Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

TBMM Başkanlığı, anayasa değişiklik teklifini komisyona sevk etti

Anayasa değişilik teklifi 21 maddeden oluşuyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-12 14:00:31

TBMM Başkanlığı, anayasa değişiklik teklifini komisyona sevk etti

TBMM Başkanlığı, AK Parti ile MHP'nin uzlaşıya vardığı 21 maddelik anayasa değişiklik teklifini Anayasa Komisyonu'na sevk etti.

OLAYIN GEÇMİŞİ

AK Parti'nin MHP ile anlaşarak hazırladığı partili cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi esas alan anayasa değişikliği teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. 316 AKP milletvekilinin tamamının imzasıyla verilen teklif TBMM ve halkoylamasında kabul edilirse, 1876 tarihli Kanuni Esasi'den itibaren yaklaşık 150 yıllık bir tarihi olan parlamenter sistem terk edilecek. Teklifte mevcut anayasadaki "Cumhurbaşkanı seçilen kişinin, varsa siyasi partisi ile ilişiği kesilir" hükmünün kaldırılması öngörülüyor. Anayasa değişikliği teklifinde Başbakanlık makamı ile Bakanlar Kurulu kaldırılıyor; yürütme organı "partili cumhurbaşkanı", "cumhurbaşkanı yardımcılığı", "cumhurbaşkanlığı kararnamesi", "cumhurbaşkanlığı yönetmelikleri" mekanizmaları ve cumhurbaşkanına parlamentoyu feshetme yetkileriyle inşa ediliyor.

Öngörülen sistemde cumhurbaşkanı yardımcılarının yanı sıra bakanları da atayacak ve azledecek, TBMM içinden seçilen bakanları milletvekillikleri sona erecek. Cumhurbaşkanı Meclis dışından da bakan atayabilecek. Teklifle mevcut sistemde yasama organının yürütme organını denetiminde temel yollardan olan 'gensoru' ve 'meclis soruşturması' yetkilerinin kaldırılması da öngörülüyor.

Haber Ara