Dolar

32,4537

Euro

34,8244

Altın

2.446,27

Bist

9.914,05

Tan: PKK Erdoğan'ı Başkan yapacak

Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'dan son dönemde yaşanan olaylara ilişkin çarpıcı açıklamalar geldi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-03 12:34:18

Tan: PKK Erdoğan'ı Başkan yapacak

Altan Tan, Zaman gazetesinden Doğan Ertuğrul'a verdiği röportajda, PKK saldırıları, çözüm süreci ve HDP'ye ilişkin açıklamalarda bulundu.

İşte Altan Tan'ın sorulara verdiği yanıtlar:

AK Parti ile yeniden masa kurulabilir mi?

Tayyip Bey'in ihtirasları devam ettiği sürece çok zor. Gerçek çözümün başlaması gereken aşamadayız. Erdoğan, bizim yok etmek istediğimiz bir düşmanımız değil. Aramızda kan davası yok. Tayyip Bey'e ve arkadaşlarına şunu söylüyoruz. Sultanlık hayaliniz yanlış. Ben istediğim ihaleyi istediğime veririm, havuz sistemi kurar 100 milyon dolar alırım, istediğimi büyükelçi, istediğimi orgeneral yaparım demek sultanlıktır. Biz Erdoğan'ın ihtiraslarını durdurmak ve Erdoğan'a bu imkânı sunan AK Parti iktidarını engellemekle mükellefiz. Ancak çözüm için AK Parti ile görüşmeye de devam ederiz.

PKK, TEK TARAFLI ATEŞKES İLAN ETMELİ

Öcalan'ın bu çatışma sürecine müdahale etme ihtimali var mı?


Öcalan, bir aşamada duruma mutlaka müdahale edecektir. Etmelidir de. PKK üzerinde, Kürt siyasi hareketi üzerinde etkili tek şahıs odur. Ama hükümet Öcalan'ı da bizleri de araçsallaştırmak istiyor. Kandil'in de net bir karar vermesi gerekiyor. 21 Mart 2013'te silahlar Türkiye'de taktik olarak değil, stratejik olarak devre dışı kalmıştır denilmişse bu söz geçerli mi, değil mi?

Çatışmalar planlıysa PKK neden ek taraflı çatışmasızlık ilan etmiyor?

Bana göre Kandil şu an tek taraflı çatışmasızlık ilan etmelidir. Türkiye'de Gladyo varsa amaç erken seçimleri etkilemekse, Tayyip Erdoğan seçimler için bir savaş çıkarmak istiyorsa bütün bu ‘eğer'lerin cevabı evetse o zaman Kandil'in tek taraflı çatışmasızlık ilan etmesi gerekir. Polis öldürmeler, araç yakmalar gibi tüm eylemlerin çok net söylüyorum, sonlandırılması gerekir.

Kandil, bu kadar kritik bir zamanda neden iktidarın işine gelecek adımlar atıyor. Yoksa MİT aracılığıyla gizli mutabakat mı var?

Bakın istihbari bilgiye sahip değilim ama halk arasında bir kanaat var; efendim HDP Tayyip Erdoğan'ı başkan yaptırmadı ama böyle giderse Kürt siyaseti Tayyip Erdoğan'ı başkan hatta sultan yapacak. Kurulan bu tezgâh bu şekilde devam ederse ‘HDP şiddeti destekliyor, PKK şiddetten vazgeçmiyor' algısı üzerinden Erdoğan'ın çizdiği tablo devam ederse korkarım ki Erdoğan başkan olur.

Kandil, HDP tam da Türkiye partisi olurken neden ayar veriyor?

Kandil'in de HDP'ye fırsat vermesi Kürt siyasetine alan açması lazım. Yüzlerce binlerce eylem, öldürme, inanın Kürt kadınlarının Tayyip Erdoğan'a sırtlarını dönmesi kadar etkili olmamıştır. Seçime 1 gün kala Ağrı ve Iğdır'a ziyaret yaptı; Ağrı 4-0, Iğdır 2-0 oldu. Türkiye halkı bizim çığlığımıza, havarımıza cevap vermiştir. ‘Seni duyduk, anladık ve kredi açtık' demiştir.

BİZ HÂLÂ REFAH PARTİSİ'NDE OLURDUK

İslamcıların sosyalist ve ateistlerle birlikte hareket ettiği için kendisine kızdığını ifade eden Altan Tan, Star gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren ve Yenişafak yazarı Hayrettin Karaman'dan örnek verdi.

Altan Tan şunları söyledi:

"Ahmet Taşgetiren'i en az 40 yıldır tanıyorum. Tercüman'da gece haberlerinde çalıştığı dönemden bu yana. Yaş itibarıyla abimiz durumunda. Kürt meselesiyle ilgili defalarca konuştum. Acaba PKK nefretinden dolayı mı Kürtlerin haklarını savunmuyor ve kabul etmiyorlar yoksa Kürtlerin haklarını kabul etmedikleri için PKK'yı gerekçe, bahane mi gösteriyorlar. Ben ikincisinin olduğu kanaatindeyim. Ahmet Taşgetiren ancak 40 yıl sonra ‘Kürtçe anadilde eğitim olabilir' dedi. Hayrettin Karaman hâlâ diyemedi. Ve bize ‘Siz niye bu sosyalistlerle ateistlerle birlik oluyorsunuz', diyorlar. Bunun bir hak arama mücadelesinde ortaklık olduğunu anlayamadılar. Yoksa ne İslamcılar ateist ne de ateistler İslamcı oldu. Bu hak arama mücadelesi Refah Partisi, Oğuzhan Asiltürk zihniyetine teslim olmasaydı biz hâlâ Refah Partisi'nde olurduk. (Sırrı Süreyya Önder'e dönerek) A böyle Sırrı'nın da eline düşmeyecektik."

RÖPORTAJIN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Haber Ara