Dolar

32,7682

Euro

35,0901

Altın

2.459,44

Bist

10.471,32

Bilim insanları, beynin anıları hatırlarken aynı nöronları kullandığını keşfetti

Bilim insanları, hastaların bir kelime çiftini öğrendiklerinde nöronlarında oluşan ateşlemenin, tekrar çağrıldığında saniyenin çok küçük bir kesrinde tekrardan benzer şekilde ateşlendiğini keşfettiler.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-14 10:22:28

Bilim insanları, beynin anıları hatırlarken aynı nöronları kullandığını keşfetti

National Institutes of Health(Ulusal Sağlık Enstitüleri) araştırmacıları tarafından yapılan epilepsi hastaları üzerinde yapılan bir araştırmada , hafıza testleri esnasında binlerce her bir nörona ait elektriksel aktivite ölçüldü.

Bilim insanları, hastaların bir kelime çiftini öğrendiklerinde nöronlarında oluşan ateşlemenin, tekrar çağrıldığında saniyenin çok küçük bir kesrinde tekrardan benzer şekilde ateşlendiğini keşfettiler.

Aynı zamanda bu çalışma ; NIH Klinik Merkezi ‘nin ilaca dirençli epilepsi hastaları üzerinde yaptıkları denemenin bir parçasını oluşturuyor. “Belleğimiz hayatımızda önemli bir rol oynar. Sanki müzik notalarının plağa işlenmiş yivleri gibi, beyinde nöral ateşleme desenleri oluşturarak beynimize kaydederek ve tekrar yeniden oynatabilir,” diyor NIH Nörolojik Hastalıklarla ve İnme Enstitüsü'nden Tıp Doktoru ve Doç. Kareem Zaghloul,

Dr. Zaghloul'un ekibi ilaca dirençli epilepsi hastalarının beynine cerrahi olarak yerleştirilen elektrotlardan gelen elektrik akımlarını kaydederek hastaların epilepsi nöbetlerinin kaynağını belirlemeye çalışıyor.

Ayrıca bu süreçte hafızaya alma esnasında gerçekleşen sinirsel aktiviteyi de kaydetmek mümkün oldu. Bu araştırmayla ,geçmiş tecrübelere dayanan epizodik anıları kaydederken gerçekleşen aktivite ölçüldü. İlk kez 1957'de kaydedilen bir epilepsi vakasında, hafızaya dair ilginç bir gelişme kaydedildi.

H.M. adlı hastanın epilepsi nöbetleri durdurmak için beyninden bir kısım çıkarıldı. Fakat hasta sonrasında yeni tecrübe ettiği şeyleri hatırlamamaya başladı. O zamandan beri, bazı tanıdık kokular ya da müzik eşliğinde beyindeki nöral aktivite desenlerinin nasıl değiştiği bugüne kadar bilinmiyor.

Kemirgenlerde Yapılan Çalışmalar İnsanlarda da Denendi 20 yıldan uzun süren kemirgen çalışmalarından yola çıkarak, beynin anıları depolarken birbirinden eşsiz nöronal ateşleme sekansları gerçekleştirebileceği varsayılıyordu. İşte Dr.Zaghloul'un Laboratuvarı'na katılan doktora sonrası araştırmacı Duke Üniversitesi, Alex P. Vaz bu araştırmanın lideri olarak bu savı insanlarda test etmeye karar verdi. “Eğer insanlardan aldığımız verilere dikkatli bakarsak hafızaları ve nöronal ateşleme desenleri arasında bağlantı bularak, kemirgenlerde olana benzer bir bağlantı tespit edebileceğimizi düşündük,” diyor biyomühendis Alex P. Vaz.

İşte bu bağlantıyı bulmak için, insan beynindeki dil merkezi olarak sayılan ön(anterior)temporal lopta ateşlenen nöronal desenleri analiz edildi. Ekran karşısındaki hastalara” kek” ve “tilki”gibi kelime çiftlerini öğrenmeleri rica edildi. Araştırmacılar her yeni kelime öğrenildiğinde, eşsiz nöronlara özgü nöronal desenler oluşturulduğunu keşfedildi.

Mesela hastaya “kek” kelimesi gösterildiğinde, sadece milisaniyeler içinde çok benzeri bir nöral desen ateşlenerek, hasta “tilki “ sözcüğünü doğru bir şekilde geri çağırabildi.

“İşte bu sonuçlar şunu gösteriyo ki, beyin anıları depolarken farklı nöral pik aktivitesi sekansları kullanıyor ve sonra onları yeniden oynattığında geçmiş tecrübelerini hızlı bir şekilde hatırlıyor”, diyen Dr. Zaghloul şunları söyledi: “Elde ettiğimiz sonuçlar, anıların beyin boyunca sinirsel ateşleme modellerinin koordineli bir şekilde tekrarlanmasını içerdiği fikrini destekliyor. Anıların nasıl oluştuğu ve geri çağrıldığını çalışmak sadece kendimizi anlamamıza yardımcı olmamakla beraber, aynı zamanda hafıza bozukluklarında sinirsel devrelerinin nasıl bozulduğunu anlamamızı da sağlayabilir."

Kaynak: https://www.gercekbilim.com

Haber Ara