekilde hissedilmekte. Bir internet sitesi kurulduğunda bunun için bir alana ihtiyacı olur. Bu alan fiziki anlamda gözle görülen bir alan olmasa da sanal bazı özelliklere sahip olacaktır.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-10 15:36:51

Dedicated Server Hosting

Dedicated Server Hosting Nedir? Ne İşe Yarar? Sorusuna yanıt arayan kullanıcıların bilmesi gereken konular arasında hosting nedir? Server nedir? Soruları yer alacağından öncelikle açıklanması gereken konular bunlar olacaktır.

Hosting Nedir?

İnternetin çalışabilmesi için kurulu olması gereken sanal alana hosting adı verilir. Hostingin varlığı ile web sayfalarında yer alan bütün dosyalar bilgisayarlarda saklanabilir ve bu sayfalara istendiği zaman erişim gerçekleştirilebilir.

Hosting Ne İşe Yarar?

Bir web sitesine sahip olmanın yolu öncelikle hosting hesabı elde etmekle mümkün olur. Hosting hesapları içinde yazılı içerikleri barındırdığı gibi görsel içerikler de bu hesaplarda saklanır. Hosting hesabı sayesinde web sitesinin yayınlanması mümkün olacaktır.

Hosting Türleri Nelerdir?

Hosting türlerini belirleyen kıstas işletim sistemiyle ilgilidir. Windows ve Linux işletim sistemlerine göre iki türde hosting bulunur.

Hosting paylaşım türlerine göre de gruplara ayrılmaktadır. Buna göre Dedicated Server, VDS, VPS, Shared Web Hosting bu grupta yer alır.

Server Nedir?

Serverlar web sunucusu olarak da adlandırılan veri merkezleridir. Bu web sunucularının üstün bazı özellikleri olması sayesinde internet bağlantı hızları yüksektir. Serverlarda elektrik kesintisi gibi durumlar yaşanmamaktadır ve dış etkilere karşı da korunaklı bir yapıları vardır. Sürekli ulaşılabilir bir yapıya sahip olan sunucular kesintisiz çalışırlar. Bu sunucular arasında en fazla bilinenlerden biri web siteleri olarak yer alır. Bilgisayarlara göre daha güçlüdürler ve birden fazla görev gerçekleştirmeleri gerektiğinde bunu kolayca yapabilirler.

Serverların görevleri arasında verileri depolamak, veri iletimi sağlamak, web sitelerini içinde barındırmak gibi özellikler gelir.

Dedicated Server Nedir?

Dedicated serverın bir diğer adı da fiziksel sunucudur. Bu sunucu modelinde tüm kaynaklar müşteriye aittir. Sunucu olarak adlandırılan oluşumlar verileri kullanıcılara on-line olarak ulaştırabilirler. Kişisel bilgisayarlarla aynı işleri yapıyor gibi gözükmelerine rağmen bazı özellikleri sebebiyle onlardan ayrıldıkları olur.

Bu özelliklere donanım ve yazılım açısından bazı üstünlükler neden olmaktadır. Bu sunucuları paylaşımsız fiziksel sunucular olarak adlandırmak daha doğru olacaktır.

Dedicated serverlarda tüm kaynaklar paylaşımsız bir şekilde sağlanabilir. Bu bir kişiye ya da bir şirkete yönlendirilebilecek bir paylaşımdır. Yazılım ya da donanım fark etmeksizin bu kaynakların tahsisi mümkündür. Dedicated servera sahip olan kişi ya da kurumlar aynı zamanda bu sunucuya ait olan ram, işlemci ya da disk gibi kaynaklara da erişim sağlar. Bu kaynakların tamamı kullanıcıya ait olur.

Bir web sitesi kullanıcısı iseniz bilgileriniz paylaşımlı sunucular üzerinde depolanır. Web sitenizdeki trafik artışı size tahsis edilen kaynakların da olumsuz yönde etkilenmesine yol açacaktır. Bu olumsuzluk web sitenizin hızının yavaşlaması olarak size yansıyacağından sitenizi ziyaret eden kullanıcılar açısından olumsuz bir durumdur. Yavaş açılan bir web sitesi kullanıcıların kısa sürede burayı ziyareti bırakmasına zemin hazırlar. İnternet kullanıcıları bir siteye ulaşmak istediklerinde kısa yoldan ve hızlıca erişim sağlamak isterler. İnternet teknolojilerinin olumsuz özelliklerinden biri olan bu durum sitenize zarar verir. Ziyaretçi trafiğinin azalması sitenizin zarar görmesine ve değer kaybına yol açacağından sizin için de ekonomik yönden olumsuz sonuçlar yaratır.

Web siteniz yüksek bir trafik almıyor olsa dahi sizinle benzer özellikler taşıyan diğer sitelerde yaşanan yüksek trafik sizi de etkileyecektir. Performansta oluşacak bu olumsuzluk size yansıyacaktır. Paylaşımlı sunucuların bu tür özellikler taşıması kullanıcılar açısından sıkıntılar yaratmaktadır.

Dedicated Server Nedir? Dedicated Server kullanmayı tercih edecek olan kullanıcıların bilmesi gereken bazı durumlar olacaktır. Buna göre bu tür bir tercih yapacak olan kullanıcıların sahip olduğu web sitelerinin ziyaretçi sayısı çok yüksekse dedicated server kullanmaları da uygun olacaktır. Paylaşımlı sunucuları kullanmayı tercih eden web sitesi sahipleri de bu sunuculardan yeterli performans elde edemediklerini düşünmeleri halinde dedicated server kullanmayı tercih edebilirler.

Dedicated Serverların Faydaları

l Web sitenizin performans artışına olanak tanır

l Maliyetlerde tasarruf sağlama şansı yaratacağından dolayı uygun bir sunucu alt yapısına imkân tanır

l Sunucu yalnız tercih eden kişiye ait olacağından şahsi ihtiyaçlara göre tercih yapılması mümkün olacaktır

l Dedicated serverların bir özelliği de yüksek kapasitede ziyaretçi trafiğine imkan tanıması ve performans artışına izin vermesidir

l Veri güvenliği açısından da yarar sağlayıcı özelliklere sahip olacağında çeşitli avantajlar yakalamaya imkân tanır

Dedicated Serverların Dezavantajları Nelerdir?

l Sunucuda bir problem yaşanması halinde tüm servisler bu durumdan olumsuz yönde etkilenecektir.

l Kaynak arttırımı hızlı gerçekleşmemektedir

Bazı Dedicated Server Çeşitleri Nelerdir?

Dedicated Server çeşitleri çeşitli amaçlara yönelik olarak farklılıklar göstermektedirler. E-Mail Dedicated Server, Database Dedicated Server, Server Mirroring Dedicated Server, Application Dedicated Server,

Dedicated Server Hosting Nedir? Ne İşe Yarar? Sorusunun yanıtlarını merak eden kullanıcılar bir web sitesi sahibiyse ve ziyaretçi trafiği yoğun olarak gerçekleşiyorsa bu tür bir seçim yapabileceklerdir. Zira paylaşımlı sunucular üzerinden hizmet veren bir web sitesinin zaman içerisinde performans sorunu yaşaması mümkün olacağından bu soruna çözüm üretilmek istendiğinde dedicated server işe yarar bir sonuç elde etmede etkili olacaktır. Kullanıcılar dedicated server tercihleri sırasında karşılaşabilecekleri avantajları ve dezavantajları göz önünde bulundurmalı ve tercihlerini de buna göre gerçekleştirmelidirler.

Haber Ara