Çin ulusal radyosunun haberine göre, Xichang uydu atma merkezi, yaptığı açıklamada yeryüzüne düşen füze enkazlarının yerini bulmak için harcanan süreyi olağanüstü ölçüde kısaltacak yeni bir sistem geliştirdiğini açıkladı.
Söz konusu sistemin, bu merkezden 9 Mart tarihinde Beidou'nun 54. uydusunu taşıyan füzenin düşen parçalarının aranması sürecinde son derecede etkili olduğu saptandı. Uydu, uzaya Uzun Yürüyüş-3B füzesi ile taşınmıştı. merkez personeli, füze motorunun parçalarını bu sistemin yönlendirmesi sayesinde 25 dakika içinde buldu. Oysa bu iş için geçmişte saatlerce hatta iki hafta zaman harcamak gerekiyordu.
Sahillerde yer alan ülkelerde atış rampaları genel olarak deniz kenarında konuşlandırılıyor; oysa Çin'deki belli başlı atış merkezleri kara tarafında bulunuyor. Bu nedenle de füzeler doğrudan doğruya meskun bölgelerin üzerinde uçuyor. Dolayısıyla atış sonrasında füzelerin yeryüzüne düşen motorları ve diğer parçaları söz konusu bölge sakinleri için tehlike yaratabiliyor.
Koordinatlar hesaplandı
Füzelerin enkazının ve parçalarının tam olarak ve kontrollü biçimde toplanması Çinli bilim insanları için önem taşıyor çünkü Çin, bu yıl da çok sayıda uzay çalışmasına imza atacak. Bu sistemi geliştiren ekibin başı olan Yao Shengsheng, son Beidou uydusunun uzaya gönderildiği 9 Mart tarihli görev sırasında, itici gücü oluşturan motor füzeden ayrılır ayrılmaz, merkezde bulunan sistemin bunların yeryüzüne düşerken izlediği yörüngeye ilişkin verileri anında alıp ilettiğini belirtti. Böylece sistem, düşüş noktasının derhal belirleyip koordinatlarını hesapladı.
Xichang ve Wenchang atış rampalarını yöneten Xichang merkezi ülkenin güneybatısındaki Sichuan eyaletinde yer alıyor. Adı geçen merkez 2020 yılında 20 kadar görev gerçekleştirecek. Bunlar arasında Uzun Yürüyüş-5B füzesinin ilk fırlatılması, Mars'ın keşfine yönelik ilk araştırma aracının gönderilmesi ve Beidou-3 uyduları yoluyla navigasyon sisteminin sonuçlandırılması da var.