Dolar

32,6011

Euro

34,8170

Altın

2.493,56

Bist

9.473,85

Taslağa ilişkin yeni ayrıntılar: 'Özerk Kürt Kültürel teşkilatları'

Rusya'nın Suriyeli muhaliflere sunduğu anayasa taslağına ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor...

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-27 12:22:40

Taslağa ilişkin yeni ayrıntılar: 'Özerk Kürt Kültürel teşkilatları'

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Rudaw ve Sputnik'in aktardıklarından farklı olarak bu sefer de Al Jazeera yeni ayrıntılar paylaştı.

Bu yeni ayrıntılarda taslak metnin 85 madde olduğu ve içerisinde yer alan "özerk Kürt bölgesine" dair bilgiler verildi. Buna göre Rusya'nın önerisi "Özerk Kürt Kültürel teşkilatları" şeklinde oldu.

ÖZERKLİK

Anayasa taslağında "Özerk Kürt kültürel organları" yer alıyor. Bu teşkilâtlarda Arapça ve Kürtçe eşit olacak ve ikisi resmi dil olarak kabul edilecek.

AZINLIKLAR

Ülkenin etnik ve mezhep durumunun devlet kurumlarındaki görev dağılımına yansıtılması gerektiğine vurgu yapılıyor. Azınlıklara da belli bir kota tahsis edilmesinden söz ediliyor.

ÜLKENİN ADI

Taslakta ülkenin adı Suriye Arap Cumhuriyeti yerine Suriye Cumhuriyeti olarak ifade ediliyor.

CUMHURBAŞKANI'NIN STATÜSÜ

Taslağa göre, daha önce cumhurbaşkanının elinde olan bazı yetkilerin parlamentoya verilmesi öngörülüyor. Cumhurbaşkanının parlamentoyu feshetme yetkisi bulunmazken parlamento cumhurbaşkanını azledebiliyor. Cumhurbaşkanı aynı zamanda, silahlı kuvvetlerin yüksek başkanı görevini üstleniyor.

MERKEZİ PARLAMENTO

Merkezde bir parlamento olacak. Diğer bölgelerde ise yerel konseylerin olması öngörüyor. Buna göre savaş kararı vermek, Anayasa Mahkemesi üyelerini atamak gibi yetkiler de parlamentoya ait olacak.

SINIRLAR

Parlamentoya ayrıca, Suriye'nin ulusal çıkarlarıyla ilgili meseleleri ve devletin sınırlarının değiştirilmesi konusunu referanduma götürme yetkisi de veriliyor.

"TÜM PARTİLER EŞİT"

Taslağın 6'ncı maddesi, ülkenin ideolojik farklılıklarını ele alıyor. Buna göre, ülkede herhangi bir ideolojinin genelleştirilmesi ya da zorunlu olması söz konusu olamayacak. Tüm gruplar, partiler eşit haklara sahip olacak.

MUHALİFLERİN BİR ŞARTI VAR

Edinilen bilgilere göre muhalifler, ateşkes kapsamlı bir şekilde uygulanmadan ve tüm ihlâller durmadan anayasa konusunu ele almayı kabul etmedi.

NELER YAŞANDI?

Rusya, Astana zirvesinde Suriyeli muhaliflere bir anayasa taslak metni sunmuştu. Muhalifler bu taslak metin için "Rusya masaya koydu. Biz elimizi bile sürmedik" açıklaması yapmıştı. Öte yandan muhalifler açıklama yapmasa da basına sızdırılan 2 taslak metinde "Kürtler için özerk bölge" önerildiği iddia edilmişti.

TASLAK METNE DAİR AYRINTILAR 1 (TIKLAYINIZ)

TASLAK METNE DAİR AYRINTILAR 2 (TIKLAYINIZ)

Bugün Moskova'ya davet edilen PYD'den önce muhalifler davet edilmiş, PYD'ye de davet gittiği dün akşam saatlerinde belli olmuştu. Her iki heyet de Dışişleri BAkanı Sergey Lavrov ile görüşecekti fakat gece saatlerinde Suriye Ulusal Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu'ndan bir açıklama geldi. Açıklamada “Davet, SMDK Başkanı Anas el Abd, yardımcısı Abdülhekim Beşar ve siyasi büro üyesi Hadi el-Bahr'a gönderildi. Bu kişiler toplantıya katılmayacak” dendi.

(HABERE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ)

manset_26

Haber Ara