Dolar

32,3695

Euro

34,7047

Altın

2.392,96

Bist

10.164,63

Antarktika'da Türkiye büyüklüğünde buz eridi

Gezegenin en soğuk ve kurak kıtası olarak nitelendirilen Antarktika'da bu yıl yapılan ölçümler sonucundaki çıkan raporda, Türkiye büyüklüğünde buz kaybı olduğu tespit edildi.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-02-26 11:46:22

Antarktika'da Türkiye büyüklüğünde buz eridi

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü tarafından koordine edilen 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi devam ediyor. Bilim insanları, küresel iklim değişikliğinin etkilerini incelemek amacıyla çeşitli teknolojik araçlar ve yöntemler kullanarak buzulları izliyor ve bu konuda önemli verilere ulaşıyor.

Horseshoe Adası'nda yer alan sabit GNSS istasyonları vasıtasıyla yapılan ölçümler, atmosferik su buharı, deniz, buz ve kar seviyeleri gibi kritik parametreleri takip ediyor. Bilim insanları, özellikle su buharındaki artışın küresel iklim değişikliğine bağlı olarak gerçekleştiğini tespit etti. İHA ve uydu tabanlı ölçme yöntemleri kullanılarak yapılan gözlemler, kar ve buzullarda önemli erimelerin yaşandığını ortaya koydu.

Horseshoe Adası'nda gerçekleştirilen test alanlarındaki İHA görüntüleme yöntemiyle yapılan projenin ilk sonuçları, 2022 ve 2023 yılları arasında ortalama 100 metrekarelik kar ve buzul alanlarında 7 metreküp azalma olduğunu gösteriyor. Bu kayıpların yüzde 11'lik bir alan kaybına tekabül ettiği belirlendi. Buzulların hızla erimesinin devam etmesi, atmosfere daha fazla su buharı salınması ve sera gazı konsantrasyonlarının artmasıyla küresel iklim değişiminin hızlanacağı anlamına geliyor.

  1. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, yaptıkları tespitlerin yıllarca toplanan verilere dayandığını ve buzul kayıplarının gözle görülebilir olduğunu vurgulayarak, "Bu 3 yıl içinde kaybettiğimiz miktarın tüm Antarktika'da kaybolduğunu düşünürsek bir 'Türkiye büyüklüğünde buz kaybı son 3 sene içerisinde gerçekleşti' diyebiliriz" şeklinde konuştu.

  2. Ulusal Antarktika Bilim Seferi katılımcısı Dr. Fahri Karabulut ise yaptıkları çalışmanın, uydu verilerinin doğrulanmasında ve buzul değişimlerinin belirlenmesinde önemli bir katkı sağladığını ifade etti. İHA kullanarak elde ettikleri sonuçlarla, küresel ısınmanın buzullar üzerindeki etkilerini nicel olarak ortaya koyduklarını belirtti.

Haber Ara