Uzay araştırmaları için yetiştirilen astronotlar birçok eğitimden geçirilerek, uzayda hayatta kalmaları için gerekli envanterler üretiliyor. Özellikle sağlıklarının korunması için geliştirilen kıyafetler, astronotların hem hayatta kalmasını hem de sağlıklı bir şekilde dünyaya geri dönmelerine yardımcı oluyor.
Lakin Stony Brook Üniversitesi'nden bilim insanları astronotların karşılaştığı büyük tehlikeyi ortaya çıkardı. Uzay macerasının başlangıcı olarak bilinen Ay'a serüveni bilim insanlarının araştırma yapmasına olanak sağladı. Ay yüzeyi deki toprağın astronotlara zararı üzerinde çalışan bilim insanları, bu toza maruz kalan insanların kanser riski ile karşı karşıya kaldığını tespit etti. Fareler üzerinde yapılan araştırmada Ay tozuna maruz kalan insanların akciğer hücrelerinin yüzde 90 oranında öldüğü tespit edildi.
Yeryüzündeki toprağın aksine ay toprağı, milyonlarca yıl süren mikrometeoit etkilerin, aşırı sıcaklık değişimlerinin ve sürekli kozmik ışın bombardımanlarının ürünüdür. Aydaki toz partikülleri, kimyasal olarak reaktif hale gelir ve yüksek statik yük taşır. Bu gri tozlar, ay görevi sırasında Astronot kıyafetlerine yapışabilir. Hatta bu olayı Apollon mürettebatı yaşamıştı.
Hatta ay görevinde bulunan mürettebatta görev sonrası gözlerinin yaşarma ve burun akıntı gözlemlendiği biliniyor.
Astronotlar için büyük çalışmalara imza atan bilim insanları astronotları korumaları için çeşitli kıyafetler geliştirmeye devam ediyor. Lakin büyük gizemleri içinde barındıran uzay hakkında bilmediklerimiz astronotlarımız hala savunmasız bırakıyor. Şöyle ki bilim insanları henüz Ay tozuna dahi ne kadar süre maruz kalındığında hastalıklara neden olabileceğini kesin olarak tespit edebilmiş değil.